Brenner fikk Hestenesprisen!

Under Den norske filmfestivalen i Haugesund i går kveld ble Hestenesprisen 2009 delt ut til programleder i NRKs Bokprogrammet, Hans Olav Brenner.

Hans Olav Brenner (i midten) med Hestenesprisen 2009
Foto: Helge Hansen/Den norske filmfestivalen

- Jeg ante ugler i mosen, da Dagbladet Magasinet ba meg være tre dager i Haugesund, men hadde glemt alt sammen, og var bare oppslukt av film og festival, så jeg ble veldig overrasket.

Det sier Hans Olav Brenner, som er glad for at hans måte å drive litteraturjournalistikk på, er blitt lagt merke til.

Nærgående Hestenes

Hestenesprisen deles ut til journalister som utmerker seg innenfor sjangrene reportasje, intervju og portrett, helst på områder innen kultur og film.

Arne Hestenes var kjent for sine gjennom nærgående, noen vi si påtrengende, intervjuer. De ga publikum et underholdende og ærlig bilde av menneskene han portretterte.

Prisvinnerne må, som Arne Hestenes , utmerke seg med en språklig spenst og snert utenom det vanlige.

Brenner med friske innfallsvinkler

Om årets prisvinner sier juryen:

Han har utmerket seg med en serie portretter av ledende kulturpersonligheter fra inn- og utland, og med reportasjer som med nysgjerrighet, friske innfallsvinkler og slentrende stil borrer inn i så vel høy- som lavkulturelle fenomener.

Juryen mente også at der Hestenes kunne være brautende og framfusen fremstår årets prisvinner som mer lavmælt og høflig. Men han unnlater likevel aldri å borre inn til kjernen i intervjuene sine, med en språklig glede og klo som er en hestenespris verdig.

Glad prisvinner

Hans Olav Brenner er både overrasket og veldig glad for å ha fått Hestenesprisen:

-Jeg likte juryens begrunnelse, de trakk fram de tingene ved det jeg jobber med som jeg selv også legger vekt på og er opptatt av å få til.

- Det er dessuten kjempefint med å få en dings du kan ha på hylla og ta et blikk opp på når du føler at ting går deg i mot.

- Føler du deg i slekt med Hestenes, faglig sett?

- Jeg føler meg overhodet ikke lik, men jeg har stor sans for den måten han kombinerte det subjektive og flanerende med det kritiske på. Det er flott at han turte å bruke den formen han gjorde i sin tid.

Reisestipend

Prisen består av et diplom og et reisestipend à 30.000 kroner. Den deles ut hvert år av Dagbladet, Filmfestivalen i Haugesund og Instittutt for journalistikk i felleskap.

Juryen har bestått av Jane Throndsen, (Dagbladet), Gunnar Johan Løvvik, (Den norske filmfestivalen) og Tord E. Nedrelid, (Institutt for journalistikk) De representerer de tre institusjonene som hvert år sammen deler ut prisen.

Tidligere vinnere er blant andre Vetle Lid Larssen, Linn Ullmann, Anne Sandvik Lindmo, Osman Kibar,
Kjetil Østli, Mikal Olsen Lerøen, Ingvild Wedaa Tennfjord og Nils Anker.