NRK Meny
Normal

Tor Ærligs nye seriefigur inspirert av krim-litteraturen

Tegneserieskaper Tor Erling Naas gir liv til sin nye hovedkarakter Finn Feilen i serieboken «Femti ord for regn». – Jeg er inspirert av krimlitteratur, sier Naas.

Kyklop og Finn Feilen

Utdrag fra «Femti ord for regn»: Hjemme hos Finn Feilen og hunden Kyklop.

Foto: Egmont Serieforlaget AS

En av Norges fremste og mest nyskapende serietegnere, Tor Erling Naas, med kunstnernavnet Tor Ærlig, forteller denne gangen historien om Finn Feilen. Boken kommer ut i høst. I denne historien jages hovedpersonen av skygger fra fortiden. Det handler om død og kjærlighet.

Femti ord for regn

Karakteren Finn Feilen, i Tor Ærligs nye tegneserieroman, er gammel politimann, men nå livnærer han seg som forfatter.

Foto: Egmont Serieforlaget AS

Figuren Finn Feilen er tidligere politietterforsker. Nå er han en eldre kar som lever av å skrive krimbøker, men de selger ikke så bra. Redaktøren i forlaget hans, mener at bokomslagene trenger å ha ordet "død" med i tittelen. Finn Feilen prøver å ta livet av seg, men lykkes ganske dårlig med det også.

– Desillusjonert type

Tor Erling Naas ble inspirert til denne historien etter å ha lest mye krim selv.

– Hvor dukket Finn Feilen opp fra?

Finn Feilen er av den litt desillusjonerte typen, som det finnes en del av i krimbøker. Navnet hans er en parodi på litt dårlige navn på krimhelter. Selve figuren dukket opp for tre-fire år siden. Det var da jeg begynte å tenke på ham. Det har tatt litt tid å lage ham ferdig, fortelle Tor Erling Naas.

– Hvorfor er han så deppa?

– Det er vel dette med bøkene hans, det at ingen leser dem. Jeg forestiller meg også at han har et privatliv som har gått i dass, som jeg ikke tar opp i boken her. Jeg synes ikke det var nok relevant.

Finn Feilen bor sammen med hunden Kyklop. Kjæledyret er som en svart skygge som følger ham stort sett overalt. Vi ser dessuten Finn Feilen gjennom hundens ene øye.

Tor Erling Naas

Tor Erling Naas utelukker ikke at det kan bli en bok til med Finn Feilen i hovedrollen.

Foto: Ubok.no

– Jeg trengte noen trekk for å få satt ham i perspektiv. Hunden har et øye, og er oppkalt etter kyklopen, som kommer fra gresk mytologi. Når det gjelder ensomme typer som Finn Feilen, er det fint å ha en slik figur som kan kommentere ham underveis.

Gjennom hele livet har Finn Feilen i gunnen alltid likt å skrive dikt, noe han fortsatt holder på med. Han har imidlertid aldri utgitt noen av dem. Nå som han er blitt en godt voksen mann, tenker han stadig mer på det.

– Dette er noe som han veldig gjerne skulle ha drevet med. Han har bare aldri fått gjort alvor av det, før nå. Diktskrivingen hans er en gammel drøm som går i oppfyllelse.

– Finn Feilen er vel en grubler, men han kan også være en handlingens mann. Han er imidlertid avhengig av å ha noen som tror på ham, for å få ting til. Han har nemlig resignert litt. Etter å ha levd en del år har han blitt mer kynisk, og har på en måte gitt opp, sier Naas.

Eksperimenter med ny tegnestil

Femti ord for regn

«Femti ord for regn» av Tor Ærlig.

Foto: Comics Nordic Egmont

– Når jeg lager historier, tenker jeg at det ikke skal ha med meg å gjøre. Etterpå ser jeg ofte at det er noe av meg selv i hovedpersonen. I motsetning til Finn Feilen driver jeg riktignok ikke og prøver å ta livet av meg.

Tor Erling Naas nye tegneserieroman hadde også først en tittel med ordet ”død”.

– «Du er allerede død, skulle den hete». Jeg valgte heller en mer melankolsk tittel. Grunnen er at jeg skrev om hele historien, og kalte den «Femti ord for regn”. Så gikk jeg tilbake igjen, og lurte på hva jeg skulle kalle den. Det endte med altså med den melankolske tittelen, selv om dette er krim.

I 2003 begynte forlaget Jippi å gi ut Tor Ærligs nye hefteserie, «Hjertemosaikk», som stort sett består av tegneserienoveller. Serien ble sett på som mer eksperimentell enn det Naas hadde laget tidligere. I noen av novellene møter vi karakteren Tor Ærlig, som har noen fellestrekk med tegneren selv. Så langt er det gitt ut fem hefter med «Hjertemosaikk».

Blant Tor Erling Naas andre kjente utgivelser, er tegneserieromanene «Ser du meg nå» og «Mare Frigoris». Naas tegner også to-sideren «Helt Ærlig» i humorbladet «Rutetid».

– Enklere palett

Naas har prøvd seg fram med nye stiler for å komme frem til den nye serieboken. Først laget han fem-seks sider, som han droppet. Deretter laget han hele 30 sider med dyrefigurer, noe han har gjort tidligere, men han gikk bort fra denne ideen også.

– «Femti ord for regn» ligner ikke på noen av disse forsøkene, egentlig. Den har en helt egen enkelhet, synes jeg. Den enklere paletten gjør at det blir litt noir-preg, med mye svart. Det som er viktig for meg er rytmen i fortellingen, at den glir frem i riktig tempo, sier Naas.

Han har vært på jakt etter et nytt uttrykk som passer den nyskrevne serien. Han er blant annet inspirert av den italienske tegneserieskaperen Hugo Prat og den rumensk-amerikanske vitsetegneren og illustratøren Saul Steinberg.

– Jeg har prøvd meg frem og eksperimentert mye. Dessuten har jeg begynt å gå litt bort fra å bruke pensel, slik jeg har gjort i mange år. Nå har jeg i stedet tatt fram igjen splitpennen. Jeg har jeg også begynt å bruke en enklere fargepalett. Tegningene i boka har to farger, hver av dem i to sjatteringer. Dette er en enklere strek enn jeg har tegnet før, sier han.

Kan bli oppfølger

Finn Feilen ligger an til å bli hovedperson i en ny bok. Tor Erling Naas har allerede begynt å tenke på den, me først vil han se hvordan «Femti ord for regn» blir mottatt ute blant publikum.

– Akkurat nå er det ikke så mange andre enn meg og redaktøren som har rukket å lese den. Jeg vil se responsen før jeg eventuelt lager en ny bok om Finn Feilen, sir Naas.

I neste bok har Naas tanker om å fortelle litt mer om Finn Feilens privatliv.

Mr. Mystisk av Tor Ærlig

I «Mr. Mystisk» av Tor Ærlig, brukes mer fargemettede tegninger.

Foto: Jippi Comics

I fjor ga Tor Erling Naas ut «Mr. Mystisk». Dette er hans første tegneserie for barn. Han vurderer å lage flere bøker om karakterene fra denne boken.

Dessuten har bøkene i serien «Apefjes» slått gått an hos unge lesere. To bøker er allerede gitt ut, og en tredje bok er på vei.

– Jeg holder på med bok tre om «Apefjes». Det blir kanskje seks bøker. Jeg skriver mer og mer, og syns det er gøy. Det er ikke lenger bare det å tegne. Jeg liker å samarbeide med andre. Desto mer jeg tenker på Finn Feilen, jo mindre sjanse for å få tid til det, tror jeg det er.

Når unge lesere

Apefjesm

Barnebøkene om «Apefjes» har blitt svært godt mottatt blant publikum. Naas har laget dem sammen med illustratør Sigbjørn Lilleeng.

Foto: Cappelen Damm

Selv om Naas lager tegneserier for voksne, legger han merke til at også barn og unge leser disse.

– Voksne humorserier, har tradisjonelt vært for de voksne. Det er en glipe der. Jeg har venner som sier at de kjøper tegneseriebøker til seg selv, men deretter leser ungene dem fordi det er tegneserier. Det er ikke noe i denne boken som gjør at de ikke kan leses av dem.

I forbindelse med serien «Apefjes», reiser han mye rundt på skoler, og er interessert i hva ungdom leser.

– Når jeg spør hva de unge leser, er det mange som sier de leser Pondus, og det virker som stadig flere leser Manga. Hovedinntrykket er likevel at det ikke leses i det hele tatt. Nå gleder jeg meg til å reise rundt på skoler med den nye boken.