Hopp til innhold

Her er julens beste bokgaver!

Hvorfor ikke gi noen du kjenner eller deg selv en bok til jul? Her får du litteraturredaksjonens beste julegavetips – både for voksne og for barn!

Julegavetips - bøker 2010

Disse bøkene kan du trygt legge under treet, mener NRKs bokanmeldere.

Foto: Scanpix/Cappelen Damm/Aschehoug/Tiden/Oktober/Gyldendal/Kagge

NRKs bokanmeldere Anne Cathrine Straume og Knut Hoem har lest seg gjennom en respektabel haug med bøker i år, og guider deg nå gjennom julehandelkaoset til de beste bokgavene!

Anne Cathrine Straumes julefavoritter

Gaute Heivolls "Før jeg brenner ned"
Foto: Tiden

Gaute Heivoll, «Før jeg brenner ned»: En gjennomkomponert roman som bygger på en virkelig historie om en pyroman på 1970-tallet. Heivoll kobler elegant selvbiografi og selvrefleksjon med beretningen om det 30 år gamle brann-dramaet i hjembygda Finsland. En virkelig vakker bok med høy litterær kvalitet.

Vigdis Hjorth: Snakk til meg

Vigdis Hjorth, «Snakk til meg»: Noe så sjeldent som en politisk roman holdt i et dagboksaktig, overflate-flytende språk. En middelaldrende, heller grå, norsk kvinne forelsker seg i en yngre, svart musiker på Cuba. Er deres kjærlighet mulig? I hennes øyne, og i det norske samfunnets øyne? En underholdende og etterhvert ubehagelig roman med flere lag.

Hilary Mantel: Ulvetid

Hilary Mantel, «Ulvetid»: For den som har god tid! 700 sider er mye, men absolutt ikke for mye når Hilary Mantel skriver om Henrik 8.s tid. Hovedpersonen er Henriks rådgiver, Thomas Cromwell, en fascinerende skikkelse som fra små kår manøvrerte seg oppover til å bli rikets mektigste mann. Her er historie, idehistorie og underholdning i skjønn forening.

Gresshoppen og fuglen
Foto: Gyldendal

Hanan al-Shaykh, «Gresshoppen og fuglen»: Den libanesiske forfatteren Hanan al- Shaykh har skrevet en roman om sin egen mor, en kvinne som forlot mann og barn for å gifte seg med sin elsker. Følelsesladd, ja visst, men også et lærerikt innblikk i en arabisk ungjentes oppvekst og selvrealisering.

Anne Cathrine anbefaler også:

  • Geir Gulliksen, «Forenkling»: En nedempet, konsentrert roman om å se og bli sett. Geir Gulliksen er utsøkt litterær i sin nedstrippede form. Vi møter et ungt par, Kristin og Kim, som akkurat nå utgjør en egen liten verden, men som snart skal gå fra hverandre. En ladet, skjebnesvanger og nærgående fortelling. Les anmeldelse: Gull fra Gulliksen
  • Britt Karin Larsen, «Himmelbjørnens skog»: Frittstående oppfølger av fjorårets "Det vokser et tre i Mostmägg". Med sitt helt særegne, poetiske språk tegner Britt Karin Larsen et spill levende bilde av livet på Finnskogen i forrige århundre. Gjennom å skildre det lille mennesket som strever med sitt, beskriver hun også et samfunn med store forskjeller mellom by og land, fattig og rik. Her får vi fødsel, kjærlighet og død som i en riktig skillingsvise, uten at det blir banalt av den grunn. Les anmeldelse: Fengende oppfølger
  • Ian McEwan, «Solar»: Ikke McEwans viktigste bok, men det må da være den morsomste! Om nobelprisvinneren i fysikk som motvillig blir klimaforsker. McEwan skriver så dramaturgisk godt at jeg storøyd holder pusten fra den ene harselasen til den andre, enten han nå henger ut kunstnere som lager dans og isskulpturer for å redde klimaet eller hysteriske genbiologer og deres motdebattanter. Les anmeldelse: Morsom McEwan

Knut Hoems julefavoritter

Jonathan Franzens Frihet
Foto: Cappelen Damm

Jonathan Franzen, «Freedom»: Den allvitende fortelleren tar en grusom hevn over alle dem som trodd han var gått av moten. Klassisk og samtidig får jeg følelsen av at denne romanen treffer tidsånden. Jeg leser på engelsk for å gjenoppdage hva det engelske språket egentlig har å by på av muligheter.

Jan Erik Vold, «Fem stemmer»: Norges beste diktformidler. Denne gangen i grenseland mellom lyd og tekst. CD med opptak av de fem presenterte forfatterne vedlagt!

Haruki Murakami, «Elskede sputnik». De coole samtalers mann med selvrefleksiv metaforbruk. Litteratur som narkotikum og virkelighetsflukt.

Christian Refsums "Løftet"
Foto: Forlaget Oktober

Christian Refsum, «Løftet»: Som det ble sagt av Hanne i kommentarfeltet til NRK.no sin sak om de nominerte til P2-lytternes romanpris: Mange samtidsromaner handler om folk som lever i fortiden. Denne boka handler om mennesker som lever i vår tid!

Jon Gangdal, «Jeg tenker nok du skjønner det sjøl. Historien om Christoffer»: Overgrepet som har rammet oss alle har fått en adekvat fremstilling i bokform.

Espen Søbye: «En mann fra forgangne århundrer. Overlege Johan Scharffenbergs liv og virke 1869-1965. En arkivstudie»: Norge av i går var ikke sunket i jorden, men kommer atter til syne i dette verket, og fjellene roper høyt hurrah!

Mikkel Bugges "Gå under jorda"
Foto: Forlaget Oktober

Mikkel Bugge, «Gå under jorda»: Mikkel Bugge vet hvilke verktøy som ligger i den litterære verktøykassen, og tar dem alle i bruk.

Stendahl, «Selvopptatte memoarer»: Oversatt og presentert av Karin Gundersen. Veien inn i Stendahls magiske verden kan starte med denne lille boken her. Et klassisk apropos til debatten om det selvbiografiske i litteraturen.

Einar Haakaas/Kjetil Sæter, «Svindel uten grenser. En reise i svart drosjeøkonomi»: Hard, ærlig og balansert gravejournalistikk om svart taxikjøring i hovedstaden. Burde vært nominert til Brageprisen.

Karin Duve, «Taxi»: Åttitallet sett fra en drosje i Hamburg. Den beste tyske på norsk i år.

Bokgaver til barna

Anne Cathrine Straume trekker frem tre barne- og ungdomsbøker som hun mener bør få plass under juletreet:

Hilde Kvalvaag: "Fengsla"

Hilde Kvalvaag, «Fengsla»: Bragevinner. Stramt og uhyggelig om unge jenters utprøving og søken etter egen identitet. Brutal, men oppriktig fortelling om forbudte følelser. Boken utmerker seg gjennom grundig psykologi, god komposisjon og dirrende nerve i fortellingen.

Erlend Loes "Kurt Kurér"
Foto: Cappelen Damm

Erlend Loe, «Kurt kurér»: En umiskjennelig Kurt-bok med satiriske og lattervekkende episoder. Norge står på randen av borgerkrig mellom Nord og Sør, og Kurt er i fare på et hemmelig oppdrag. Raljerende, respektløst og veldig morsomt. I alle fall for litt større barn (og voksne!)

Prikkesyken
Foto: Cappelen Damm

Bjørn Rørvik og Per Dybvig, «Prikkesyken»: Ny bok i serien om reven og den retthalede grisungen. En suveren billedbokserie som anbefales til alle som ikke er klar over den allerede. Oppfinnsomt, humoristisk og ikke så rent lite filosofisk fra en forfatter og en illustratør som heldigvis ikke har sluttet å leke.

Del dine litterære julegavetips!

Si din mening om våre julefavoritter og del dine egne julegavetips.

Legg igjen en kommentar nederst i saken, bruk #bokgave på Twitter eller gå inn på Bok i P2s Facebook-side!

Her er noen av forslagene vi har fått via sosiale medier:

@AnneliNiemi (Anneli Niemi) Gi guttene bøker til jul! Collins' Dødslekene er sikret i #bokgave til ung slektning. Så kan foreldrene lese etter ham!

@linnstromsborg (Linn Strømsborg) min #bokgave til jul blir Osv. av Johan Harstad, og minst en Den siste beatpoeten av Linda Klakken

@Bokelskerinnen (Bokelskerinnen) Det Usynlige Fjellet av Carolina De Robertis #bokgave

Kristine Tofte via Facebook: Terje Tørrisplass: Eg bygger ikkje byar.

@ ninanord (ninanord) Brennsikker #bokgave til kids: Kirkegårdsboka til Neil Gaiman http://bit.ly/eZQVg8

@anita_kri (Anita Kristoffersen) Den lille larven aldrimett :) #bokgave

Fred Uno Ljosland Huvenes via Facebook: Jeg vil trekke fram "Krabbeskipet" av Takiji Kobayashi. Det er svært lenge siden jeg har lest noe som holder så høy litterær kvalitet.

Maren Kolle Riis via Facebook: På min liste for barn i skolealder finner man Nesbø og Doktor Proktor.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober