Hopp til innhold

Her er de nominerte til Brageprisen

«Gleden med skjeden» kan få en av Norges viktigste litteraturpriser. Se hvilke andre bøker som er nominert.

Gleden med skjeden

Den populærvitenskapelige boken «Gleden med skjeden» vekker oppsikt internasjonalt.

Foto: Tegnehanne

Forlag fra hele 30 land har allerede sikret seg rettighetene til boken som er nominert i klassen for beste sakprosa. Den engelske prøveoversettelsen har fått navnet «Wonder Down Under».

I boken kombinerer medisinstudentene Nina Brochmann og Ellen Støkken Dahl kjent medisinsk kunnskap med ny forskning om underlivet.

Da NRK anmeldte boken i vinter, reagerte mange med blandede følelser og anmeldelsen ble en av NRKs mest leste.

Kan få pris igjen

Brageprisen regnes som Norges største litteraturpris, og deles ut i fire kategorier, til de fire bøkene som juryen mener utmerker seg litterært.

Rune Christiansen

Rune Christiansen er denne gangen nominert til Brageprisen for romanen «Fanny og mysteriet i den sørgende skogen»

Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix

NRKs litteraturkritiker Marta Norheim er aller mest overrasket over at forfatteren Rune Christiansen er nominert igjen allerede i år. Han vant Brageprisen for beste skjønnlitterære bok sist gang i 2014, for «Ensomheten i Lydia Ernemanns liv» .

– Det er det første som slår meg. Det kan man stille spørsmål ved i et år med så mange sterke romaner. Men han har åpenbart imponert juryen, sier Marta Norheim.

De nominerte til Brageprisen ble offentliggjort på en pressekonferanse på Deichmanske hovedbibliotek i Oslo kl. 12.

Kategorien Åpen klasse er i år viet lyrikk. Norheim mener det er trengs en egen kategori for denne sjangeren fordi lyrikk lett blir litt borte dersom den er i samme kategori som skjønnlitteratur-nominasjonene.

Marta Norheim

NRKs litteraturkritiker Marta Norheim.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Det en ser når lyrikk blandes i den store sekken, har den lett for å bli usynlig, sier Norheim.

Her er alle nominasjonene:

Skjønnlitteratur:

« Fanny og mysteriet i den sørgende skogen av Rune Christiansen
Juryen om boken: En kompleks roman som allikevel oppleves tilgjengelig for leseren. Ved å inkludere både glede og sorg side om side gjør Christiansen dette til en bok som oppleves som tett på livet. Gjennom sanselige og intuitive beskrivelser trer samtidig det
eventyrlige i et hverdagslig liv frem.

«The Hills» av Matias Faldbakken
Juryen om boken: En roman med mild humor, ledige eleganse, og en leken og
avvæpnende nostalgi. Som helhet skiller den seg kraftig ut ved sitt sjarmerende spill med tradisjonene. Men det kan også anes mørkere toner under overflaten, som bidrar til å gi den tilsynelatende lekende romanen både alvor og tyngde.

«Tung tids tale» av Olaug Nilssen
Juryen om boken: Nilssen legger en ny dimensjon til oppfordringen om å gi av sin egen lykke, om hva det koster å være den som skal stråle varme og løfte byrden for andre og hva det koster å skaffe hjelpen man selv trenger. Et direkte, men fortettet og rytmisk språk tegner en rekke slående scener som setter seg fast i leseren.

« Penelope er syk av Ole Robert Sunde
Juryen om boken: Betraktningene strekker seg tusener av år bakover i historien,
gjennom tidene, mot samtiden og fortellerens hverdag, og omgivelsene han befinner seg i. Romanen danner et vakkert flettverk over kunnskap i et levd liv, om øyeblikkets intensitet, og om det ukjente som skal komme.

Åpen klasse: lyrikk

«og når det blir lyst blir det helt fantastisk» av Kristin Berget
Juryen om boken: Den skildrer en paradoksal tilstand: en kombinert feiring av nytt liv og en sorg over den mulige avslutningen av alt liv.

«Ruindikt» av Jo Eggen
Juryen om boken: Eggen skaper et stort spenn mellom steder og erfaringer, men også mellom klanger og ord. Diktene omfavner det historiske mildt og kjærlighetsfullt.

«Vandreutstillinger» av Cecilie Løveid
Juryen om boken: Kjente og mindre kjente kunstverk blir skildret i poetisk form. Det er på mange måter en gammel sjanger, men Løveid utforsker og fornyer den.

«Tida er inne» av Knut Ødegård
Juryen om boken: En dypt personlig bok. Det er få i norsk diktekunst som våger være så pinefullt ærlig som Ødegård.

Barne- og ungdomsbøker:

«Sveiseblink» av Helene Guåker
Juryen om boken: Språket er en gasspedal som gir en suggererende understrøm til fortellingen, i det som er Guåkers hittil beste roman.

«ABC» av Mari Kanstad Johnsen
Juryen om boken: Overraskelser, lek med sjangeren og forrykende illustrasjoner. Boken er full av viltre påfunn, selv om det pedagogiske er til stede.

«Gutt og Jente later som» av Hilde Matre Larsen og Mari Kanstad Johnsen (illustratør)
Juryen om boken: Tekst og illustrasjon viser hele tiden barneperspektivet, og speiler det eksplosive og fantastiske i leken. Samtidig klarer boken både å dramatisere og ufarliggjøre følelseslivet i leken.

« Keeperen og havet » av Maria Parr
Juryen om boken: Maria Parr byr på mer av det vi gledet oss over i «Vaffelhjarte» , den første boken om Trille og Lena i Knert-Matilde De to hovedkarakterene mer komplisert og nyansert enn før. Handlingsrommet er utvidet, følelsene er større og begivenhetene mer alvorlige.

Sakprosa:

«Verdensteater» av Thomas Reinertsen Berg
Juryen om boken: Boken er usedvanlig flott illustrert, med kart som viser ulike måter å se verden på, fra greske spekulasjoner til middelaldersk tro, og renessansens forsøksvise vitenskapelige kartlegging til vår digitale samtid med lynkjapp informasjonshenting.

« Gleden med skjeden » av Ellen Støkken Dahl og Nina Brochmann
Juryen om boken: Kunnskapsrik og underholdende. Det blir skapt en nærhet til leseren når inngangen til teksten formidles avslappet og humoristisk. Boken er et litterært bidrag som bygger ned terskler og utfordrer tabu.

«Amundsens siste reise» av Monica Kristensen
Juryen om boken: Mesterlig sakprosa med en nervepirrende dramaturgi og smittende engasjement for gåten rundt vår store polfarers endelikt. Forfatteren viser imponerende mengder kunnskap og har elegant språkføring.

«Klassen» av Marte Spurkland
Juryen om boken: Spurkland makter å gi et klokt og aktuelt innsyn i vilkårene vi setter for selve livet, i et klasserom. Vi følger en uensartet gruppe elever og en lærer, i norskfaget det året framtiden står på spill, nemlig i tredjeklasse på videregående skole.

De fire Brageprisene blir utdelt 21. november. Da deles også en egen Hederspris ut.

I fjor gikk prisen for beste skjønnlitterære bok for voksne til Monica Isakstuen for romanen «Vær snill med dyrene». Prisen for beste sakprosa-bok gikk til Åsne Seierstad for «To søstre»

(Kilde: Forleggerforeningen)

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)