Hopp til innhold

Kronprinsessen vil ha folk til å lese mer

HANOI (NRK): – Tanken med Litteraturtoget er at folk skal få være med å dele hvilke leseropplevelser som har betydd noe for dem i livet, sier H.K.H. Mette Marit. Prosjektet har allerede startet på Twitter.

Kronprinsesse Matte Marit i bokhandel i Hanoi

– Jeg har brukt mye tid på å lese for å fylle et helt tog med litteratur, forteller kronprinsesse Mette Marit.

Foto: Henrik Myhr Nielsen / NRK

I et frikvarter under det offisielle besøket i Vietnam, brukte Kronprinsessen tiden i en bokhandel til å forberede sitt neste prosjekt.

1. april setter hun seg på Litteraturtoget som skal gå fra Bodø til Stjørdal. I løpet av to dager skal toget, som har et bibliotek på 600 bøker, stoppe og fylle stasjonsområder med boksnakk for barn, ungdommer og voksne.

Kronprinsessen intervjues i en bokhandel i Hanoi, hvor hun forteller om leselyst-prosjektet sitt, Litteraturtoget.

Lyst å inspirere folk til å lese mer!

– Jeg har brukt mye tid på å lese, finne sitater og finne fram til steder jeg har lyst å lese fra og planlegge et helt tog fylt av litteratur, forteller kronprinsesse Mette Marit.

Hvorfor gjør du det?

– Jeg har lyst å inspirere folk til å lese mer! Og jeg har lyst å sette fokus på hvor viktige bibliotekene er i samfunnet vårt.

I bokhandelen, som ligger i Hanois svar på Notting Hill, finner initiativtakeren til Litteraturtoget flere bøker som begeistrer.

Hun viser ivrig fram «The Prince» av Machiavelli («Fyrsten» på norsk). Den tunge klassikeren kommer ikke til å bli med i bokhyllene i kronprinsessens skinnegående bibliotek. Men når hun finner Joseph Conrads «Heart of Darkness», forteller hun at denne kommer til å siteres på en av eventene underveis.

– Jeg kommer ikke til å snakke så mye om dette, ler hun da hun finner en stabel av «50 Shades of Grey».

Deling av leseopplevelser

– Tanken med Litteraturtoget er at folk skal få være med å dele leseropplevelser som har betydd noe for dem i livet. På hver stasjon kan barn, ungdom eller voksne komme og fortelle om viktige opplevelser de har hatt mens de har lest. Det gleder jeg meg veldig til.

Leselystkampanjen har allerede har starta på Twitter, og kommer til å fortsette der. Meldinger og bilder merket med #minbok kommer til å spille en viktig rolle under hele arrangementet, og skape en arena for de som vil være med og dele leseopplevelser.

– En av grunnene til at jeg begynte med Twitter var at jeg er så glad i poesi og hadde lyst å dele litt av det med andre, sier hun.

– Jeg tror Litteraturtoget er en fin måte å fortsette det på.

Laster Twitter-innhold

Kulturstrøm

  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK