Gyldendalprisen til Per Petterson

Per Petterson ble i dag tildelt Gyldendalprisen for sitt forfatterskap.

Per Petterson

Forfatter Per Petterson kan sette enda en litteraturpris på hylla.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

I juryens begrunnelse for tildelingen av prisen heter det blant annet at:
«Av forfatterskapets i alt ni bøker; en novellesamling, en essaysamling og sju romaner, er alle gode, ja, faktisk så gode at det er vanskelig å peke på absolutte høydepunkter.»

Prisen er på 400.000 kroner og går til et særlig betydningsfullt forfatterskap uavhengig av forlagstilknytning.

– Blir bedre og bedre

Videre sier juryen at «Det er en risikosport å utrope samtidsforfattere til klassikere, til den slags behøves det distanse – i tid, og kanskje også i rom. Men allerede nå kan vi fastslå at han i alle fall tåler gjenlesning, Petterson. Ja, ikke bare tåler det, men at bøkene faktisk blir bedre og bedre for hver gang man leser dem.».

Petterson har de siste årene fått en rekke priser i inn- og utland. Her hjemme er han hedret med både Kritikerpris og Bragepris. Han har fått Nordisk råds litteraturpris og den prestisjetunge IMPAC Dublin Literary Award, for bare å nevne noen.

I fjor høst ble han for andre gang hedret med Bokhandlerprisen, da for sin siste bok, den kritikerroste Jeg nekter. Han debuterte i 1987 med novellesamlingen Aske i munnen, sand i skoa. Petterson har utgitt ni bøker og er oversatt til 49 språk.

Gyldendalprisen ble delt ut første gang i 1997, da det tidligere Gyldendals legat ble omdannet til Gyldendalprisen. Prisen gikk da til Dag Solstad. I fjor gikk prisen til Karl Ove Knausgård.

(NTB)