P2-prisen til Grimsrud

Årets P2-jury har talt. Vinneren av P2-lytternes romanpris heter Beate Grimsrud. Vinnerboken heter "Søvnens lekkasje".

Beate Grimsrud får P2-lytternes romanpris av Johan Meyer

Jurymedlem Johan Meyer overrekker P2-lytternes romanpris til Beate Grimsrud

Foto: NRK

Hør juryens diskusjon

- Dette var den fineste prisen jeg kunne få, for jeg er jo "radiot". Og at det er lesernes pris gjør det enda flottere, sa en glad Beate Grimsrud da hun ble overrakt P2-lytternes romanpris på Litteraturhuset i Oslo lørdag ettermiddag.

Møt vinneren: Beate Grimsrud

Beate Grimsrud fikk prisen for romanen "Søvnens lekkasje". Prisen er på 20 000 kroner pluss et grafisk blad, "Vannspeil", signert Frank Brunner.

"Søvnens lekkasje" var også nominert til Brageprisen og til den svenske Augustprisen 2007.

Norsk og svensk

Beate Grimsrud debuterte med novellsamlingen "Det finnes grenser for hva jeg ikke forstår" i 1990. Senere har hun utgitt flere romaner, og hun har skrevet hørespill og filmmanus. Romanen "Å smyge forbi en øks" ble nominert til Nordisk råds litteraturpris fra svensk side. Grimsrud bor i Sverige og skriver både på norsk og svensk.

Begeistret jury

Juryen til P2-lytternes romanpris har bestått av Olaug Aaberge, Immanuel Olaussen, Johan Meyer, Vilde Kamfjord og Arne Revheim.

P2-lytternes romanprisjury. Foto: NRK

Vilde Kamfjord og Johan Meyer kunne enes om prisvinneren.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

- Dette er en bok som setter ting i bevegelse. Den får meg til å tenke på en annen måte, sa jurymedlem Johan Meyer, som fortalte at han hadde tatt med seg boken inn i sin egen søvn. Men at romanen skulle gå helt til topps, hadde han ikke trodd.

- Nei, den er spesiell. Men den var en av mine favoritter.

Olaug Aaberge var enig:

- Jeg kan slå opp i boken og hvor som helst finne et avsnitt som gir meg noe, og som kan stå for seg selv. Det er en god bruksbok, som jeg gjerne kan trekke frem og sitere fra i selskapslivet, sa hun.

Tradisjon

P2-lytternes romanprisjury i studio. Foto: NRK

Årets jury. Fra venstre Immanuel Olaussen, Olaug Aaberge, Vilde Kamfjord, Johan Meyer og Arne Revheim.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Dette er ellevte gang NRK P2 arrangerer en egen lytterpris. Blant tidligere vinnere finner vi Kjartan Fløgstad med "Grand Manila", Hanne Ørstavik med "Like sant som jeg er virkelig" og Jonny Halberg med "Flommen".

Tippet riktig

Et flertall av lytterne som deltok i P2s nettkonkurranse om hvilken bok juryen ville falle ned på, holdt en knapp på Carl Frode Tiller og  romanen "Innsirkling". Men noen gjettet riktig vinner - blant dem har vi trukket ut Karl J. Skeidsvoll fra Bergen, som får alle de seks nominerte bøkene i premie.