Hopp til innhold

Beate Grimsrud er storfavoritt

Både anmeldere og bokbloggere mener at den norske forfatteren Beate Grimsrud har de beste sjansene til å vinne Nordisk råds litteraturpris.

Beate Grimsrud

Beate Grimsrud er nominert både i Sverige og Norge, og har dermed gode muligheter for å få den prestisjetunge Nordisk råds litteraturpris.

Foto: Henrik Lindal / CappelenDamm

Flere bokbloggere har i fellesskap lest alle de nominerte bøkene som er utgitt på et skandinavisk språk. Bokbloggeren Lise Grimnes, alias Knirk startet samlesing av de nominerte bøkene til Nordisk råds litteraturpris allerede i begynnelsen av november.

Lise Grimnes

Beate Grimsrud er favoritten for bloggeren Knirk, eller Lise Grimnes. I sin samlesing har hun og flere andre bokbloggere pløyet gjennom de nominerte bøkene.

Foto: Kari Løvaas

– Beate Grimsrud er min favoritt. Hun er også favoritt for veldig mange i samlesingen. Hun vekker stor begeistring fordi innholdet og språket er godt. Det er stor enighet om at dette er den beste leseropplevelsen, sier Lise Grimnes.

Det har bydd på mye motstand å lese de nominerte bøkene, ikke bare fordi de er skrevet på svensk eller dansk. Selve innholdet i de aller fleste bøkene er tung materie, har Grimnes erfart.

– Dette er jo ikke bøker som du bare fyker gjennom. Flere av leserne i samlesingen har blitt både frustrerte og sinte underveis i leseprosessen. Det er nemlig mye tungt stoff.

– Opplevelsen vokser når jeg sitter og leser en kjempetung bok, og etterpå får flere innspill om boken. Dette har vært veldig morsomt, nærmest som en slags dannelsesreise, sier Knirk.

Tror på norsk seier

Knut Hoem

Carl Frode Tiller er underdog, mener bokanmelder Knut Hoem.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

NRKs anmeldere Knut Hoem og Anne Cathrine Straume har også stor tro på norsk seier i år, og mener at Grimsrud kan vinne.

– Beate Grimsrud er soleklar favoritt, nominert fra to land. Carl Frode Tiller må finne seg i å være underdog, men det passer jo i og for seg fint for en forfatter som til de grader forteller underdogenes historie, sier NRKs bokanmelder Knut Hoem.

– Etter å ha lest de to islandske, de to finske, Josefine Klougart fra Danmark og de to norske, mener jeg Norge har to veldig sterke kandidater i år. Det viser jo også selve nominasjonene, når Beate Grimsrud er nominert både fra Norge og Sverige, sier NRKs bokanmelder Anne Cathrine Straume.

Anne Cathrine Straume

Bokanmelder Anne Cathrine Straume har begge de to norske forfatterne som sine favoritter.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Carl Frode Tillers bok er andre bind i en trilogi, det kan være et hinder for at han går til topps denne gangen, mener Straume.

– Carl Frode Tiller overgår de fleste når det gjelder å trenge inn i menneskesinnet og vise hva som rører seg under overflaten. Hans «Innsirkling II» er svart, klaustrofobisk, og et kompromissløst portrett av en hel samfunnsklasse, hvis vi kan kalle det for det, sier Straume.

Etablerte mot debutanter

Knirk tror Beate Grimsrud kan vinne fordi hun skriver gjenkjennelig for leserne.

– Grimsrud forteller om en annen måte å være i verden på. Hovedpersonen Eli er veldig annerledes, men vi kjenner oss igjen i henne. Det å være menneske er så mye mer enn hva vi ser, og det skriver hun på en fin og morsom måte, slik at vi blir berørt. Det er ikke noen stor overraskelse om Grimsrud vinner, sier hun.

Carl Frode Tiller

Carl Frode Tillers bok er andre del av en trilogi. - Det kan slå ut negativt, mener anmelder.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Knirk mener at Norge skiller seg ut med å nominere kjente forfattere, mens de andre nordiske landene gjerne nominerer debutanter.

– De er veldig eksperimentelle rent formmessig. De norske forfatterne er mer robuste og etablerte. De andre bøkene har faktisk vært mer morsomme å diskutere, enn Grimsrud, fordi de er vi mer uenige om, sier Grimnes.

Forfatter Beate Grimsrud

Beate Grimsrud skriver gjenkjennelig, mener bokblogger.

Foto: Berit Roald / Scanpix

Dansk outsider

Anmelder Knut Hoem mener at noen av de andre nominerte er interessante outsidere.

Harald Voetmann

Harald Voetmann skriver grotesk, mener flere bokbloggere.

Foto: Maja Elverkilde

– En interessant outsider fra de andre landene er Danmarks Harald Voetmann. Romanen «Vågen» utspiller seg i Romerriket, og blir fortalt av naturhistorikeren Plinius den eldre. Aftenposten kunne melde at Latin-interessen er stigende her til lands, og det kan jo hende at det samme er tilfelle i Danmark. Det er mulig den blir for eksperimentell til å vinne, men Voetmann hadde vært et friskt valg, sier Knut Hoem.

Bokblogger Knirk har også sansen for Danmarks bidrag, fordi den er mer eksperimentell.

– Jeg har litt sansen for Voetmann fordi dette er en historisk roman som er morsom, samtidig som den er kvalm og motbydelig, fordi den beskriver både blod, sæd og andre kroppslige ting særdeles sanselig. Boken er interessant rent formmessig og språklig, men den er fæl, mener Knirk.

– God leseopplevelse er viktigst

Knirk mener Beate Grimsrud representerer de alminnelige leserne, som setter pris på en godt fortalt bok.

– Hun er den jeg ville anbefalt til andre lesere. Jeg ville ikke anbefalt noen av de andre, sett fra folkets side. Men i litterære fagkretser kan Grimsrud muligens bli for lett, og det er dumt syns jeg, sier Knirk.

Selv om Grimsrud er interessant lesning, er boken likevel ingen lettvekter, mener Knirk.

– En god bok er ikke nødvendigvis det samme som lett underholdning. Vi som lesere leter etter de gode leseopplevelsene, og det gir Grimsrud, sier Knirk.

Anne Cathrine Straume har dessuten stor sans for begge de finske kandidatene.

Erik Wahlström

Erik Wahlströms bok er både avslørende og frekk, mener bokanmelder.

Foto: Cata Portin

– Erik Wahlströms roman «Flugtämjaren», som handler om den finske nasjonaldikteren Johan Ludvig Runeberg er veldig god – både avslørende, frekk og original. Forfatteren tar seg store friheter i forhold til hva man faktisk vet om Runeberg, og det kan man like eller ikke like. Boken vil nok treffe enda skarpere for lesere som kjenner bedre til Runebergs liv og diktning enn hva jeg gjør, sier Straume.

– Jeg liker også Wahlström, selv om den er tung å lese, fordi den skifter perspektiv underveis, sier Knirk.

Kristina Carlson

Kristina Carlson er en spennende, liten roman, mener bokanmelder.

Foto: Tommi Tuomi

– Kristina Carlson har skrevet en liten roman med tittelen ”Herr Darwins trädgårdsmästare” – en kollektivroman der mange ulike stemmer kommer til uttrykk. Spennende, mener Anne Cathrine Straume.

Straume har også tro på Islandske Isak Hardarson.

– Han har skrevet en humoristisk diktsamling som forsøker å gripe både de store, eksistensielle spørsmål i tilværelsen og de små, trivielle hverdagsbekymringene. Den er også pessimistisk og samfunnskritisk, og sterkt personlig. «Stiger upp um natten» kan være en utfordrer, hvis juryen vil gå for en diktsamling denne gang, mener Straume.

Knirk tror juryen kan overraske, med hvem de utpeker som vinner.

– Jeg tror godt vi kan bli overrasket. Det er godt mulig at Olsen fra Grønland vinner. Dette mener vi er en kultbok. Den er smal, men ikke bra. Den er merkelig og spesiell. Vi har diskutert den mye, sier Knirk.

Hvem tror du vinner? Diskutèr her.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad