Hopp til innhold

Gratis lydbøker på telefonen

Nå er lydbøkenes Wimp og Spotify her. Med Ordflyt kan du ta med deg 1000 timer gratis lydbøker på mobiltelefonen.

Ordflyt på app, testversjon

Med Ordflyt-appen kan du ta med deg lydbøkene på smarttelefonen.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Håkon Havik i Cappelen Damm

Håkon Havik i Cappelen Damm lanserer

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Bruken av strømmetjenester for musikk, som Spotify og Wimp, har eksplodert de siste årene. Det er dette markedet Ordflyt vil inn på, når de nå lanserer en app for mobiltelefon.

Ennå vil ikke Ordflyt tilby en abonnementstjeneste tilsvarende de nevnte musikktjenestene, hvor man betaler en fast sum hver måned for å få tilgang til hele katalogen.

– Vi vil teste denne modellen først hvor brukerne kan kjøpe en og en lydbok. Men hvis folk ikke kjøper noen ting, bare lytter til gratisutvalget, må vi se på om en abonnementsordning er veien å gå, sier Håkon Havik til NRK.no.

– Ikke verdens sentrum

Gratisutvalget består stort sett av verker som har falt i det fri, kombinert med kuriøse innslag, som Karl Ove Knausgårds pamflett «Ti overvurderte forfattere», som han spilte inn for studentradioen i Bergen i studietiden.

– Lydbøker er ikke verdens sentrum, og jeg tror man må være raus i dag, for å nå ut med en tjeneste som Ordflyt, sier Havik.

Lydbøker utgjør en betydelig salgskanal for bokbransjen. I løpet av 2010 ble det solgt i underkant av 590.000 lydbøker i Norge, ifølge bransjestatistikk fra Den norske Forleggerforening .

Tolstoj eller Torvund

En testversjon av Ordflyt for datamaskinen har ligget fritt tilgjengelig til nedlasting og utprøvning i flere måneder.

Her har man kunnet lytte gratis til lydbøker innenfor flere sjangre: Klassikere som Leo Tolstojs «Anna Karenina», barnebøker som Lewis Carrolls «Alice i Eventyrland», samt nyere poesi fra Helge Torvund.

Med Ordflyt-appen kan man også ta med seg disse bøkene på mobiltelefonen.

– Filosofien bak tjenesten er at man skal kunne bruke den på samme måte som man bruker de digitale musikktjenestene som man allerede kjenner, mener Havik.

Ordflyt på app, testversjon

Ordflyt tilbyr 1000 timer gratisk lytting.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

Prisen for å laste ned en lydbok i Ordflyt skal ligge godt under prisen for samme bok på CD og som mp3-fil.

  • Karl Ove Knausgårds Min kamp 6 koster 261 kroner i Ordflyt, mens man må ut med 399 kroner for CD-versjonen.
  • Erlend Loes Fvonk koster 217 kroner i Ordflyt, 349 kroner på CD og 249 for mp3-filen.
  • Vigdis Hjorts Tredve dager i Sandefjord må man ut med 244 kroner for i Ordflyt, men koster 332 kroner på CD.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober