Hopp til innhold

Vant pris og fikk gi bort bøker til skole

Da fantasy-forfatter Tonje Tornes fikk muligheten til å gi bort 150 nye barnebøker til et fritt valgt bibliotek var hun ikke i tvil. Det måtte bli skolebiblioteket på Tøyen.

Tonje Tornes leser med barn på Tøyen skole

'Hulder'-forfatter Tonje Tornes leser med elever fra klasse 3 b på Tøyen skole.

Foto: Nina Aalstad

I desember arrangerte nettstedet Barnebokkritikk.no en kåring på nettet over fjorårets beste barnebok. Vinneren ble fantasyboka ”Hulder” av Tonje Tornes som er inspirert av norske folkeeventyr, med innslag av både tusser og troll.

Som den heldige forfatteren bak vinnererboka fikk hun dele ut 150 av fjorårets barnebøker til et fritt valgt bibliotek.

- Utrolig gøy, sier forfatteren.

Vil gi barna lyst å lese norske bøker

Tonje Tornes valgte å gi bort bøkene til skolebiblioteket på Tøyen.

- Det var helt naturlig for meg. Jeg er så glad i Tøyen og jeg vet at det er mange barn her som ikke har så mye midler, sier fantasyforfatteren, som selv bor i denne bydelen i Oslo og er aktiv i beboerkampanjen Løft Tøyen.

Tøyen skole ligger i Gamlebyen i Oslo, og er en skole der nesten alle elevene har minoritetsbakgrunn. At skolen klarer å gi barna lyst til å lese norske bøker er derfor ekstra viktig på denne skolen.

- Jeg vet hvor viktig det er at barn som bor i Norge blir flinke i norsk, og derfor er det så fint å kunne gi alle mulige typer bøker. Her er det både fotball-bøker, pekebøker og fantasy-bøker, sier Tornes.

Mange har ikke norske bøker hjemme

Venninnene Momina, Maida og Najma i klasse 3 b er alle glad i å låne bøker. Maida og Najma liker best skumle bøker om spøkelser og tyver, mens Momina liker morsomme historier som hun kan le og kose seg med.

- Det er fint det kommer nye bøker, så slipper vi å lese de samme om igjen, sier hun.

Forfatter Tonje Tornes og rektor Geir Erik Moen

- Det viktig at vi har et bredt utvalg med bøker på alle nivåer, sier rektor Geir Erik Moen.

Foto: Nina Aalstad

Rektor Geir Erik Moen er også glad for de nye bøkene til skolebiblioteket.

- Bøker betyr veldig mye på denne skolen. Mange av våre elever har ikke norske bøker hjemme, derfor er det viktig at vi har et bredt utvalg med bøker på alle nivåer og innenfor alle emner, sier han.

Alle klassene er innom biblioteket en gang i uka, de har egne lesetimer på skolen og barna får låne bøker med hjem. Rektor mener likevel at barna på Tøyen godt kunne lese mer.

- Ingen barn leser nok bok i dag. Det er altfor mye tv-titting, sier Moen.

Er du enig med rektor Moen i at barn leser for lite bøker? Skriv din mening i kommentarfeltet!

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP