Ble dårlig av å lese boken

Flere av jurymedlemmene kjente seg dårlige mens de leste romanen som vant P2-lytternes romanpris.

Nikolaj Frobenius og Marta Norheim

Forfatter Nikolaj Frobenius og programleder Marta Norheim.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn / NRK

Les flere litteraturnyheter her

P2-lytternes romanpris 2008 går til Nikolaj Frobenius (43) for romanen "Jeg skal vise dere frykten" (Gyldendal).

Det var en overrasket vinner som mottok prisen i et radiostudio på Marienlyst i Oslo. I tillegg til heder og ære, fikk prisvinneren 20.000 kroner og et grafisk etsning av Giske Sigmundstads "Mannen tar på sokk", utdelt av programleder Marta Norheim.

Nikolaj Frobenius, Marta Norheim og Yngvil Kiran

Frobenius får utdelt prisen av programleder Marta Norheim og Bok i P2s prosjektleder Yngvil Kiran.

Foto: Leif Ekle / NRK

- Jeg regnet med at boken ville splitte juryen. Bøkene mine blir ofte enten godt likt eller ikke. Så jeg var nok heldig med seks lesere som likte boken veldig godt, sier Frobenius til nrk.no/litteratur. "Jeg skal vise dere frykten" har tidligere vært nominert til både Brageprisen og Ungdommens kritikerpris.

Kjente seg dårlige

Det var ingen tvil om at Frobenius' roman gjorde sterkt inntrykk på NRKs lytterjury. De mente at "Jeg skal vise dere frykten" er en kompleks og lærerik roman, samtidig som det er en skrekkroman og en spenningsroman i den grad at flere kjente seg dårlige under lesingen. "Jeg har aldri blitt så dårlig av å lese en bok", uttalte ett av jurymedlemmene. Flere av jurymedlemmene uttrykte håp om at boken skulle bli film en gang.

Hør hele jurydiskusjonen i reprise her!

Her er lytterjuryen

frykten

'Jeg skal vise dere frykten' vant P2-lytternes romanpris.

Foto: Exil Design

Boken ble også godt mottatt av norske litteraturkritikere i fjor. NRKs anmelder mente følgende: "Nikolaj Frobenius demonstrerer nok ein gong at han er i toppsjiktet av norske forfattarar. (...) I den nyaste romanen hans ”Jeg skal vise dere frykten” går han tett på den amerikanske 1800-talsforfattaren Edgar Alan Poe, og det kjem det mykje frykteleg ut av."

Les hele bokanmeldelsen her

Store forventninger

Prisvinneren har utgitt en rekke bøker, og debuterte med "Virvl" i 1986. 10 år senere fikk han sitt internasjonale gjennombrudd med "Latours katalog". Også "Jeg skal vise dere frykten" gjør det bra i utlandet, og er allerede solgt til både Danmark, Finland, Frankrike, Italia, Polen og Korea.

I fjor høst ble Frobenius intervjuet av Bokprogrammet, og hans redaksjonssjef Kari Marstein hadde store forventninger til forfatterens nye bok, og håpet han skulle vinne litterære priser.

Se intervjuet i Bokprogrammet fra i fjor her

- En gullgruve

Med P2-lytternes romanpris gikk forlagets ønske i oppfyllelse. For Frobenius betydde prisen mye.

Nikolaj Frobenius og Marta Norheim

Prisvinneren blir intervjuet av Marta Norheim på P2.

Foto: Leif Ekle / NRK

- Dette er en pris som jeg har fulgt med på tidligere og som gir anledning til å høre hvordan gode lesere tenker. De mer profesjonelle juryene har ofte en akademisk korrekthet. Her har man mulighet til å høre hvordan de som går i bokhandelen og kjøper bøker reagerer. Det er en gullgruve for en forfatter, sier prisvinneren, som likte det han hørte under jurydiskusjonen.

- Det var en ren glede å lytte til diskusjonen. Det er sjeldent å høre så mye positivt som ble sagt!

Tidligere har blant andre Beate Grimsrud, Kjartan Fløgstad og Tore Renberg vunnet prisen.

Nye prosjekter

Frobenius har allerede nye prosjekter på gang, men det er ikke sikkert det blir i samme stil som "Jeg skal vise dere frykten".

- Bøkene mine er veldig forskjellige. Jeg tror ikke jeg kommer med en ny bok som er helt lik denne. Jeg liker å starte med blanke ark.

Hør intervju med Frobenius her

Her er alle de nominerte bøkene

Podkast Bok i P2 gratis