NRK Meny
Normal

Frobenius maner frem skrekken

Forfatteren Nikolaj Frobenius er en av de seks forfatterne som kan vinne årets P2-lytternes romanpris, med sin roman «Mørke grener». Bli med og diskutere boken!

Nikolaj Frobenius

Nikolaj Frobenius har vunnet P2-lytternes romanpris tidligere. Nå er han nominert igjen for boken «Mørke grener».

Foto: Ingunn Rauk / NRK

Det handler om så vel aktuelle debatter om selvbiografisk skriving som den gode, gamle skrekkhistorien, mener juryen om denne romanen.

Diskutèr boken med andre lesere på NRKbok på Facebook , #romanprisen på Twitter - eller bruk kommentarfeltet nederst.

Mystiske ting skjer

Mørke grener av Nikolaj Frobenius

«Mørke grener» av Nikolaj Frobenius.

Foto: GYLDENDAL NORSK FORLAG

I «Mørke grener» møter vi den oppdiktede forfattaren Jo Uddermann som er i ferd med å gi ut en selvbiografisk roman om noen dramatiske hendelser i ungdomstiden.

Jo skaper stor interesse, men ikke alle er like begeistret for det han forteller om hendelser fra fortiden. Merkelige ting begynner å skje, slik som at døde ekorn dukker opp på trappen hans.

Var han kommet på innsiden av hodet mitt? Manipulerte han tankene mine? Jeg trodde ikke på slikt telepatisk tull. Det kunne være noe annet. Det kunne være det alle forfattere kjenner til: Du begynner å tenke som romanpersonen. Du innbiller deg at du er ham. Du spiser som ham og begynner å gå og løpe og drømme som ham. Du er en skuespiller. Du forestiller deg en personlighet. Reaksjonsmønstre, gleder, fobier. Du forestiller deg hvordan denne personen tenker og føler. Du gir slipp. Du er romanpersonen. I noen øyeblikk.

Jo Uddermann / "Mørke grener" av Nikolaj Frobenius

Nikolaj Frobenius vant P2 Lytternes romanpris for seks år siden , for romanen «Jeg skal vise dere frykten» . P2-lytternes Romanpris har blitt delt ut av NRK P2 hver vinter siden 1998. Prisen går til et skjønnlitterært verk som er utgitt året før. Hvis man har vunnet, må det gå fem år før man kan nomineres igjen. Dersom man ikke vinner, kan man bli nominert hvert år.

Tipp vinnerboken - vinn alle bøkene!