Hopp til innhold

– Kul kunstharselas

Tegneren Marvin Halleraker er kjent for sine spenstige tegninger for aviser som Bergens Tidende og Morgenbladet. Nå harsellerer han med vårt syn på kunst i den nye bildeboken "Freddy".

Marvin Halleraker: "Freddy"

Livet som levende kunstverk med tatoveringer på kroppen skal vise seg å bli noe helt annet enn det kunstneren Freddy hadde tenkt, i Marvin Hallerakers bok 'Freddy'.

Foto: Mangschou forlag

Det gjør ikke noe om du har noen år på baken når du leser "Freddy", Marvin Hallerakers nye bildebok på 30 små sider. Dette er nemlig en beretning som inkorporerer kjente verk fra kunsthistorien - og som dermed gir en merverdi for mennesker som har levd en stund.

Et levende kunstverk

Marvin Halleraker

Marvin Halleraker gir leseren humor i bøttevis, mener NRKs anmelder Anne Cathrine Straume.

Foto: Helge Skodvin / Helge Skodvin

Freddy er stjerne. Han har tatoveringer over hele kroppen. Publikum går av hengslene når han kaster skjorten; de vil se mer, de vil ta bilder, de elsker Freddy. Og Freddy elsker rampelyset. En dag kommer det en kunstkjenner som vil kjøpe Freddy. Med alle sine tatoveringer er han jo et kunstverk selv! Etter litt om og men går Freddy med på prisen, og blir plassert i et skuddsikkert hvelv sammen med andre kunstverk.

Men livet som levende kunst skal vise seg å bli noe helt annet enn han hadde tenkt. Hvor blir det av publikum? Når skal han stilles ut og få ære og oppmerksomhet? Skal han for alltid bli her i dette ensomme hvelvet?


Freddy vil kjøpe seg selv tilbake, men nå er prisen fordoblet. Markedskreftene rår, han er fange i sin egen forfengelighet, stuet bort, kjøpt og betalt.

Referanser til Kunsthistorien

Ganske tilfeldig, nesten, men likevel tydelig gjennomtenkt, plasserer Halleraker klassiske kunstverk inn i handlingen.

Picasso, Rodin, Rembrandt og Modigliani er bare noen av kunstnerne som er representert. Og kunstverkene spiller alle en tydelig rolle i fortellingen. Ikke minst blir Picassos skrekkslagne damefjes en strålende reaksjon på Freddys oppførsel blant kunstverkene. En frekk og frisk omgang med kunst, spør du meg.

Men barna, da, som ikke kjenner kunsthistorien, vil de ha utbytte av boken, eller er den forbeholdt en intern gjeng kunstinteresserte voksne? Jo, "Freddy" er absolutt også en bok for de uinnvidde, for på overflateplanet er dette en liketil fortelling som sier noe både om kjendishysteri, stormannsgalskap, ensomhet og oppfinnsomhet.

Flere norske forfattere og bildekunstnere har laget vellykkede bøker om kunst for barn tidligere. Det mest kjente eksemplet er kanskje "Raudt, blått og litt gult" av Bjørn Sortland og Lars Elling.

  • Se også: Bokbloggen – NRKs litteraturkritikere blogger om bøker

Ironi og utlevering

Marvin Halleraker: "Freddy"

Bokomslaget til Marvin Hallerakers bok 'Freddy'.

Foto: Mangschou forlag

Her er humor i bøttevis. Nærmest alle Hallerakers snåle figurer utleveres i mindre vakre utgaver av prototyper; de ulekre, kunst-interesserte damene, den småvokste, dresskledde kunstsamleren og ikke minst Freddy selv, som en slags Elvis-kloning.


Fin, liten bok, tenker jeg, og anbefaler den med glede videre!

De nominerte til Brageprisen 2007

  • Se også: Sommerboken – NRK-profiler anbefaler lesestoff til ferien.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober