Hopp til innhold

Forbrytelsen blir roman

Den populære danske krimserien «Forbrytelsen» blir nå en roman basert på den første sesongen.

Sarah Lund og etterforskere

Sarah Lund og de andre etterforskerne i Forbrytelsen blir nå romanfigurer.

Foto: Tine Harden, DR

Det er den britiske journalisten og forfatteren David Hewson som skal skrive boken.

Han skal holde seg nær originalmanuset, med unntak av slutten, som han har tatt seg frihet til å endre.

Prisvinnende serie

– Det er litt uvanlig at «Forbrytelsen» først har vært TV-serie, og deretter blir bok. Det bruker å være motsatt, derfor er det også vanskelig å si hvor mye den kommer til å selge, sier Susanne Bent Andersen i det danske forlaget Linghardt & Ringhof til Jyllands-Posten.

Den danske serien «Forbrytelsen» kom i 2007. Den består av 20 episoder, og ble vist på NRK. I 2009 kom oppfølgeren «Forbytelsen 2», som også hadde mange norske seere.

I 2010 vant «Forbrytelsen» den britiske BAFTA-prisen for beste internasjonale serie, foran konkurrenter som «Mad Men» og «Glee».

Serien har også blitt nominert til den prestisjetunge Emmy-prisen tre ganger for beste kvinnelige skuespiller og beste internasjonale drama, men har ennå ikke vunnet.

Kongelige tilhengere

Også i Storbritannia ble serien en stor suksess. Da prins Charles og hertuginne Camilla besøkte Danmark forrige måned, besøkte Camilla innspillingsstudioet i Danmarks Radio. Der ble hun overrakt en «Sara Lund-genser» av hovedrolleinnehaver Sofie Gråbøl.

Det er flere enn de kongelige britene som kan glede seg fremover, innspillingen av en tredje sesong er nemlig i full gang, melder BT.dk.

Boken «Forbrytelsen» kommer ut 24. mai.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober