Hopp til innhold

Følg Murakamis foredrag på NRK.no

Den japanske forfatteren Haruki Murakami er i Norge i forbindelse med Murakami-festivalen. NRKs Knut Hoem og Leif Ekle rapporterer fra foredraget hans.

Haruki Murakami

Haruki Murakami er på norgesbesøk denne uka. I kveld holder han foredrag på Litteraturhuset.

Foto: PETR DAVID JOSEK / AP

Det er Murakami-feber i Oslo denne uken. Siden fredag har det pågått en egen festival tilegnet den japanske forfatteren på Litteraturhuset.

Leif Ekle og Knut Hoem

Leif Ekle og Knut Hoem rapporterer fra foredraget for NRK.no.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn/NRK

I kveld klokka 20 avsluttes festivalen med et foredrag med forfatteren selv.

Det er for sent å skaffe seg billetter til forfattermøtet, og det har det egentlig vært siden salget startet. De 200 billettene til arrangementet ble utsolgt på sekunder.

Men du kan likevel få med deg litt av det som skjer. NRKs litteraturkritikere Knut Hoem og Leif Ekle er tilstede under foredraget og holder deg oppdatert via Twitter.

Du kan delta i Murakami-diskusjonen her på NRK.no.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Murakami er født i 1949. Bøkene hans er oversatt til en rekke språk. Han drev en jazzbar i Tokyo før han slo gjennom som forfatter. Han har vunnet en rekke priser for sine bøker, som er oversatt til 30 språk.

Han er den japanske forfatteren som desidert har slått best an i vesten.

Det som først og fremst karakteriserer Murakamis forfatterskap, er vekslingen mellom det realistiske og det surrealistiske, sier NRKs Knut Hoem:

– Det realistiske hos Murakami kan kanskje ikke leve uten det drømmeaktige, selv om jeg personlig har størst interesse for den realistiske fortellingen. For meg behøver ikke en Murakami-roman være tvers igjennom god. Det viktigste er at det er noen historier der eller strenger som lyser.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.