Hopp til innhold

Finnes det moderne juleklassikere for barn?

Det er ikke lett å danke ut Prøysen, Barbra Ring eller Astrid Lindgren. Likevel prøver forfattere stadig å skape nye juletradisjoner. NRKs litteraturanmelder Anne Cathrine Straume har valgt ut de av årets bøker hun tror har størst potensial til å lykkes.

Julebøker for barn

Det skal mye til å skape en ny juleklassiker. Her er et knippe av årets julebøker for barn.

Foto: Anne Cathrine Straume

Charles Dickens' fortelling om den gjerrige Scrooge blir aldri avlegs. Ikke Astrid Lindgrens skildringer av Emils julekalas for fattiglemmene heller. Snekker Andersen sniker seg «bortover der og innover slik» mens sneen daler og Karl-Bertil Jonsson tar fra de rike og gir til de fattige.

Julen er tradisjonshøytiden fremfor noen, og alle blir som barn igjen i julen, heter det. Sant er det i alle fall at i julen kan barn og voksne glede seg over de samme opplevelsene, enten det er «Reisen til julestjernen» eller «Itte no knussel» av Barbra Ring.

Men hva skapes av nye juletradisjoner for barn akkurat nå? Hvilke bøker vil bli stående i år etter år?

Vanskelig oppgave

God dag herr Jul

Det skal mye til å skape en ny julefortelling som får klassikerstatus. Mange av bøkene som innehar en slik status, er løftet frem av TV eller radio.

Jeg tenker at et kriterium må være at historien har noe både til voksne og barn, at den kan fungere som høytlesning. Et snev av magi hører med, selv om jeg ikke forlanger et klart religiøst budskap. Kall det heller nestekjærlighet eller omsorg. Det er noe de fleste, på tvers av etnisitet og religion, kan forbinde med julen.

Den norske forfatteren som kommer nærmest i å ha skapt en ny klassiker, er kanskje Jostein Gaarder. Med sin bok «Julemysteriet», der ferden går dag for dag og århundre for århundre fra Norge og ned gjennom Europa til Betlehem, er blitt et fast innslag i adventstiden for mange.

Nye julefortellinger

Her er et knippe av årets julebøker. Skulle noen av disse bli stående, holder jeg en knapp på «Julefuten» og «God dag, herr Jul».

Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig (ill.): Julefuten

Tøylesløs og tullete om dåsemiklene som må lage en kake til julefuten hver dag i desember. Får han ikke kaken sin, blir han farlig "som en gal elefant" og det kan skje forferdelige ting. Dette er den ellevte boken om Reven og Grisungen, signert de dyktige Bjørn F. Rørvik og Per Dybvig. Akkurat passe lite julete. Klassikerpotensiale.

Kari Stai: "Jakob og Neikob og det tomme rommet"

Den tredje boken om de to vennene, der den ene alltid sier ja og den andre alltid nei, og om hvilke konsekvenser det kan få. Nydelige illustrasjoner og gjennomført design. Passer godt for de aller minste.

Laura Djupvik og Åshild Irgens (ill.): «God dag, herr Jul»

Fin fortelling for barn fra 9 år og oppover. Egner seg både for egenlesing og som høytlesingsbok. Består av 24 kapitler, uten at det er gjort noe poeng av at dette skal være en adventskalender.

En lillebror til jul

Søstrene Malin og Molla har flyttet med Mamma til et gammelt hus på en ny plass. Pappa har flyttet et annet sted. Dette blir første jul uten Pappa. Går det an å bli ordentlig jul da?

En fortelling med de «riktige» ingredienser, mysterium, forventning, gode gjerninger og fred i hjertene. Både spennende og morsom - og en fortelling som erkjenner at ikke alle har det like enkelt, hverken i livet eller i julen.

Lena Steimler og Kristin Granli (ill.): «En lillebror til jul. En julefortelling i 24 kapitler»

Ett kapittel for hver dag i desember. Alternerer mellom Julenissens forberedelser og fem år gamle Mikkel og foreldrene hans, som eier en lekebutikk. Mikkel kan ønske seg hva han vil, men det han vil ha, er en lillebror. Har foreldrene en slik på lageret?

Enkel og liketil fortelling. Savner magi i både tekst og bilder, som er greie nok, men uten det lille ekstra som kunne gitt boken lengre liv.

Laster Twitter-innhold
Laster Twitter-innhold

Flere lesetips til julebok-klassikere for barn, kan du se her:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.