Festligheter for nynorskingen

Feiringen av Einar Øklands 70-årsdag på Litteraturhuset ble en kveld nesten uten dødpunkter, mye morskap og bittelitt alvor.

Einar Økland

Einar Økland i hederstolen i Litteraturhuset.

Foto: Leif Ekle / NRK

Det var Einar Økland som en gang på 80-tallet fant opp uttrykket nynorsking. (Økland snakker forøvrig også om norskingene). Lørdag 17. Januar var det festaften i Litteraturhuset i Oslo, med deltagere og hilsener fra store deler av norsk litteraturliv. Ikke minst var en nesten samlet Profil-krets til stede.

Les: Anmeldelse av "Skriftfest - Einar Økland 70"

Einar Økland

Økland leser sine egne tekster.

Foto: Leif Ekle / NRK

Dag Solstad og bursdagsbarnet

Høydepunktet var utvilsomt ”leseprøve med sceneanvisninger” på utdrag av et skuespill om norskingen Georg og hans kone Aud som Dag Solstad og Einar Økland skrev sammen i 1967. Den gangen ble det oppført på teaterscenen Bikuben (med Jack Fjeldstad som Georg!) og to syklende fortellere. I Litteraturhusets Wergeland-sal var det forfatterne selv som spilte, så vel forteller 1 og 1 som Georg og Aud.

Einar Økland

Jorunn Veiteberg og Kjartan Fløgstad presenterer 'Skriftfest - Einar Økland 70'.

Foto: Leif Ekle / NRK

Munterhet

Lyd- og bildesnutten nedenfor forteller forhåpentligvis noe om den til tider overstadige munterhet som kom over salen, men også de to på scenen.

Hør og se: Dag Solstad og Einar Økland

Bidragene var mange denne kvelden. I den andre lyd- og bildesnutten kan du blant høre Jan Erik Vold og Egil Kapstad fremføre en Økland tekst til musikk av Duke Ellington, et annet høydepunkt.

Einar Økland

Ragnar Hovland leser sitt bidrag til 'Skriftfest'.

Foto: Leif Ekle / NRK

Et tredje var Ragnar Hovlands opplesning av sitt eget bidrag til ”Skriftfest – Einar Økland 70”, en beretning om en reise til Havanna, der Økland står frem som en av få forfattere som har slaktet en hest.

Hør og se: Jan Erik Vold og andre

En kveld nesten uten dødpunkter, mye morskap og bittelitt alvor.

Einar Økland

Jubilantens underskrift var ettertraktet.

Foto: Leif Ekle / NRK

Les: Ordmeisteren Einar Økland

Les: Kor viktig har Økland vore?