Hopp til innhold

Fem virkelig gode ungdomsbøker

I en tid der dystopier preger den aller nyeste ungdomslitteraturen, har litteraturkritiker Anne Cathrine Straume tatt en nærmere titt på de mer realistiske ungdomsbøkene.

Ungdom leser

NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume har sett nærmere på fem realistiske ungdomsbøker. – Jeg liker at disse bøkene beskriver samfunnet vårt, her og nå, den hverdagen unge mennesker lever i og de utfordringene de møter i det virkelige livet, sier hun.

Foto: Márcio Binow da Silva / Flickr

– Ungdomslitteraturen flommer over av dystopier, skrev NRKs litteraturkritiker Anne Cathrine Straume da hun for ett år siden gjorde en oppsummering av vårens ungdomsbøker.

I år har hun tatt en titt på de mer realistiske bøkene.

– Jeg liker at disse bøkene beskriver samfunnet vårt, her og nå, den hverdagen unge mennesker lever i og de utfordringene de møter i det virkelige livet, sier Straume.

Anne Cathrine Straume

Litteraturkritiker Anne Cathrine Straume har tatt en titt på fem ferske realistiske ungdomsbøker.

Foto: Hilde Bjørnskau

Hun peker på Kathrine Nedrejord og Lene Ask som gode eksempler på forfattere som skriver om hvor viktig det er å våge å være seg selv.

– De skriver frem en erkjennelse av at det er greit å være annerledes. Hovedpersonene utsettes alle for viktige valg, som i fantasy-litteraturen, men de bøkene jeg har valgt ut, beveger seg innenfor en realistisk ramme.

Anne Cathrine Straumes lesetips

Tyra Teodora Tronstad: Mørket kommer innenfra

«Mørket kommer innenfra» er en høydramatisk fortelling som bekrefter utsagnet om at sannheten er det første offeret i en krig.

«Mørket kommer innenfra»​ av Tyra Teodora Tronstad

En skremmende realistisk fortelling fra et fiktivt, borgerkrigsrammet land. Voldelige grupper gjør opprør mot myndighetene. Tenåringene Linnea og Max blir involvert i konflikten og blir tvunget til å handle på tvers av sin egen overbevisning.

Dette er en høydramatisk fortelling som bekrefter utsagnet om at sannheten er det første offeret i en krig. Tronstad skildrer en hverdag som kan være virkelighet for mange av krigsflyktningene som kommer til Norge akkurat nå.

Kathrine Nedrejord: Hvem er jeg når du blir borte?

Klassiske ungdoms-temaer som forelskelse og identitet turneres fint i «Hvem er jeg når du blir borte». Boken understreker viktigheten av å være seg selv.

«Hvem er jeg når du blir borte»​ av Kathrine Nedrejord

Hvor ofte leser du en roman fra Kjøllefjord i Finnmark? Kathrine Nedrejord har valgt en bygd hun kjenner godt for å vise hvor vanskelige det kan oppleves å være annerledes på et lite tettsted.

Klassiske ungdoms-temaer som forelskelse og identitet turneres fint i en bok som understreker viktigheten av å være seg selv. Og skal du være deg selv, må du ha støtte fra venner eller familie. Godt om utfordringene ved å ha ulike typer følelser i kroppen på én og samme tid.

Det hjelper ikke å blunke

«Det hjelper ikke å blunke»​ er Lene Asks første roman for ungdom. Den handler om å finne ut av seg selv.

«Det hjelper ikke å blunke»​ av Lene Ask

Også Lene Asks første roman for ungdom handler om finne ut av det med seg selv. Den postulerer at også den som er annerledes kan bli elsket. Og elsket blir enebarnet Lilly av sine kjærlige og vakre foreldre. Selv føler hun seg stygg, med et oppsiktsvekkende arr midt i fjeset.

Lene Ask har et åpent blikk for detaljer og beskriver nennsomt den usikkerheten som er så gjennomgående for de fleste i ungdomsårene. Kan svakhet vendes til styrke?

Det er bare kjærlighet

«Det er bare kjærlighet» er en humoristisk og tilforlatelig roman som ikke bruker lettvinte triks for å maksimere handling eller plot.

«Det er bare kjærlighet»​ av Sverre Henmo

Hvor mange ungdomsromaner handler om forelskelse? Sverre Henmo skildrer en forelskelse med forviklinger. Jonathan lures inn i et kjæresteforhold med en jente han slett ikke liker, bare for å støtte sin beste venn.

Men hvor langt skal lojaliteten til kameraten gå? Hvordan komme seg ut av en umulig situasjon der du uansett blir nødt til å såre noen? Ærlighet varer lengst, er erfaringen Sverre Henmos tenåringsgutt gjør seg. Humoristisk og tilforlatelig roman som ikke bruker lettvinte triks for å maksimere handling eller plot.

Ida Jackson: Danielle

Drivende og lett overflatisk skildring av å komme seg gjennom ungdomstiden på tross av et dysfunksjonelt familieliv.

«Danielle»​ av Ida Jackson

Røff historie om løvetannbarnet Danielle, som vokser opp i Oslo med en alenemor som ikke er skikket til å ta vare på et barn. Jeg-fortelleren fremstår som tøff i trynet, men er mer naiv enn hun vil innrømme. Utagerende ungdomsliv på Grünerløkka skildres med raus flyt av alkohol, narkotika og sex lenge før lovlig lavalder.

En råere «finne seg selv-historie» enn de øvrige, med en insistering på vennskap som det saliggjørende. Drivende og lett overflatisk skildring av å komme seg gjennom ungdomstiden på tross av et dysfunksjonelt familieliv.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober