Hopp til innhold

Fem satiriske bøker om de nye internettselskapene og deromkring

Fem futuristiske bøker for deg som har lyst å le av den nye digitale businesskulturen samtidig som du blir bekymringsfullt oppdatert på hva som skjer med Google, Facebook, Twitter og dets like.

Dave Eggers

Dave Eggers´ siste roman om kulturen i den nye internettkbusinessen har skapt mye debatt i USA, men blir ikke oversatt til norsk.

Foto: Tina Fineberg / AP

Her har du lesetips til god satire over den nye digitale business-verdenen, som forfatter og spaltist Bruce Sterling mener ikke kommer til å eksistere i overskuelig framtid.

Dragnet Nation

«Dragnet Nation: A Quest for Privacy, Security, and Freedom in a World of Relentless Surveillance»

Av Julia Angwin (Times Books, 2014)

I denne forstyrrende romanen, rapporterer forfatteren, som også jobber i Wall Street Journal, fra frontlinjen i den amerikanske overvåknings-økonomien. Boken avslører hvordan både regjeringen, private selskaper og kriminelle bruker teknologi til å sanke enorme mengder personlige data.

«Fyrsten»

Av Henrik Langeland, (Tiden, 2013)

"Se for deg Christian von der Hall, selveste «Wonderboy», et drøyt ti-år etterpå: medierytteren som steg så bratt mot stjernene og falt brattere; som en mammons Ikaros. Da var han 34. Nå er han 47. Konkursen er historie, han er på beina – med nytt firma. I kommunikasjonsrådgiversvingen, få ansatte og fet kundeliste.

En godt fortalt røverhistorie fra det moderne Norges overflødighetshorn av avsindig ressursbruk og kullsviertro på at penger kjøper alt som er verdt å eie – makt og innflytelse inkludert", skriver NRKboks litteraturkritiker

The Circle

«The Circle»

Av Dave Eggers (McSweeney's, 2013)

Tech-arbeider Mae Holland jobber i et mektig internett-selskap, The Circle, som drives av "Three Wise Men". Til å begynne med er det en utrolig givende opplevelse. Hun har fått jobben gjennom bestevenninnen Annie, "en av de førti mest innflytelsesrike i selskapet". Men etterhvert begynner ting å falle fra hverandre. Forfatteren peker på den gladkristen-aktige bedriftskulturen som preger mange ny-digitale selskap med vidd og satirisk innsyn i bransjen.

«Little Brother»

Av Cory Doctorow (Tor Books, 2008)

Cyberpunk-romanen handler om fire ungdommer som beskytter seg mot angrep på grunnloven fra det amerikanske Department of Homeland Security etter et terroristangrep mot San Fransisco. Boken havnet på New York Times bestselgerliste og fikk flere priser. Kan lastes ned gratis med Creative Commons-lisens på forfatterens nettside.

«Daemon» og «Freedom»

Av Daniel Suarez (Verdugo Press, 2006)

En technothriller i to bind om en distribuert, standhaftig data-applikasjon kjent som Daemon, som begynner å forandre verden etter at han som laget den dør. Programmet tar i det skjulte over hundrevis av selskap og sørger for finansiering av agenter i den virkelige verden og utvikling av våpen og utstyr. Daemon skaper også en parallell internett-service, skjult for almenheten, som gjør at Deamon-operatører kan utveksle informasjon helt fritt...

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP