Hopp til innhold

Fem bøker om feminisme

Feminismen fins i litteraturen, like mye i romaner som i politiske manifest. Her er fem aktuelle bøker til inspirasjon, skrevet av fem energiske kvinner!

1. Kjære Ijeawele, eller Et feministisk manifest på femten forslag av Chimamanda Ngozi Adichie

bokomslag med tekst

Essay. Nigerianske Chimamanda Ngozi Adichie har skrevet flere romaner og novellesamlinger der hun fremstår som en modig forkjemper for likestilling. I dette essayet svarer hun en venninne, som ønsker seg råd for hvordan hun skal oppdra datteren til å bli en feminist. – Lær henne å stille spørsmål ved vår kulturs bruk av biologi som «årsaker» til sosiale normer, skriver hun. Oversatt av Hilde Rød-Larsen.

2. Oneiron av Laura Lindstedt

Bokomslag, kvinne med langt hår bøyer hodet
Foto: Oktober forlag

Roman. Sju kvinner møtes etter døden. Hvordan havnet de her? Hva slags liv har de levd? «Oneiron» er en usedvanlig original og fabulerende fortelling om kropp, kjønn og makt. Den er en av Finlands kandidater til Nordisk råds litteraturpris 2017. Oversatt av Tor Tveite.

3. Avdeling for grublerier av Jenny Offill

Avdeling for grublerier

Roman. Smart om ekteskap og utroskap, om moderskap og forfatterskap. Offill legger erfaringer fra genuint forskjellige deler av verden ved siden av hverandre, hva enten de beskriver romfart, radioproduksjon, romanskriving eller redsel. Leseren står fritt til å koble sammen elementene i sitt eget univers. Oversatt av Tiril Broch Aakre.

4. «Guttene» av Jessica Schiefauer

Lilla orkidé mot mørk bakgrunn Bokomslag

Ungdomsroman. Tre jenter kommer i puberteten. Over natten er de blitt gjenstand for seksuell trakassering fra guttenes side. Men hva skjer når de drikker nektar av en magisk blomst? De blir gutter! Følelsen de får av å kunne gå fullstendig fritt i byen om kvelden, uten å først bli betraktet som kjønn, burde gjøre ethvert menneske til feminist. Om dagen er de jenter igjen, men en av dem kan ikke få nok. Hun forelsker seg i det farlige og tøylesløse livet hun kan leve som gutt, blir fanget inn av en destruktiv ledertype, og nettet snører seg til. Oversatt av Line Almhjell.

5. Søster av Gro Dahle

Bokomslag. To hvaler

Diktsamling. «Du kødder ikke med en søster», skriver Gro Dahle i denne diktsamlingen, som er et overflødighetshorn av tanker om søsterskap. Dahles stil er gjenkjennelig med en bildebruk hentet fra konkrete redskaper og gjenstander vi omgir oss med i hverdagen. En søster kan være rund eller skarp, myk eller hard. En oppløftende bok for alle med og uten søstre.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober