NRK Meny
Normal

Fem bøker helt uten banning

Er du lei av at ungdom eksponeres for banning i norske bøker? Her er skoleutgavene som får «faen» til å bli «søren».

Jente med bøker

I et forsøk på å gjøre litteraturen mer stueren, har vi skrevet om fem norske boktitler, slik at disse romanene til og med kan brukes i skoleundervisningen.

Foto: CollegeDegrees360 / Flickr

– Vi er jo alle kjent med at lærere ikke ønsker banning i klasserommet og på skolen generelt – og at de daglig jobber med å motvirke dette, sa forlagssjef i Cappelen Damm grunnskole, Espen Skovdahl, til VG da han nylig svarte på Henrik Langelands sensurkritikk. Ordskiftene har fortsatt på sosiale medier siden.

Skovdahl mente at det vil bli vanskeligere å motkjempe banning i klasserommet om skoleelever stadig møter denne type ordbruk i offentlige sammenhenger.

Dette har selvfølgelig forlagssjefen helt rett i. Med dagens overflod av banning i norske bøker, er det nesten umulig å skåne våre stakkars tenåringer for ukvemsord.

Derfor har vi, i et forsøk på å gjøre litteraturen mer stueren, skrevet om fem norske boktitler, slik at disse romanene til og med kan brukes i skoleundervisningen:

«Få meg på, er du snill»

Få meg på, er du snill

Før: 16 år gamle Alma får sin seksuelle oppvåkning da Artur er borti henne med pikken. I de påfølgende ukene er Alma nærmest svimeslått av uforløst begjær.

Etter: Alma møter Artur i Ten Sing-koret. Etter litt uskyldig flørting, blir de kjærester, før de to turtelduene noen år senere gifter seg. Boken er fri for banning og utenomekteskapelig sex, og vil inspirere ungdomsskoleelever i en vanskelig pubertal tid.

Bruk gjerne boken som utgangspunkt for samtaler i seksualundervisningen.

«Trist som søren»

Trist som søren

Før: Forfatteren byr på femten fortellinger om unge mennesker som prøver å finne sin plass i en komplisert tilværelse.

Etter: Boken er fortsatt trist, noen ganger trist som søren, men viser likevel at det alltid er håp, og at natten er på sitt aller mørkeste like før soloppgang.

Denne boken passer perfekt til valgfag psykologi på ungdomsskolen.

«Dumme verden»

Dumme verden

Før: Gunn flytter til Tromsø og leter etter pappaen hun aldri har møtt, mens moren sitter hjemme og selger telefonsex. Hun begynner i ny skoleklasse og blir forelsket i bloggeren Niklas som er forelska i Karianne.

Etter: Gunn bor sammen med to gode foreldre, men synes likevel det er litt kaldt i Nord-Norge og at verden derfor kan være litt dum. Mot slutten av boken blir hun sammen med Niklas, som lærer henne at verden blir mindre dum hvis man bare har en positiv holdning.

Fin bok å dra fram i geografitimen.

«Kampen mot de teite jentene»

Kampen mot de dumme jentene

Før: Albinoen Anna Bea er upopulær og har aldri klint med noen av guttene. Derfor blir hun mobbet av superbitchene i klassen.

Etter: De dumme jentene er ikke dumme innerst inne, problemet er bare at de ikke har det helt bra med seg selv og at de derfor ikke klarer å være snille med andre. Dette skjønner Anna Bea i slutten av boken og derfor blir alle venner.

Prøv å innlede meklingssamtaler med høytlesning fra denne boken.

«Superklemmaren»

Superklemmaren

Før: Boken handler om en mann som skriver om en mann som puler og dreper. Mannen som skriver om mannen blir til slutt også drept, og en taxisjåfør som skriver bok om mannen som skriver bok om mannen som puler og dreper, blir anklaget for mordet på mannen som skriver bok om mannen som dreper.

Etter: En koselig bok om en mann som gir gode og varme klemmer til alle han møter. Boken inneholder verken mord eller innhold av erotisk karakter og blir derfor en stor suksess på grunn av sin innovative stil og egenart.

Denne boken er et godt supplement til diskusjoner om Midtøsten-konflikten i KRL.

Kva synest folk om banning i bøker? NRK Bok har prøvd å finne det ut...