NRK Meny
Normal

Fascinert av togreiser

Forfatteren Håvard Rem gir ut sin nye bok om togreiser, og hva var vel mer naturlig enn å slippe boken på nettopp toget, på vei til litteraturfestivalen på Lillehammer.

Håvard Rem på tog

Forfatter Håvard Rem viser på kartet hvor man kan dra på de beste togreisene han selv kan tenke seg.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Håvard Rem

Rem i togdøren på en av stasjonene langs ruten.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

HØR: Håvard Rem på toget med ny bok - Bok i P2 27.05.2009

I går gikk startskuddet for festivalen. I den forbindelse gir Rem ut boken "Togreiser – seks reiseruter i Norden, Europa og Asia" som han har latt seg inspirere til å skrive ut i fra sine mange togreiser på kryss og tvers i verden.

Boken er en blanding av reiseguide og opplevelse. På toget stiller han seg i midtgangen med kart og boken i hånden, og medbrakt lydanlegg. Alle skal få med seg hvor fascinert han er av nettopp dette framkomstmiddelet, som han mener er så mye mer enn bare det å forflytte seg fra et sted til et annet.

Håvard Rem

Toget er så mye mer, mener Rem, og ser drømmende ut av togvinduet.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Poesi-tog

Rem og forlaget Schibsted tok likegodt og leide en hel togvogn, der de reisende kunne komme og høre forfatteren selv lese fra boken. Det er første gang forlaget slipper en bok på denne måten, og i følge markedssjef Anne Gaathaug var dette noe helt nytt de ville prøve ut.

- Jeg synes dette var noe som måtte prøves ut. Det bare måtte jo bare bli et arrangement i toget, det hadde jo ikke blitt det samme å ha det i en buss eller på noen annen måte, sier hun fornøyd.

Togvognen er full, og de mange - og helt sikkert reiseglade tilhørere- får med seg Rems varme anbefalinger om å reise mer med tog enn andre framkomstmidler.

Dessuten får de også dikt med seg på reisen. Både Håvard Rem og hans forfatterkollega Cornelius Jakhelln leser høyt dikt fra midtgangen, mens vi nærmer oss målet - litteraturfestivalen på Lillehammer.

Spesielt forhold

 Cornelius Jakhelln

Cornelius Jakhelln leste også dikt på toget, som passet til reisen.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

Personlig er Rem en ivrig togreisende, og mener det er noe helt spesielt i forholdet mellom forfattere og togreiser. Og det er ikke en tilfeldighet at det er mange diktere som lar seg inspirere av nettopp denne måten å reise på.

- Å reise med tog er en del av selve opplevelsen, ikke bare en transportmetode, sier han.

Rem understrereker at han ikke vil kalle seg for reiseguide nå, til tross for at boken hans har både detaljerte reiseruter og kart. Boken er ment som en inspirasjon til alle som vil oppleve noe mer enn å bare bli fraktet fra sted til sted, og det poetiske er absolutt til stede - i form av utvalgte dikt om tog.

Norge er U-land

Rem mener mange nordmenn går glipp av det behagelige med å reise slik, og at vi her til lands henger langt etter resten av verden når det gjelder å reise med tog. Dessuten mener han at Norge nærmest er på bånn når det gjelder togstandarden.

- Jeg har reist mye med tog og sett hvor godt det fungerer og hvor fort man kommer seg fram i utlandet. Norge ligger langt etter, og er som et U-land å regne når det kommer til rask og moderne togtransport, mener Rem.