Får Tarjei Vesaas' debutantpris

– Som debutant får man endel ekstra oppmerksomhet, jeg tror det er vanskeligere med bok nummer to, sier forfatter Amalie Kasin Lerstang.

Amalie Kasin Lerstang

– Jeg trodde ikke jeg skulle vinne, for de andre nominerte romanene synes jeg var veldig bra, sier Amalie Kasin Lerstang.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Jeg hadde en følelse som det var vanskelig å forsone seg med, og det føltes fortrøstningsfullt å skrive det ut, sier hun.

Europa

«Europa» ble utgitt i 2014.

Vinnerromanen «Europa» handler om en ung kvinne som finner ut at ekskjæresten har skrevet bok om henne. Hun flytter hjem til moren for å slippe å forholde seg til problemet. Hun er gravid, og før det blir synlig, drar hun videre til en ikke navngitt storby et sted i et ustabilt Europa.

Hva betyr det å få prisen?

– Det er en veldig fin anerkjennelse og et stort dytt i ryggen videre for å skrive mer. Jeg er superglad! Nå kan jeg planlegge perioder hvor jeg kan la skrivingen få hovedfokus.

Prisen går i år til en romanforfatter som nettopp framviser et ungt blikk på verden – en verden i stadig og urolig forandring – og som samtidig viser en betydelig formsans og en tydelig konsekvens i bruken av litterære virkemidler.

Juryen om vinneren

– Stillhet er det verste for en debutant

Amalie Kasin Lerstang

– Jeg hadde lyst til å skrive fram et frustrert menneske som stikker av, og som har et behov for at det finnes et sted man kan oppleve noe meningsfullt. sier Amalie Kasin Lerstang.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Selv om «Europa» har fått en del omtale, var hun forberedt på at det kunne bli helt stille da hun ga ut debutromanen i fjor. For å få opp selvtillitten, begynte hun rett på nytt manus.

– Jeg ville ha noe annet å fokusere på i tilfelle alle hatet boken min. For min egen del var det godt å ha noe nytt å være i gang med.

Det fine med å få anmeldelser er at noen har lest boken, men det er også verdifullt med omtale fra bloggere selv om deres utgangspunkt kanskje er annerledes enn anmelderne i avisene, synes hun.

– Jeg tenker ikke at de utelukker hverandre. Bloggere når gjerne ut til helt andre folk.

– Det å føle at man har veldig liten kontroll både over seg selv og sine nærmeste, er en håpløs situasjon å være i. Man ser ikke alltid hvordan man skal fikse det.

Amalie Kasin Lerstang om å skrive «Europa»

– Fordel å skrive for hånd

Hun vil ikke røpe hva den nye boken handler om, for plutselig snur ting seg.

– Det jeg kan si er at det handler om noen som mister noen, og om hva som skjer med dem videre.

Selv om det tar lang tid, har hun skrevet ut romanmanuset og skriver det over på papir mens hun klipper i stoffet og justerer språket.

– Det føles mer effektivt å skrive for hånd fordi jeg får en annen følelse av setningen. Man tenker saktere, og det er godt. Dessuten blir det så mye tekst i Word-dokumentet. I den nye romanen vil jeg skrive mest mulig for hånd for å få oversikt over stoffet.