Fant ukjente Tolkien-malerier

En stor samling av forfatteren J.R.R. Tolkiens hittil ukjente kunstverk, blir bok.

The Art of the Hobbit

Boken 'The Art of the Hobbit' inneholder rundt 20 illustrasjoner som aldri før har blitt publisert.

Foto: Harper Collins

J.R.R. Tolkien

J.R.R. Tolkien ble verdensberømt for sine fantasy-bøker. Her er den engelske forfatteren fotografert i 1916.

Foto: Wikimedia Commons

Det er første gang alle tegningene utgis i en og samme bok, om historien som ble starten på hele «Ringenes Herre».

Mange av kunstverkene er aldri blitt vist tidligere, og de ble laget til fortellingen om hobbiten Bilbo, melder BBC .

Da «The Hobbit» ble utgitt i 1937, bestod boken av blant annet ti sort/hvitt-bilder. Men nå har de over 100 tegningene av Tolkien blitt satt sammen til boken «The Art of the Hobbit», som blir utgitt 27. oktober.

Skjult i arkiver

Kunstverkene består av malerier og skisser signert forfatteren J.R.R. Tolkien. De ble oppdaget på Bodleian-biblioteket i Oxford, og er alle fra den kjente fantasy-forfatterens arbeid med boken «Hobbiten».

Eksemplaret av "Hobbiten" fra 1937

Et eksemplar av 'Hobbiten' fra 1937.

Foto: SANG TAN / AP

Da forlaget Harper Collins begynte arbeidet med boken, oppdaget de at Tolkien faktisk hadde laget mer enn 100 illustrasjoner, som lå skjult i arkivene på bilbioteket i Oxford.

– Det var en stor overraskelse. Jeg trodde det kunne være rundt 40-50 totalt, men det viste seg å være hele 110 bilder, og rundt 20 av dem har aldri før vært publisert, sier forlegger David Brawn til The Guardian .

Men nå skal kunstverkene publiseres. I «The Art of the Hobbit» har man samlet over 100 av de nyoppdagede tegningene, maleriene og kartene.

– Dette viser at Tolkiens kreativitet handlet om langt mer enn det å skrive, sier Brawn.

For første gang

«The Art of the Hobbit» kommer ut for å markere at det i 2012 er 75-år siden den aller første utgivelsen av «Hobbiten» (originaltittel: «The Hobbit»). Kunstboken er altså den komplette samlingenen av mer enn hundre Hobbit-tegninger og malerier - alt laget av J.R.R. Tolkien selv.

Martin Freeman som Hobbiten

Martin Freeman spiller rollen som Hobbiten Bilbo i Peter Jacksons nye film.

Foto: MAX NASH / Afp

Da Tolkien skrev boken, var han allerede amatør-illustratør, og tegnet illustrasjoner for boken mens den ennå var i manus-fasen.

I kunstboken finnes både alternative versjoner og ferdige tegninger. Mange av bildene publiseres for aller første gang, mens andre kommer i farger for første gang.

Blir kinofilm

«The Art of the Hobbit» viser forfatterens egne visjoner av både karakteren Bilbo Lommelun, dragen Smaug og Tåkefjellene. Boken var Tolkiens første skjønnlitterære verk, og ble gitt ut på forlaget Allen & Unvin i 1937. Først i 1972 ble historien gitt ut på norsk.

Hobbiten lages på New Zealand

Filmen 'Hobbiten' spilles inn på New Zealand.

Foto: Christine Cornege / Ap

«Hobbiten» forteller historien om hovedpersonen Bilbos strabasiøse reise gjennom fjellet sammen med en gruppe dverger, som er eiere av en skatt som dragen Smaug vokter. Boken var opprinnelig ment som en barnebok, og er forhistorien til «Ringenes herre.»

Regissør Peter Jackson, som også står bak «Ringenes herre»-filmene, skal lage i alt to kinofilmer om eventyret om Hobbiten. Innspillingen begynte på New Zealand i mars. Den første av Hobbit-filmene har premiere i desember neste år, og den andre er planlagt kinoklar i 2013.

Det er forfatterne Wayne G. Hammond og Christina Scull, to av verdens ledende eksperter på Tolkien, som har laget «The Art of The Hobbit». Wayne G. Hammond er bibliotekar på Chapin Library ved Williams College i Massachusetts, mens Christina Scull er tidligere bibliotekar ved Sir John Soane-musèet i London.