Hopp til innhold

Etterlyser litteraturdebatt på Facebook

– Det deles for få lenker til ordentlig litteraturkritikk, og for mange til likegyldig ros av egne bøker, mener Vagant-redaktør Audun Lindholm.

Audun Lindholm

– Overlater forfatterne og kritikerne de virkelige debattene til andre, og engasjerer de seg ikke i hverandres beste tekster i full offentlighet, har de bare seg selv å skylde på, den dagen ingen lenger lytter til hva de har å si, skriver Audun Lindholm (bildet) i en Facebook-post.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Forfatterne, hvor er de? Altså på Facebook?

Det er kritiker og Vagant-redaktør Audun Lindholm som spør. I et innlegg på nettopp Facebook hevder han at det skrives altfor lite om litteratur og av litterater på Facebook.

– Det deles for få lenker til ordentlig litteraturkritikk, og for mange til likegyldig ros av egne bøker. Overlater forfatterne og kritikerne de virkelige debattene til andre, og engasjerer de seg ikke i hverandres beste tekster i full offentlighet, har de bare seg selv å skylde på, den dagen ingen lenger lytter til hva de har å si, skriver Lindholm.

– Facebook passer ikke for alle forfattere

Pål Norheim er en av de mest aktive norske forfatterne på Facebook. Siden 2012 har han skrevet oppdateringer om alt fra politikk til litteratur. Men savner han bidrag fra sine forfatterkolleger?

Pål Norheim

Pål Norheim (bildet) har vært svært aktiv på Facebook de siste fire årene. Men han savner ikke sine forfatterkolleger på det sosiale nettstedet. – For mange kan det være dypt forstyrrende å være på sosiale medier mens de arbeider med dikt eller prosa, sier han.

Foto: Pål Norheim

– I det store bildet vil jeg svare nei. Facebook passer ikke for alle forfattere. For mange kan det være dypt forstyrrende å være på sosiale medier mens de arbeider med dikt eller prosa, sier Norheim, som synes utviklingen har vært positiv de fire årene han har vært på Facebook.

– Mange forfattere deltar jevnlig med både dikt, oversettelser, skjønnlitterær prosa og oppdateringer om forskjellige emner som holder en mye høyere kvalitet enn da jeg begynte her, også i samfunnsdebatten.

Men han er enig med Lindholm i at det er et ubrukt potensiale når det gjelder litteraturkritikk.

– Problemet er at «alle» kjenner hverandre i litteraturverdenen: Norge er et lite land. Det som også gjør litteraturkritikk på Facebook vanskelig, er det flytende og uavklarte forholdet mellom offentlig og privat i sosiale medier. Når forfattere brakte sammen i avisfeider i gamle dager, lå det i kortene at de spilte en rolle som offentlige figurer, selv om motivene selvsagt også kunne være personlige eller private.

Eline Lund Fjæren

Eline Lund Fjæren (bildet) mener Facebook er en unaturlig arena for litteraturkritikk. – Å diskutere leseropplevelser på Facebook interesser meg rett og slett ikke, sier hun.

Foto: Helene Ulrichsen / NRK

– Facebook er en unaturlig arena for litteraturkritikk

En som kjenner et hjertesukk over Lindholms oppfordring, er forfatteren Eline Lund Fjæren. Hun mener at Lindholm, og de andre som skriver på Facebook-trådene hans, har misforstått konseptet bak sosiale medier og tenkt at det er en avis.

Hun stusser også over retorikken i Facebook-postene til kretsen omkring Lindholm.

– Den er gammeldags og ekskluderende, og inviterer ikke til debatt. Jeg tenker at noen sitter litt vel langt oppe i sitt metafysiske elfenbenstårn, sier Lund Fjæren, som mener at Facebook er en unaturlig arena for litteraturkritikk.

– Jeg har ikke forpliktet meg til noe annet enn å skrive bøker, og hvis det er å skrive man skal gjøre, så bør man kanskje lære seg å holde kjeft iblant. Å diskutere leseropplevelser på Facebook interesserer meg ikke.

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP