Hopp til innhold

Er romanserier en billig løsning?

Stadig flere skjønnlitterære forfattere velger å gi ut romanserier. Får leserne «mer av det gode» eller er det et kommersielt grep som svekker den litterære kvaliteten?

Romanserier
Foto: NRK/Scanpix/Aschehoug/Oktober

I sin torsdagssending denne uken diskuterte Bok i P2 det som ser ut til å ha blitt en skjønnlitterær trend: romanprosjekter som eser ut, fra ett til to, tre og fire bindsverk.

Men hvorfor velger stadig flere forfattere å skrive flerbindsromaner? Kan fenomenet ha noe med krim- og underholdningssjangerens salgssuksess å gjøre? Blir det bedre litteratur av at forfattere velger å skrive flere bøker i stedet for én?

NRKs bokanmelder Anne Cathrine Straume diskuterte disse og andre spørsmål på live-chat under og etter sendingen. Hele nettpraten kan du se her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kaster seg på trenden

De siste årene har en rekke norske forfattere begitt seg ut på flerbindsprosjekter. Tidligere i år kom Toril Brekke med siste bind i sin store beretning om den norske utvandringen til USA på 1800-tallet, «Det lovede landet».

Berlinerpoplene

Anne B. Ragdes bokserie «Berlinerpoplene» ble også en stor tv-suksess.

Foto: Ekroll, Anne Liv / Anne Liv Ekroll, NRK

Under årets Kapittelfestival i Stavanger, kom det også frem at Carl Frode Tillers roman «Innsirkling» kommer til å få ikke bare én oppfølger, men to.

Forfatter Anne B. Ragde opplevde stor kommersiell suksess med sin kritikerroste roman fra 2004, «Berlinerpoplene», og oppfølgerne «Eremittkrepsene» og «Ligge i grønne enger». Salget av trilogien om familien Neshov passerte en million, og bøkene ble TV-serien Berlinerpoplene, en av NRKs mest sette dramaserier etter årtusenskiftet.

Gammel tradisjon

Serietrenden i skjønnlitteraturen er riktig nok ikke et moderne fenomen. Den franske forfatteren Marcel Prousts mest kjente verk, «På sporet av den tapte tid», kom for eksempel ut i form av syv bøker mellom 1913 og 1927.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober