Endre Ruset: – Jeg er stolt

Søndag kveld tar Endre Ruset, kunstnerisk ansvarlig for Norsk Litteraturfestival, frem sigaren. – Det føler jeg faktisk at jeg har fortjent, sier han.

Endre Ruset

Endre Ruset er kunstnerisk rådgiver for Norsk Litteraturfestival i Lillehammer.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn/NRK

For litt over to år siden skapte daværende kunstnerisk rådgiver for Norsk Litteraturfestival, forfatter Stig Sæterbakken, kontrovers med å invitere David Irving til festivalen. Det hele endte med at invitasjonen ble trukket tilbake og Sæterbakken gikk fra stillingen.

Les: Irving kommer ikke, Sæterbakken trekker seg

Inn i som ny kunstnerisk rådgiver kom forfatter Endre Ruset. En ung poet som mange kanskje ikke hadde hørt om. Men det har de nok nå. Alt tyder på at årets litteraturfestival på Lillehammer har vært en stor suksess.

Les: Ruset ny kunstnerisk rådgiver

– Dette er den første festivalen som er min, som jeg har vært med gjennom hele prosessen. Så i kveld kan jeg endelig ta frem Cohibaen. Da skal den røykes. Det føler jeg faktisk at jeg har fortjent, sier Ruset til NRK.no.

Har sovet bare 3,5 timer

For det har vært svært travle dager for 28-åringen fra Molde, med jobbing nesten hele døgnet, fra festivalåpningen tirsdag og til festivalens avslutning i kveld.

– Det har vært en veldig stor påkjenning, både fysisk og mentalt. Jeg har sovet i gjennomsnitt 3,5 timer hver natt. Jeg har jobbet i ett sett fra jeg har stått opp klokken 07 og til jeg har lagt meg klokka 03-04.

Og selv om Ruset i utgangspunktet bare har en 50 prosent stilling, men jobber, som han selv sier, 120 prosent, gir jobben likevel mersmak.

– Ja, fordi jeg vet at vi har hatt et sterkt program. Det har vært helt fantastiske tilbakemeldinger. Folk kommer bort til meg på gaten og gir meg en klem hele tiden. Og forfatterne er fornøyde.Vi har jobbet med mange prosjekt gjennom hele året og som vi nå ser resultatet av.

En festivalperle

– Hva har vært høydepunktet for deg under festivalen?

– Det må nok være hovedforedraget med Mahmoud Dowlatabadi, som var helt magisk, en helt utrolig opplevelse. Det står nok igjen om en perle i festivalprogrammet.

Før festivalen startet opplevde Ruset og festivalen kritikk fra både Aftenposten og NRK for programmet. Det skapte likevel ikke ekstra nervøsitet.

Les: Kritiserer slapt festivalprogram

– Nei, vi så at dette ville komme. Etter kontroversen med David Irving, var vi i fjor litt fredet. Nå trekker vi mer folk, det er fullt på arrangementene, og da er det vel slik at kritikerne nå føler at de må angripe festivalen. Det har jeg ingen problem med. Jeg vet hva jeg har fått til og hvor bra dette virkelig er.

– Synes vi fortjener skryt

For under festivalen har festivalen fått mye rosende omtale i media.

– Ja, vi må også huske på all den gode pressen vi har fått. Ofte legger vi fokus på det negative, men jeg har lest i aviene og hørt på radio, og det er utrolig mye god tilbakemelding, også i media. Så jeg er veldig fornøyd.

– Men er det noe du har lært til neste år?

– Ja, selvsagt, det er mange ting. For eksempel har noen arrangement fått dårlig plass. Og strukturen i festivalen må vi se på. Men nå er jeg faktisk fornøyd, og jeg er person som sjelden er fornøyd med meg selv. Jeg er stolt over det jeg og administrasjonen har fått til. Vi er 2,8 stillinger og lager nordens største og viktigste litteraturfestival, med 200 arrangement og 500-600 gjester. Å få til dette med så små ressurser, det synes jeg vi faktisk fortjener skryt for.