NRK Meny
Normal

Askildsen - 80 år og Nobel-kandidat

Som eneste norske forfatter ligger Kjell Askildsen nå inne på Ladbrokes liste over mulige kandidater til årets Nobelpris i Litteratur.

Kjell Askildsen

Forfatteren Kjell Askildsens noveller har rørt mange.

Foto: ROAR VESTAD / Scanpix

Hør: Bok i P2 Klassiker - En plutselig frigjørende tanke

Kan få Nobelpris

Nettstedet Ladbrokes.com er ledende innenfor veddemål på nettet. Askilden er listet som nr. 53. På toppen av listen ligger forfatteren Amos Oz.

Ved siden av Askildsen har også forfatter Jon Fosse tidligere figurert på listen over aktuelle Nobelpriskandidater.

Det er ikke mange som har klart å rokke ved Askildsens status, selv om Jan Kjærstad startet en debatt på midten av 90-tallet med sin skepsis til kritikere han mente led av ”Askildsen-syndromet”. Med dette mente Kjærstad altså ukritisk bejubling av minimalistisk språk, som er fritt for metaforer og ornamenter.

Forfatter Kjell Askildsen er 80 år i dag. Bli bedre kjent med jubilanten, og ikke minst med novellen ”En plutselig frigjørende tanke” fra 1987. Den rører fortsatt to forfattere som er unge nok til å kunne vært hans barnebarn.

Et ensomt liv

I novelle-klassikeren "En plutselig frigjørende tanke" bestemmer hovedpersonen - doktoren- seg for å gå ut av kjellerleiligheten sin fordi han føler seg ensom.

Hør: Kjell Askildsen leser høyt fra novellen

Han finner en benk å sette seg på. Her treffer han en annen mann, som han fortsetter å møte.

Solveig Moen Rusten

Forfatter Solveig Moen Rusten har skrevet Magistergrad-oppgave om Askildsens berømte novelle.

Foto: Kagge forlag

- Jeg ser for meg at han egentlig sitter alene på denne benken, sier Solveig Moen Rusten.

Solveig Moen Rusten og Vidar Kvalshaug er begge forfattere, og Askildsen-fans, for å bruke et slikt begrep. Kvalshaug har gitt ut tre novellesamlinger, mens Moen Rusten i tillegg kan skilte med en magistergrad i litteraturvitenskap nettopp på ”En plutselig frigjørende tanke”.

Om døden

Moen Rustens tese i sin magistergrad er at de to eldre, fåmælte herrene, som altså møtes på en benk i en park ved en nedlagt brannstasjon, er en og samme person.

Magistergrad-oppgaven heter ”Forkledd, gjenkjent og avslørt. En diskusjon av sammenhenger mellom litterær kompetanse og tolkning i lesningen av Kjell Askildsens novelle ”En plutselig frigjørende tanke”".

Hun hevder at de to herrene i historien- dommeren og doktoren - etterhvert fører en samtale som slett ikke er med hverandre.

Istedet er det en og samme person som snakker med – eller kanskje til - seg selv. Selve samtalen kretser rundt døden.

- Det handler om å ha kontakt med døden. Denne novellen handler om det motsatte av folks frykt for å dø. Jeg har tenkt litt på det om selvmord i itteraturen, og det som er spesielt med denne novellen er at vi forstår hvordan hovedpersonen har det, og det blir nesten litt fint, sier Moen Rusten.

Hør: Solveig Moen Rusten om benken doktoren og dommeren satt på

Oversatt til 15 språk

Vidar Kvalshaug

Forlagsredaktør og forfatter Vidar Kvalshaug mener Kjell Askildsens forfatterskap er svært aktuelt fremdeles.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Hør: Vidar Kvalshaug begynte å "digge" Askildsen sent på 80-tallet

Askildsens novelle kom ut i 1987, og var en nyskrevet tekst i novellesamlingen med samme navn. Kjell Askildsen var allerede da en anerkjent forfatter, og han hadde akkurat gått fra Aschehoug til Oktober Forlag. Forlagets bokklubb "Dagens bok", ga til og med ut samlingen som hovedbok.

Noveller er jo ikke akkurat tradisjonell bokklubbmat. Likevel fikk samlingen strålende kritikker. Den solgte svært godt, og er siden blitt oversatt til 15 språk.

Kjell Askildsen er nærmest geniforklart som novelleforfatter. Samlingen ”Thomas F`s siste nedtegnelser til almenheten” fra 1983 ble i 2006 kåret den beste boken utgitt i Norge de siste 25 årene. Det var Dagbladet som sto bak denne kåringen. Boken inneholder tre av forfatterens noveller.

- Jo mer jeg blar i Askildsens bøker, jo mer finner jeg. Det er er et veldig spenn i forfatterskapet hans. Han tar for seg temaer som er aktuelt den dag i dag, som f.eks barmhjertighetsdrap, sier Vidar Kvalshaug.

Jeg gikk. Jeg hadde en følelse av at han ikke satte seg igjen. Men jeg snudde meg ikke for å se etter. Jeg gikk rolig hjemover. Tenkte ikke på noe spesielt. Noe inni meg smilte.

Da jeg kom inn i kjelleren ble jeg stående en stund under vinduet og se ut på den tomme gaten. Så satte jeg meg ved bordet for å avslutte denne historien. Jeg skal legge dommerens visittkort oppå konvolutten. Jeg er ferdig nå. Om et øyeblikk legger jeg arkene sammen, og putter dem i konvolutten.

Og nå, like før det skal skje, nå som jeg skal foreta den eneste definitive handling et menneske er i stand til å utføre, er det èn tanke som overskygger alle andre. Hvorfor har jeg ikke gjort dette for lenge siden?

Hovedpersonen i novellen forteller / Fra novellen "En plutselig frigjørende tanke"

Hør fra NRK Gull: Askildsen om debutboka "Heretter følger jeg deg helt hjem" som (Intervju fra 1987)

Video fra NRK Gull: Askildsen om novellesamlingen "Et stort øde landskap"

Video: Kjell Askildsen og Håkon Bleken i "Først og sist" om novellen "Thomas F"

Mer lyd og video: Kjell Askildsen om å være forfatter

* Flere saker om LITTERATUR

Send din hilsen til Kjell Askildsen her!