Emily Brontë - stormfulle høyder

Denne ukens klassiker er den gotiske romanen "Stormfulle høyder", som er skrevet av den britiske forfatteren Emily Brontë.

Top Whitens

Top Whitens - stedet som inspirerte Brontë til å skrive romanen 'Stormfulle høyder'.

Foto: Vera Kvaal / NRK

SE BILDER FRA STEDET SOM INSPIRERTE BRONTË

Emily Brontë rakk å skrive en eneste bok før hun døde – Stormfulle Høyder. Hun døde rett etter utgivelsen, og opplevde aldri annet enn slakt av kritikere. Siden har omdømmet økt betraktelig, og Stormfulle Høyder har blitt stående som en av de sentrale bøkene fra de britiske øyer.

Tre kjente søstre

Historien om Emily Brontë og hennes like kjente søstre, Charlotte og Ann (Jane Eyre og Agnes Grey), er bemerkelsesverdig. Hvordan kunne det ha seg at tre søstre fra en relativt avsidesliggende by i Nord-England har produsert noen av de sentrale verkene i europeisk litteraturhistorie?

En grusom historie

Familien Brontë ble rammet av døden tidlig i livet. Du kan høre den grusomme og triste historien om hva som hendte i nettradio her:

Bok i P2 07.05.2009: Vera Kvaal om hvordan "Stormfulle høyder" ble til

Dette er noen av bildene mine fra turen til byen Haworth. Legg merke til at det ligger friske blomster på steinhoggerens barnegrav. Det skjer hver dag. Folk gråter over historien og føler behov for å gjøre noe. Blomstene er den eneste måten man kan bøte på det forferdelige.

Gravplassen i Haworth

Friske blomster på graven i Haworth.