Hopp til innhold

Skrev om sin fars overgrep

Da hans første roman skulle gis ut skjønte Edward St. Aubyn at han måtte snakke med sin mor: – Far voldtok meg. Mange ganger, sa han. – Meg også, sa hun.

Edward St. Aubyn

Edward St. Aubyn skriver om en herjet overklasse.

Foto: Thomas Wiborg / NRK

Han kalles en av engelsk litteraturs fremste stilister, og mange har sammenlignet bøkene han skriver med Downton Abby-serien, bare i en beksvart utgave.

– Jeg hadde vært henrykt hvis bøkene mine hadde oppnådd samme popularitet, sier Edward St. Aubyn til NRK. Slik svarer en mann som har sine manerer fra de fremste britiske kostskoler.

Skrev bok om farens overgrep

Onsdag gjester Aubyn Brenner og bøkene i anledning at bøkene hans kommer på norsk (se programmet nederst i saken).

Edward St. Aubyn er sønn av en britisk aristokrat og en steinrik amerikansk arving. Det kunne vært en klassisk «født med en sølvskje i munnen»-oppvekst. Bortsett fra at faren var sadist og moren var uten evne til omsorg eller ansvar.

Edward skal ha vært fem år gammel da faren voldtok ham første gang. Misbruket skal ha vart til han var åtte. Tjue år senere bestemmer han seg for å ta sitt eget liv - eller skrive en roman. Boka kom ut i 1992.

«Berusende vittig»

Edward St. Aubyn beskriver barnevoldtekt, stoffmisbruk og tap av foreldre. Det som gjør bøkene unike er miljøet han skildrer. Det vaklende britiske aristokratiet beskrives som gjennom-dekadent, følelsesmessig avstumpet og ekstremt snobbete.

En av karakterene er den ekte prinsesse Margareth, som St. Aubyn har møtt flere ganger. Han er dessuten gudfar til ett av barna til jarlen av Spencer (prinsesse Dianas bror) og kjenner altså miljøet han skriver om. «Berusende vittig», skriver The New York Review of Books.

Bøkene har fått økt oppmerksomhet de siste årene, etter at de har kommet ut på flere språk.

Rystende oppvekst

Patrick Melrose-romanene

De tre første romanene i serien foreligger på norsk. De siste to kommer i februar.

Foto: Gyldendal forlag

Edward St.Aubyn har skrevet fem bøker om sitt liv. De er i romanform og hovedpersonen heter Patrick Melrose.

Første bok skildrer en dag i familiens liv i huset i Provence og heter «Glem det » (Never mind). Dagen det er snakk om er også den da far for første gang voldtar sin lille sønn.

Det handler om en rystende oppvekst i et miljø der barneoppdragelse besto i å skaffe en god nanny og så sende dem til den eksklusive privatskolen Eton.

Da boka skulle utgis måtte Aubyn for første gang fortelle sin mor hva som hadde skjedd den gangen. Han tok henne med på en spasertur på den engelske landsbygda.

– Jeg må fortelle deg at far voldtok meg, sa han. – Flere ganger. – Meg også, svarte hun.

Ingen har siden betvilt historien, verken hun eller farens venner.

Farens død og mangel på oppgjør

Aubyn selv var allerede tung blandingsmisbuker da han kom så langt som til universitets-studier, og misbruket skildrer han i roman to «Ikke bra» (Bad news).

I boka er far død og sønnen skal hente asken hans i New York. Men i de få dagene vi følger hovedpersonen er det en eneste ting det dreier seg om: Å få i seg nok heroin, kokain, piller og alkohol til å dempe eller helst fjerne smerten.

At far døde brått har for alltid tatt fra ham muligheten til et oppgjør.

– Jeg skrev ikke bøkene som terapi, snarere det motsatte siden det var så opprivende å skrive dem, sier St. Aubyn til NRK.

– Men da jeg hadde fullført dem kjente jeg at jeg hadde løsrevet meg fra det. Jeg går ikke lenger rundt og tenker på ting jeg ikke klarte å la være å tenke på. Det har vært en enorm forvandling

– Egentlig skriver jeg jo om noe som angår oss alle, hvorfor vi er som vi er og om vi selv kan styre noe av dette. Identitet og frihet er drivkraften i bøkene.

– Jeg skriver om en person fanget i en uutholdelig situasjon som prøver å finne en vei ut.

Ville ha det gøy

St. Aubyn har vært nominert til Booker-prisen (for «Mother's Milk» i 2011) uten å nå helt til topps.

Da han hadde lagt bak seg bøkene om sitt eget liv bestemte han seg for å prøve noe nytt: Var det mulig å ha det gøy mens han skrev? Svaret var ja, og resultatet er blitt en satirisk roman om en oppdiktet litterær pris og alle intrigene som pågår i prosessen.

Boka kom ut i år og er tildelt Wodehouse-prisen, en pris til beste humorbok i ekte britisk tradisjon.

– Det er så mange litterære priser der ute at det er vanskelig å unngå å vinne en. Men jeg har ingenting imot priser, jeg synes bare de er veldig komiske, sier St. Aubyn til NRK.

Se Edward St. Aubyn fortelle om sine selvbiografiske romaner i Brenner & Bøkene her:

Forfatteren Edward St Aubyn ga seg selv valget - å skrive om sin fryktelige barndom, eller ta livet sitt. 
Den norgesaktuelle forfatteren kommer til studio sammen med kritikerfavorittene Bjarte Breiteig og Gunhild Øyehaug. 
Programleder: Hans Olav Brenner.(5:10)

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.