Hopp til innhold

Edouard Louis: – Hvem vasket toalettet mitt?

– Nordmenn har sagt til meg at det ikke finnes klasseskille i Norge, men hvem var det da som vasket dritten etter meg på hotellet, sier forfatteren i nytt intervju.

Forfatter Edouard Louis prater om klasseskille

«Jeg har ingen lykkelige minner fra min barndom».

Slik lyder åpningssetningen i Edouard Louis' selvbiografiske roman «Farvel til Eddy Bellegueule», som vakte stor oppsikt da den kom ut i Frankrike i 2014. I begynnelsen av 2015 kom boken ut på norsk, til gode kritikker – og senere debatt, da Kjartan Fløgstad kritiserte Louis' fremstilling av arbeiderklassen.

Nå er boken oversatt til engelsk, og i den anledning ble Louis nylig intervjuet i London Review Bookshop. Se hele intervjuet her.

Der forteller forfatteren at han stadig møter folk som ikke tror at det finnes noe klasseskille i deres land. Louis, som flere ganger har vært i Norge, nevner spesifikt at flere nordmenn har kommet med denne påstanden.

– Men hvem var det da som vasket toalettet på hotellet jeg bodde på? spør Louis.

Louis: – Flere forlag trodde ikke på historien min

I intervjuet forteller Louis videre om utgangspunktet for «Farvel til Eddy Bellegueule»; han ville skrive noe sant og ekte om sin egen oppvekst.

Derfor stusset han over tilbakemeldingen han fikk fra noen av de franske forlagene han sendte manuset til.

– Flere refuserte boken. De sa at ingen ville tro på historien, de klarte ikke å innse hvor voldelig det faktisk var der jeg kom fra.

– Og dette var jo et av hovedproblemene til foreldrene mine da jeg vokste opp. Vi ble alltid avvist som fiksjonskarakterer som egentlig ikke fantes. Vi eksisterte ikke, legger han til.

Louis mener at dette er hovedgrunnen til at moren hans nå stemmer på det høyrepopulistiske partiet Front national.

– Selv om moren min kan si at homofile og arabere burde bli sendt til konsentrasjonsleirer, er ikke dette den egentlige grunnen til at hun stemmer på Front national. Det handler i hovedsak om at hun føler at Marine Le Pen er eneste som faktisk snakker om livet hennes, hevder Louis.

  • Anbefalt videre lesning

Édouard Lous
Foto: Ole Kristian Årdal / NRK
Hans Olav Brenner og Edouard Louis
Edouard Louis: Voldens historie
Farvel til Eddy Bellegueule

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober