Hopp til innhold

– President Macron håner arbeiderklassen

Forfatter og sosiolog Édouard Louis angriper Frankrikes president i sin nye bok, «Hvem drepte min far».

Édouard Louis

Den franske forfatteren Édouard Louis vender tilbake til familien, fire år etter braksuksessen med debutromanen «Farvel til Eddy Bellegueule».

Foto: Jerome Bonnet

– Det er bare arbeiderklassen som kjenner vekten av politikk på kroppen.

Det sier forfatter Édouard Louis til programleder Augustin Trapenard i programmet «Boomerang» på France Inter.

Louis er tilbake i Paris etter et lengre opphold USA, akkurat i tide til utgivelsen av hans tredje roman, «Hvem drepte min far». Uten spørsmålstegn i tittelen, vel og merke, for Louis vet svaret, sier han.

Boken er både en uforbeholden kjærlighetserklæring til faren i du-form, og et anklageskrift mot navngitte politikere. På side 84 i boken skriver Édouard Louis: «Hollande, Valls, El Khomri, Hirsch, Sarkozy, Macron, Bertrand, Chirac: Fortellingen om din lidelse bærer navn.»

En ødelagt mann

På tross av tittelen: Faren lever. Men det er ikke mye til liv han har:

– Min far er bare 50 år gammel, altså en ung mann. Men da jeg åpnet døra og så ham igjen for første gang på fem år, så jeg en mann med en ødelagt kropp, forteller Louis i radiointervjuet.

Som 35-åring var faren offer for en ulykke på fabrikken der han jobbet, og fikk ødelagt ryggen. I dag kan han nesten ikke gå, han har gjennomgått en rekke operasjoner, og må bruke et apparat for å puste om natten.

Édouard Louis, som er homofil og vantrivdes i machokulturen i landsbyen, flyttet – eller skal man si flyktet – som 15-åring til studier i Paris. Det har han beskrevet i boka «Farvel til Eddy Bellegueule», som vakte oppsikt både i hjemlandet og i Norge. Nå er han tilbake i samme tematikk, denne gangen med en større forståelse for farens livsvilkår.

– Kroppen er alt du har

– Da jeg flyttet til Paris og begynte på universitetet, ble jeg klar over at middelklassen ikke kjenner politikk på kroppene sine på samme måte som folk i arbeiderklassen. Det er som om penger, vitnemål og sosial kapital gir en beskyttelse mot politiske endringer. For arbeiderklassen er kroppen din alt du har.

Selv om Louis stemte på Macron, er han langt fra begeistret for den sittende franske presidenten:

FILES-FRANCE-POLITICS-MACRON

President Macron håner den franske arbeiderklassen med sin retorikk, mener Louis.

Foto: ALAIN JOCARD / AFP

– Måten Emmanuel Macron snakker om arbeiderklassen på er en hån. Han kaller dem latsabber og sier de hindrer Frankrike i å utvikle seg.

Presidenten er for tiden i konflikt med den franske jernbanen, som skal gjennomgå store reformer. En storstreik er i gang, som vil lamme Frankrike i tre måneder.

Louis støtter streiken. Han mener reformene vil ramme langt mer enn jernbanearbeidernes rettigheter:

– Når de legger ned jernbanelinjer og små stasjoner fordi de ikke er lønnsomme, rammer du nettopp arbeiderklassen. Du hindrer folk i å reise vekk og skape seg nye liv, slik jeg fikk gjøre.

Anbefalt videre lesning:

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter