Hopp til innhold

E-bøkene har nådd Mammut

For første gang er e-bøker blitt en del av Norges største boksalg – det årlige Mammutsalget.

Bøker på Mammut 2014

Så og si alle landets 470 bokhandlere, inkludert nettbokhandlere, deltar på det to uker lange Mammutsalget.

Foto: Montasje / NRK

I fjor fantes ingen ebøker på Mammutsalget , og flere mente dessuten at Mammutsalget ikke egnet seg for å selge e-bøker. I år er derimot snaut halvparten av boktitlene på landets største boksalg, en e-bok.

E-bøkene øker omfanget

Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen mener e-bøkene hører med på Mammutsalget, selv om dette tradisjonelt har vært en arena for papirbøkene.

– Det er første gang e-bøker er med på salget, og vi er spente på hvordan det vil bli mottatt, sier Anne Schiøtz.

Med e-bøkene har årets mammut over 1100 titler og det er flere titler totalt enn på flere år, forteller hun.

– Jeg ser en sakte, men sikker interesse for e-bøker generelt. Vårt mål er at Mammutsalget skal være det beste boksalget, da er e-bøker en naturlig del, sammen med lydbøker og papirbøkene, sier Schiøtz.

E-bøkene utgjør 448 boktitler, og utgjør en vesentlig del av det totale boksalget. Talsperson for Mammutsalget, Raymond Vik, forteller at de nå satser sterkt på moderne lesemåter.

– I år er e-bøker med for første gang, og da kliner vi til med hele 448 titler.

E-bøkene selges fra hver enkelt bokhandel, men hele oversikten over hvilke e-bøker som er med, finner man på Mammutsalgets nettside .

Krim og Michelet

Jon Michelet

Jon Michelet har hatt stor suksess med «En sjøens helt», som baserer seg på personlige brev forfatteren selv har mottatt fra publikum. I år er boken forventet å bli den store bestselgeren på Mammut.

Foto: Ana Leticia Sigvartsen / NRK

I fjor var det bøkene «Hel ved» av Lars Mytting og «Vinterstengt» av Jørn Lier Horst som solgte mest. Den tittelen som bokhandlerne har forhåndsbestilt mest av i år, er «En sjøens helt. Skogsmatrosen av Jon Michelet.

– Hvilken bok tror du blir årets «bestselger» på Mammut?

–Det er over tusen bøker på årets Mammut, så det er vanskelig å tippe, men bokhandlernes forhåndsbestillinger er ofte en god indikator, og i år har de bestilt mest av «En sjøens helt. Skogsmatrosen». Boka de har bestilt nest mest av er «Journal 64» av Jussi Adler-Olsen.

Nettopp krim pleier å være populært på Mammut, siden påsken nærmer seg. Av sakprosa er «Bli best med mental trening» av Erik Bertrand Larssen den mest forhåndsbestilte boka.

– Med tanke på at den har vært på bestselgerlistene i over ett år, er den også en god bestselger-kandidat, sier Raymond Vik.

– Er det slik at bestselgere gjennom året, pleier å bli bestselgere på Mammut også?

– De etablerte bestselgerne selger også godt på Mammut, men det samme gjør bøker som ellers går jevnt, som barnebøker og hobbybøker. Mange hamstrer barnebøker som gaver til framtidige barnebursdager.

Anne Schiøtz har også stor tro på Jon Michelets bestselger.

– Det blir spennende å se, det er mange gode romaner med på salget, men «En sjøens helt» er en absolutt sterk kandidat.

Hun tror mange bruker Mammutsalget som en fin anledning til å skaffe seg bestselgere de kanskje ikke rakk å lese i fjor. I tillegg er barnebøker alltid populært på mammut, forteller hun.

– Viktig steg

Ebok.no er en helelektronisk nettbutikk, som siden oppstarten i høst satser på produksjon og salg av e-bøker. Grunnen til at de startet opp, er at de mener det har vært for lite fokus på e-boken. Dette til tross for at teknologien har gjort e-boken stadig mer populær blant leserne.

Elizabeth Sellevold, adm.dir. i ebok.no

Elizabeth Sellevold i ny-startede Ebok.no, er en av de som har savnet mer oppmerksomhet rundt e-bøker.

Foto: Privat

Administrerende direktør Elizabeth Sellevold i Ebok.no er glad for at ebøker er med på Norges største boksalg.

– Mammut er et salg for hele bokbransjen. Hensikten er å gjøre boken synlig, og da er det klart at e-bøker skal være med! For Ebok.no er det viktig å synliggjøre e-boken, og vise at man nå kan dra på Mammutjakt hjemme i sofaen – og få bøkene med en gang.

Sellevold tror du at det faktum at e-bøker nå er en del av Mammut, kan bidra til å øke interessen for e-bøker generelt.

– Absolutt! Nå kan man komme i gang å prøve en e-bok til prisen av en kopp kaffe. Det er enklere enn mange tror, og vi sitter klare til å hjelpe dem som står fast på e-post og chat. Nå er det bare å fylle opp nettbrettet, glem den tunge handleposen, sier Elizabeth Sellevold.

Lang tradisjon

Om Mammutsalget: i år er det 50 år siden ordet Mammut ble brukt for første gang om boksalget. Tradisjonen med boksalget går imidlertid 150 år tilbake i tid, og det aller førte salget fant sted allerede i 1885.

MMI-undersøkelsen viser at 83 prosent forbinder Mammut med bøker og boksalg.

– Hva tror du det kommer av at Mammutsalget fremdeles er så godt etablert blant folk flest i Norge?

– Stort utvalg til gode priser i bokhandler over hele landet har nok bidradd til at Mammutsalget er blitt så godt etablert. På Mammutsalget finner du bøker du ellers ikke alltid finner på salg. Derfor er Mammut en skattejakt med muligheter for å gjøre et kupp, sier Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober