Hopp til innhold
Anmeldelse

Nedstrippet Dostojevskij

I «Straff» forteller den tyske forsvarsadvokaten Ferdinand von Schirach forbrytelsens bakomfilmer med få ord. Han lykkes best når livet selv står på tiltalebenken.

Ferdinand von Schirach

Ferdinand von Schirach tar mål av seg å bringe oss tett på båden jussens og menneskets innerste vesen - med noe varierende resultat denne gangen.

Foto: Michael Mann
Bok

«Straff»

Ferdinand Schiraach

Oversatt av Sverre Dahl

Noveller

2019

Gyldendal

Sentralt i «Straff», som i tidligere bøker, står rettssaken, men også her er den er bare toppen av isfjellet. Før vi kommer dit har både offer og gjerningsmann hatt en barndom, et ekteskap, og kanskje også en skilsmisse. En mann i førtiårene lever i ensomhet med komplekser over at han er så kortvokst, inntil han en dag kommer over et stort lager med kokain. En annen kjøper barndomsparadiset fullt av minner om bestefaren, men henter jaktgeværet ut av skapet når han blir omringet av bråkete naboer. En kvinne opplever at ektemannen forandrer seg til det ugjenkjennelige, etter at hun har født deres første barn.

Baksiden av Berlin

Utgangspunktet kan altså være trivielt, og menneskene skremmende vanlige. Felles for dem alle er at de på et eller annet tidspunkt havner i domstolen i Berlin, hvor forfatteren også har virket som forsvarsadvokat i mange år. Von Schirachs bøker er også alltid miniportretter av Berlin. I hans versjon av den tyske hovedstaden treffer vi sjelden på hipstere og småbarnsforeldre i kreative yrker, som jo heller sjelden havner i klammeri med politi og rettsvesen. Isteden møter vi de ensomme og de sjalusidrevne, de skadeskutte og mishandlete.

Belærende lærestykker 

Kanskje er det urimelig å snakke om begrensninger i forfatterskapet til den tyske forsvarsadvokaten Ferdinand von Schirach, for begrensningen i omfang har jo vært hans varemerke siden han debuterte 45 år gammel med «Forbrytelser» i 2011.

Denne tredje samlingen med fortellinger, som ifølge forfatteren er å forstå som avslutningen på en trilogi, er mer ujevn en de foregående. Noen av historiene stopper litt plutselig opp, og jeg blir sittende å lure på hva jeg egentlig sitter igjen med. Noen ganger er det som om forfatteren skriver lærestykker i god tysk tradisjon med mål om å oppdra oss alle i jussens innerste vesen. Da kan han bli litt spissfindig, og belærende. Iblant legger han seg også litt for tett opp mot kriminalsjangeren med løsningsforslag, som blir i overkant fiffige.

Livet selv på tiltalebenken

Best er von Schirach når han i likhet med sin atskillig mer ordrike kollega Dostojevskij åpner opp for innsikter om forbrytelser, straff og skyld som går langt utover straffeutmålingen i rettsalen. Da er det som om det er livet selv som står på tiltalebenken, et liv som ingen av oss kommer skade- og skyldfrie ut av når vi står foran vår skaper eller hvem det nå er, på dommens dag.

Passer for deg som:

  • Tåler nattsidene av både menneskesinnet og Berlin.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober