NRK Meny
Normal

14 bøker du kan skynde deg å lese før filmen

Romaner er utgangspunktet for en rekke kinofilmer denne høsten. Se hvilke 14 bøker du burde lese.

Noen bøker som blir film i 2014

Her er noen bøker som blir film i høst, de fleste av dem er oversatt til norsk.

Foto: Montasje, NRK

Vil du være den første til å si at boken var bedre enn filmen? Da har du en del bøker du bør hive deg over nå, for snart er filmversjonen klar, ifølge nettstedet mashable.com .

Den utvalgte (Originaltittel: The Giver)

Meryl Streep på premierefest i New York

Meryl Streep og Jeff Bridges spiller i den amerikanske filmen «The Giver». Her er de på premierefest i New York denne uken.

Foto: Dimitrios Kambouris / Afp

For første gang blir en av forfatteren Lois Lowrys kjente barnebøker filmatisert. Dette er en dystopisk fortelling om en verden uten krig og smerte. Den sensitive og intelligente 11-åringen Jonas har blitt plassert i en familie av samfunnet. Par får nemlig ikke egne barn, men får dem tildelt av en gruppe kvinner som føder for å distribuere. Når barna fyller 12 år, får de tildelt sin rolle i samfunnet. Jonas mottar minner fra fortiden, fra verden slik vi kjenner den i dag.

Flink pike (Originaltittel: Gone Girl)

Amerikanske Gillian Flynn har skrevet denne spenningsromanen , som handler om et vellykket amerikansk ektepar. Alt går galt når de mister jobbene sine. Hovedpersonen Nick Dunne må på sin femårs bryllupsdag stille seg selv spørsmål om hvor godt han egentlig kjenner sin kone Amy. Hun forsvinner nemlig helt sporløst. Politiet mistenker ham, og når de undersøker datamaskinen hans, finner de spor av flere spuspekte søk. Venner av kona forteller dessuten at Amy stadig var redd for ektemannen og holdt ting hemmelig.

Ben Affleck

Ben Affleck i en scene fra filmen «Gone Girl», som er en adapsjon av Gillian Flynns bestselger-roman.

Foto: Merrick Morton / Ap

På ville veier (Originaltittel: Wild)

Denne boken er forfatteren Cheryl Strayeds egne memoarer. Det handler om hvordan hun klarte å komme seg på beina igjen etter å ha mistet fotfestet da moren døde. Cheryl var 22 år og livet ble snudd på hodet. Angst og stoffmisbruk ble hennes nye hverdag. Hun bestemmer seg imidlertid for å lete etter ny mening med livet, og legger derfor ut på en vandring langs California mutters alene. Noen av menneskene hun møter, blir hun venner med. Andre vil utnytte en ung ensom kvinne. Reese Witherspoon spiller rollen som Cheryl Strayed.

Iboende brist (Originaltittel: Inherent Vice)

Forfatteren Thomas Pynchon har lagt handlingen i denne detektivromanen til slutten av 1960-tallet i Los Angeles. Vi møter den 29 år gamle hovedpersonen Larry Sportello, som er i konstant marihuanarus. Han leter etter ekskjærestens elsker – en styrtrik eiendomsmogul som vil bygge en friby ute i ørkenen. Underveis roter seg inn i både korrupsjon, mord og narkotikavirksomhet.

Bradley Cooper og Jennifer Lawrence på prisutdeling

Skuespillerne Bradley Cooper og Jennifer Lawrence blir å se i hovedrollene i filmatiseringen av «Serena».

Foto: Kevin Winter / Afp

Serena

Handlingen i Ron Rashs bok utspiller seg i Nord-Carolina i 1929, under depresjonen. Jennifer Lawrene spiller den ambisiøse konen til tømmerbaronen George Pemperton. Siden Serena er ny i fjellene i Smokey Mountains, bestemmer hun seg for å ta i mot utfordringene hun møter. Men idet hun aborterer, og får vite at hun aldri kan bli gravid igjen, gjør sorgen henne så hevngjerrig at ekteskapet går mot oppløsning.

Storm i juni

Den franske forfatteren Irène Némirovskys «Storm i juni», har handlingen lagt til andre verdenskrig.

Foto: Arneberg forlag

Storm i juni (Originaltittel: Suite Francaise)

Forfatteren av boken, Irène Némirovsky, døde i konsentrasjonsleiren Auschwitz.. 60 år etter hennes død, ble boken utgitt i hjemlandet Frankrike. Det var døtrene som fikk berget manuset da moren ble deportert i 1942. Romanen handler om det vanskelige forholdet mellom en fransk kvinne og en tysk soldat under andre verdenskrig.

Barn 44 (Originaltittel: Child 44)

Krimforfatter Tom Rob Smith har lagt handlingen til Sovjetunionen i 1953, hvor Stalin har et jerngrep om innbyggerne. En av hans doktriner er at det i en vellykket kommunistisk stat, ikke finnes kriminalitet. Politimannen Leo Dermidov gir seg i kast med det han mistenker er et mord. Dermed gjør han seg til fiende med staten, og risikerer å sette sitt eget liv i fare.

Saltets pris (Originaltittel: The Price of Salt)

Patricia Highsmiths lesbiske kjærlighetshistorie blir til filmen «Carol». Boken ble første gang utgitt i 1952 under aliaset Claire Morgan. Den skildrer kunstnermiljøet i New York på 1950-tallet, hvor 19-åringen Therese sliter med å få gjennombruddet som scenedesigner. Mens hun tar strøjobber for å spe på med penger, møter hun Carol som har vært gift. Mannen vil frata henne foreldreansvaret for barna deres siden hun er lesbisk.

Trash. Du vet aldri hva du finner

«Trash. Du vet aldri hva du finner» av barnebokforfatteren Andy Mulligan.

Foto: Aschehoug forlag

Trash. Du vet aldri hva du finner (Originaltittel: Trash)

Andy Mulligans barnebok er en spenningsroman som tar opp både fattigdom, drømmer og sosial urettferdighet. Historien blir sett gjennom øynene til tre gategutter. En dag finner den ene av dem, foreldreløse Raphael, en gjenstand på søppeldynga som forandrer livet hans. Det er flere som vil ha tak i denne skatten, dermed er et hasardiøst kappløp i gang.

Truth and Duty. The Press, the President, and the Privelege of Power

Robert Redford og Cate Blanchett spiller hovedrollene i filmen «Truth», som er basert på tv-produsenten i CBS Mary Mapes sakprosabok «Truth and Duty». Her gjenforteller hun hvordan hun og nyhetsankeren Dan Rather fikk sparken etter å ha laget et program hvor de presenterte fire kontroversielle dokumenter om USAs tidligere president George W. Bush fra Vietnamkrigen.

Every Secret Thing

Then they came for me

Memoarboken fra en iransk-kanadisk journalists eget fengselsopphold i Iran, «Then They Came for Me».

Foto: Random House

Laura Lippmans thriller fra 2003 handler om kjærlighet og mord, forbrytelse og uskyldighet. Tre familier får livet snudd på hodet nårt to unge jenter finner et forlatt barn på gaten. Forfatteren har vunnet flere gjeve litteraturpriser for krim, blant annet Edgar Allan Poe Award og Agatha Awards.

Then They Came for Me

TV-programlederen Jon Stewart har adaptert memoar-boken til journalisten Maziar Bahari. Filmen får tittelen «Rosewater», og forteller historien om da han ble arrestert og torturert i iransk fengsel i tre måneder i 2009. Bahari dekket presidentvalget i landet før han ble fengslet. Da hadde han lovet kona å komme hjem til London etter bare noen dager på jobb.

«Beatles»

Guttegjengen som spiller hovedrollene i filmen «Beatles». Fra venstre: Ole Nicolai Myrvold Jørgensen (Gunnar/John), Louis Williams (Kim/Paul), Halvor Tangen Schultz (Ola/Ringo) og Håvard Jackwitz (Seb/George).

Foto: Erik Aavatsmark / Storm Rosenberg & SF Norge

Beatles

Lars Saabye Christensens gjennombruddsroman fra 1984 er en av høstens store norske kinofilmer. Dette er historien om de fire Oslo-guttene Kim, Seb, Ole og Gunnars oppvekst på Oslos vestkant på slutten av 1960-tallet og begynnelsen av 1970-tallet. Hovedpersonen Kim Karlsen kan verken synge eller spille, men blir utnevnt til bandets Paul McCartney.

Karsten og Petras vidunderlige jul

Filmen «Karsten og Petras vidunderlige jul» er basert på Tor Åge Bringsværds populære barnebokserie. Den handler om to bestevenner. De går i samme barnehage og opplever mye morsomt sammen. I denne historien gleder de to vennene seg til å feire jul.

Nora Amundsen og Elias Søvold-Simonsen

Skuespillerne Nora Amundsen og Elias Søvold-Simonsen spiller henholdsvis Petra og Karsten i filmen «Karsten og Petras vidunderlige jul». Her fra høstpresentasjonen på Filmems Hus i Oslo i går.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

«Macbeth» og «Jungelboken» kommer også på kino i løpet av høsten, klassikere som er filmatisert før og sikekrt blir det igjen!