Hopp til innhold

Disse kan få Nobelprisen

NRKs kritiker Marta Norheim tror det kan bli enten en poet, sakprosaforfatter, eller en amerikaner som stikker av med Nobelprisen i litteratur - verdens gjeveste litteraturpris. I år er det dessuten en nordmann inne på favorittlisten over aktuelle kandidater.

Nobelpris-kandidater

Nobelpris-kandidater på Ladbrokes odds-liste: Amos Oz, Kjell Askildsen og Bob Dylan.

Foto: Eckehard Schulz, Jørn H. Moen, Kewin Winter / Scanpix

Hvilken forfatter mener DU burde vinne?

NRK bok på Twitter

Hør: Bok i P2s Nobel-spekulasjoner (01.10.2009)

Det finnes i alt mellom 600 og 700 ulike enkeltpersoner og institusjoner som kan nominere kandidater til å vinne prisen. Men det finnes ingen offisiell liste over hvem som til syvende og sist er foreslått.

Odds-listen til Ladbrokes.com er den odds-listen som har mest tyngde, og her er 61 kandidater ført opp.

Se hele listen over kandidater her: Ladbrokes - kåringer av Nobels litteraturpris

Israeler er favoritt

Amos Oz

Israelske Amos Oz er odds-favoritt til å ta prisen.

Foto: Eckehard Schulz / AP

På toppen av Ladbrokes-listen troner den israelske forfatteren Amos Oz. Måten han skriver på har en del fellestrekk med den tidligere sørafrikanske vinneren Coetzee.

- Det er slett ikke usannsynlig at han får prisen. Selv om han er israeler og lever i et samfunn sterkt preget av konflikt, skriver han ikke litteratur som er propaganda. Han bruker i stedet konfliktene som finnes til å utdype problematikken, og skaper ikke sterke fronter, sier NRKs kritiker Marta Norheim.

Video: Tre reportere søker en forfatter: Amos Oz (Sendt i 2005)

LES: Askildsen - 80 år og Nobel-kandidat

Nye koster

Marta Norheim

Kritiker Marta Norheim tror i hvert fall ikke at det blir en europeisk vinner i år.

Foto: Leif Ekle / NRK

I løpet av året er det kommet en ny sekretær for Nobels litteraturpris - Peter Englund. Dette kan legge mange nye premisser for utvelgelsen av en prisvinner.

- Det spesielle med Englund er at han hovedsaklig er historiker og sakprosaforfatter. Derfor blir det store spørsmålet om han vil gi prisen til nettopp en annen sakprosaforfatter, sier Norheim.

Tidligere har for eksempel den kjente britiske politikeren Churchill og filosofen Bertrand Russel fått prisen for sine sakprosabøker.

- Det er mulig at det blir en sakprosaforfatter i år, sier hun.

Ertet amerikanerne

Den forrige sekretæren, Horace Engdahl, ertet amerikanerne, og sa de ikke var så flinke med å produsere gode bøker.

LES: Horace skaper rabalder

LES: Fra Engdahl til Englund

Bob Dylan

Musikeren og poeten Bob Dylan på en konsert i California i juni 2009.

Foto: KEVIN WINTER / AFP

- Dette har ertet amerikanerne, og var ganske kontroversielt. Kanskje Englund og resten av akademiet vil markere seg gjennom å gå inn for en amerikaner, sier Marta .

Det er også lenge siden en poet har fått prisen.

- Det skulle ikke undre meg om en amerikaner får prisen, og kanskje til og med poeten Bob Dylan, humrer Marta Norheim.

Norheim har liten tro på at litteraturprisen kommer til å gå til en europeer denne gangen.

- De ti årene som Engdal har vært sekretær har prisen gått til europeere, eller forfattere som er knyttet til Europa, for eksempel sørafrikaneren J. M Coetzee. Jeg blir veldig overrasket om prisen går til en europeer i år også, sier Norheim.

Askildsen eneste nordmann

Kjell Askildsen

Kjell Askildsen på prøvene til Nationaltheatrets oppsetting av 'En deilig tid' i 1999. Stykket baserer seg på flere av hans noveller.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

For tiden er den norske forfatteren Kjell Askildsen inne på Ladbrokes favoritt-liste. Men Marta Norheim har ikke tro på at en nordmann tar seieren.

- Prisen skal gå til en skrivende forfatter, og Askildsen har sagt han ikke skriver lenger. Han fortjener å få prisen, men han skulle ha fått den før, sier NRKs kritiker Marta Norheim.

Askildsen ligger nå på 53. plass.

Tatt på senga

Doris Lessing

Doris Lessing i et av de mange intervjuene som fulgte etter at hun van Nobelprisen i litteratur for to år siden.

Foto: SHAUN CURRY / AFP

Selv om Ladbrokes liste har vist seg å treffe forholdsvis godt når det gjelder å tippe vinneren, skal man aldri si aldri.

Da den britiske forfatteren Doris Lessing fikk prisen i 2007, stod hun ikke på listen i det hele tatt. Lessing ble selv svært overrasket over å vinne, og en smule oppgitt på grunn av all oppmerksomheten rundt prisutdelingen.

Hun mente at alt oppstyret stjal for mye av tiden hennes.

- Prisen var en fordømt katastrofe, sa Doris Lessing etter å ha blitt kåret til vinneren av Nobels Litteraturpris.

Hemmelighetskremmeri

Svenska Akademien har ennå ikke satt noen dato for når Nobelprisvinneren blir gjort kjent. Men tradisjonelt har dette skjedd den første torsdagen i oktober. Ettersom 1. oktober i år faller på en torsdag, regner man med at prisen blir gjort kjent neste torsdag, altså den 8. oktober. Men det kan også bli torsdagen deretter - den 15. oktober.

Nobels litteraturpris er den meste prestisjefylte litterære prisen i verden. Prispengene er på 10 millioner svenske kroner. I fjor gikk prisen til den franske forfatteren Jean-Marie Gustave Le Clézio.

Se direkte: Her blir vinneren annonsert

LES: Jon Fosse elsker dikt

LES: Fransk forfatter vant i 2008

Flere saker om LITTERATUR

Diskuter på Twitter : #Nobelprisen

Hvem mener du bør vinne prisen? Diskuter her!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober