Hopp til innhold

Disse kan bli ungdommens favoritt

Ungdommene i nominasjonsjuryen til UPrisen har talt. Her er forfatterne de mener har skrevet årets beste ungdomsbøker.

Nominerte til Uprisen 2011

Disse forfatterne kan få årets UPris. Fra venstre: Hilde Hagerup, Axel Hellstenius, Arne Svingen, Tor Arve Røssland og Sigbjørn Mostue.

Foto: Aschoug forlag,Kristine Nyborg/Scanpix, Lise Åserud/Scanpix, Samlaget, Sara Johannessen/Scanpix

  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
  • Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

UPrisen er ungdommens egen kåring av årets beste ungdomsbok, og nominasjonene er basert på ungdommens egne anmeldelser.

Her er de nominerte!

Nominasjonsjuryen, som i år består av 14- og 15-åringene Antonie Haug Slottemo, Andreas Bentzrød og Synne Eilertsen, mener følgende ungdomsbøker er de beste fra 2010:

Fittekvote
Foto: Cappelen Damm

Axel Hellstenius og Morten Skårdal, Fittekvote (Cappelen Damm)

Roman om en ung jentes virkelighet i det norske forsvaret. Victoria bestemmer seg for å søke på befalsskolen sammen med kjæresten, men det er slett ikke enkelt. De kan ikke vise at de er kjærester, og Victoria får testet sine egne grenser både fysisk og psykisk.

Hilde Hagerup: "Alt som er galt med Georg"

Hilde Hagerup, Alt som er galt med Georg (Aschehoug)

Boka handler om 14 år gamle Malin, som har to måneder igjen av skoleåret når Georg begynner i klassen. Malin, som før har vært utestengt fra ungdomsgjengen, blir tatt under Georgs beskyttende vinger. Mattelærer Jansrud derimot blir utsatt for psykisk terror og den nedrigste vold – og det er Georg som får det til å skje.

NRKs bokanmelder Anne Cathrine Straume mener få unge norske forfattere skriver så intenst og så godt som Hilde Hagerup.

– For meg ble likevel «Alt som er galt med Georg» i meste laget – det er ingen ende på elendighet. Hagerup beveger seg akkurat på grensen til å tippe over i stereotypien. Men en hardtslående leseropplevelse, det var det! sier hun.

Svarte Mathilda, av Tor Arve Røssland
Foto: Samlaget

Tor Arve Røssland, Svarte-Mathilda (Samlaget)

En ung jente blir funnet drept med kniv hjemme hos seg selv. Mordet blir aldri oppklart, og leiligheten der mordet skjedde står tom i 20 år. Da flytter Elisabeth inn, og begynner å prøve å finne ut hva som skjedde, sammen med klassekameraten Philip og bibliotekaren Viggo.

Den siste magiker, av Sigbjørn Mostue
Foto: Cappelen Damm

Sigbjørn Mostue, Den siste magiker (Cappelen Damm)

En uskyldig guttestrek hos stedets original skal bli vendepunktet i livet til Simen Clausen. Den gamle mannen de har knust ruten hos, viser seg å være en ekte magiker. Han er også den siste gjenlevende magikeren i verden. Nå er hans tid snart forbi. Magikeren trenger en etterfølger. Valget faller på Simen.

Straume synes ikke det er overrasket at Mostue er nominert:

– Dette er en spennende fantasy-roman som har utspring midt i det litt traurige Østlandsområdet. Boken fenger fra første side, og den er effektivt fortalt, med stor grad av gjenkjennelse for norske ungdommer, sier hun.

Med egne øyne
Foto: Cappelen Damm

Arne Svingen og Christoffer Grav, Med egne øyne (Cappelen Damm)

Boken handler om artisten Jim som er på høyden av sin karriere, men likevel savner han noe. Han reiser bort, og på en øde strand møter han en jente. Hun er den første han noen gang møter som ikke kjenner ham igjen som artist. Hun er nemlig blind.

– Enorm kompliment

Det var Lars Mæhle som fikk UPrisen i fjor for «Landet under isen» . Boken ble kjøpt inn av et ankeutvalg, etter å først ha blitt nullet av Norsk kulturråd. Boken mottok også Kulturdepartementets litteraturpris for barne- og ungdomslitteratur.

Lars Mæhle

Vinneren av fjorårets UPris, forfatter Lars Mæhle.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

– Det er veldig stas å få en påskjønnelse av dem som boken er beregnet på. Det at ungdom liker boken er en enorm kompliment, sa Mahle da han mottok prisen.

I 2009 gikk prisen til debutanten Terje Torkildsen for «Marki Marko», til tross for at det blant den voksne delen av befolkningen var mange som reagerte på det grove språket i boken.

Deles ut i mai

De fem titlene på kortlisten sendes nå ut til åtte ungdomsskoleklasser som har siste ord når ungdommen selv kårer årets ungdomsbok.

UPrisen – som er et samarbeid mellom Foreningen !les, Norsk Litteraturfestival og Den kulturelle skolesekken i landets fylker – deles ut under Norsk Litteraturfestival på Lillehammer i mai.

Si din mening!

Er det noen andre som du synes burde ha fått plass på listen? Hva synes du om de fem nominerte?

Si din mening i kommentarfeltet nederst i saken, besøk Bok i P2s Facebook-side eller bruk #uprisen på Twitter!

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober