Hopp til innhold

Få med deg disse nye Sør-afrikanerne

Vold mot kvinner, homofili og makt-arroganse er temaer som opptar flere nye forfattere i Sør-Afrika, ifølge vår ekspert Olav André Manum. Disse bøkene bør du få med deg om det moderne Sør-Afrika.

Bøker fra Sør-Afrika

Bøkene fra Sør-Afrika er ikke utgitt på norsk, og men finnes foreløpig på engelsk.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Mange nye stemmer har kommet til siden 2003. Ikke alt er av så god kvalitet, men mange viktige temaer tas opp og det er viktig å la nye stemmer komme til, mener Olav André Manum, som er frilansjournalist og skribent og bor i Sør-Afrika store deler av året.

– Sør-Afrika har kommet langt etter apartheid-problematikken, som er det vi fleste forbinder med Sør-Afrika, sier Olav André Manum,

«A Traumatic Revenge» av Tshifhiwa Given Mukwevho

"A Traumatic Revenge" av Tshifhiwa Given Mukwevho. Dette er en av de nyere romanene fra Sør-Afrika, forteller Olav André Manum. Han bor i perioder i Sør-Afrika og jobber som frilansjournalist og skribent.

Novellesamlingen handler om gatebarn, småkriminelle og tidligere innsatte. De 11 novellene i boken handler om livet utenfor storbyene i Sør-Afrika.

– Given er en av bølgen av nye sørafrikanske forfattere. Han satt 11 år i ungdomsfengsel for småkriminalitet og det var her han begynte å skrive, sier Olav André Manum om boken.

«Way Back Home» av Niq Mhlongo

"Way Back Home" av Niq Mholongo er forfatterens tredje roman. Hodedpersonen er en usympatisk svart forretningsmann. Boken er en av flere nye sørafrikanske romaner, som tar om nye temaer, forteller Olav André Manum. Han er frilansjournalist og skribent og bor i perioder i Sør-Afrika.

Dette er hans tredje roman. Han vokste opp i Soweto, studerte Jus i Cape Town, og studerte litteratur i Johannesburg. Romanen tar utgangspunkt i dagens politiske situasjon i Sør-Afrika, handlingen er lagt til Johannesburg og hovedpersonen er en ganske usympatisk svart forretningsmann.

– Han er den forfatteren som satte i gang den nye bølgen av unge, svarte sørafrikanske forfattere, sier Manum.

«Sweet Medicine» av Panashe Chigumadzi

"Sweet Medicine" av Panashe Chigumadzi er en av de nyere sørafrikanske romanene å få med seg, mener Olav André Manum, som er skribent og bosatt i Sør-Afrika.

Forfatteren er opprinnelig fra Zimbabwa, men hun har bodd i Sør-Afrika det meste av livet. Boken er hennes debutroman, og tar opp kvinners stilling i et Zimbabwe som er bankerott både økonomisk og moralsk. Hovedpersonen i boken må ta noen valg som bryter med både hennes kristne oppdragelse og hennes afrikanske tradisjoner. Hun forfører en eldre mann med viktige forbindelser.

– Hun får ham til å skille seg fra kona, og flytter inn sammen med ham. Det betyr at hun bryter med tradisjonene, men også at familien som både er kristen og tradisjonell bryter med henne. Samtidig vil de ha adgang til luksusgodene datteren gir dem tilgang på.

– Boken fikk mye kritikk fordi heltinnen ikke var feministisk nok, og tok feil falg. Men også mye respons fra kvinner som kjente seg igjen i de forholdene romanen skildrer, sier Manum.

«Piggy Boy`s Blues» av Nakhane Touré

"Piggy Boy`s Blues" av firfattereb Bajgabe Touré, er ifølge Olav André Manum en av de få Sørafrikanske bøkene som tar opp aktuelle temaer som homofili.

Dette er hans debutroman. Han er også prisbelønt musiker i Sør-Afrika. Romanen fikk stor oppmerksomhet fordi den er en av de få som tar opp temaet homofili i sørafrikansk offentlighet.

– Den er i tillegg til en roman om et vanskelig kjærlighetsforhold mellom to menn, og en slektskrønike. Han utforsker også hvordan historien påvirker nåtiden og for eksempel bidrar til at vold blir et svar på alle utfordringer folk har.

«Black Widow Society» av Angela Makholwa

"Black Widow" av Niq Mhlongo. Boken er en av mange nye sørafrikanske , og blir omtalt av Olav André Manum.

Hun skriver ut i fra et feministisk perspektiv. I tillegg til å være forfatter, er hun forretningskvinne og har bakgrunn som journalist. Dette er hennes tredje bok. Den tar opp et problem som finnes i alle samfunnslag, også hos de med utdanning og makt.

– Dette er en ondskapsfull og vittig kriminalroman om en gruppe kvinner som ser seg lei av vold fra kjærester og ektemenn. De bestemmer seg for å ta saken i egne hender og å sette mannfolkene på plass.De hyrer inn en leiemorder.

– Mottakelsen var delt. De yngre så humoren, mens de eldre så problemene. Gutta sa for eksempel« kan jeg forvente at kjæresten min tar live av meg nå?» og så lo de, sier Manum.

Hør også Olav André Manum om sørafrikansk litteratur, i Kulturhuset:

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)