Hopp til innhold

Disse bøkene kan du lese i høst

Sommeren har så vidt begynt, men du kan allerede glede deg til bokhøsten. Vi gir deg et glimt av det du har i vente.

Bokhøsten 2013

Karl Ove Knausgård, Vigdis Hjorth, Dag Solstad, Tomas Espedal, Merethe Lindstrøm og Jon Michelet er alle bokaktuelle i høst.

Foto: Fotomontasje: NRK

Bokhøsten byr blant annet på nye bøker fra Dag Solstad, Jon Michelet, Lars Saabye Christensen, Game of Thrones-skaperen George R. R. Martin og Neil Gaiman.

Mer om sjøens helter i høst

En ny Dag Solstad-roman kommer i oktober. Boken har fått tittelen Det uoppløselige episke element i Telemark i perioden 1591-1895 og tar utgangspunkt i forfatterens slektshistorie.

Oktober Forlag gir også ut en ny roman av Tore Renberg i september med tittel Vi ses i morgen. Bind to i Jon Michelets serie om krigsseilerne, En sjøens helt: Skytteren, kommer i oktober.

Fra Cappelen Damm kommer det også en bok om norske sjømenn. I dokumentarboken Krigsseilere skildrer historiker Vegard Sæther krigsopplevelsene til 17 unge gutter fra en norsk skogbygd.

Gaute Heivoll

Gaute Heivolls nye bok heter Over det kinesiske hav.

Foto: Paal Audestad

Forfatteren av Før jeg brenner ned, Gaute Heivoll, gir ut en ny roman basert på virkelige hendelser og autentiske personer.

I Over det kinesiske hav (Tiden) forteller han historien om et ektepar som like før krigen reiser sitt eget forpleiningshjem for «åndssvake», og en søskenflokk på fem barn flytter inn i «galehuset», som det blir kalt. Etter krigens slutt rammer en stor tragedie den usedvanlige familien.

Brageprisvinner Tomas Espedal er også tilbake med ny bok i oktober. I Bergeners (Gyldendal) går han gatelangs i sin hjemby «med James Joyces Dubliners som diskré kunstnerisk reiseguide», som det står i forlagets beskrivelse. Han noterer, reflekterer, skriver dagbok og tegner portretter av byen og menneskene der.

Andre kjente navn på høstlistene er Selma Lønning Aarø (Flamme), Odd W. Surén (Aschehoug), Agnes Ravatn (Samlaget), Jan Roar Leikvoll (Samlaget), Chris Tvedt (Cappelen Damm) og Herbjørg Wassmo (Gyldendal).

Leikvolls nye roman, Songfuglen, handler om Jakoba, som vokser opp hos mor og tante i en by der det bare bor kvinner.

I Ravatns Fugletribunalet følger vi tv-programlederen Allis Hagtorn, som forlater mann og jobb etter en offentlig sexskandale og begynner som hushjelp for Sigurd Bagge, en mann i 40-årene.

Roy Jacobsen, De usynlige

Roy Jacobsens De usynlige kommer ut i august.

Foto: Cappelen Damm

Forfatter Roy Jacobsen kommer med romanen De usynlige (Cappelen Damm), hvor vi følger en liten familie fra 1913 til 1928 på en av øyene langs Helgelandskysten.

Fra Aschehoug forlag kommer det bl.a. ny sakprosa fra Siri Hustvedt (Livet, tanken, blikket) og nye romaner fra Helga Flatland (Det finnes ingen helhet), Jan Kjærstad (Menneskets vidde) og Merethe Lindstrøm (Arkitekt).

Gjensyn med William Wisting

I august kommer både Gert Nygårdshaug og Hans Olav Lahlum med nye krimbøker. Lahlum er dessuten aktuell senere i høst med en krimroman for unge voksne: Huset ved havet.

Rivertonprisen til Jørn Lier Horst

Jørn Lier Horst kommer med en ny roman om William Wisting i høst.

Foto: Hilde Bruvik / NRK

En rekke tidligere vinnere av Rivertonprisen er klare med nye bøker i høst, deriblant Karin Fossum, Torkil Damhaug (Cappelen Damm) og Vidar Sundstøl (Tiden). Sundstøls nye thriller, Besettelsen, er den første boken i en planlagt serie om Clive Ohre.

Det kommer også ny krim fra årets vinner Jørn Lier Horst : Hulemannen (Gyldendal). Denne gangen kommer døden til politimannen William Wistings eget nabolag.

Fredrikstadforfatteren Jan-Erik Fjell kommer med den tredje boken om kripos-etterforsker Anton Brekke. I Hevneren (Juritzen) får vi en parallellhistorie fra det legendariske fengslet Alcatraz på begynnelsen av 1960-tallet og drap i Østfold 60 år senere.

Nye noveller fra Saabye Christensen

I høst figurerer Lars Saabye Christensen på høstlistene med både dikt og noveller.

Poeten og vennen Jan Jakob Tønseth har redigert Hundre og ett dikt, et utvalg av Saabye Christensens dikt.

Forfatteren har også en ny novellesamling, Stedsans, med muntre fortellinger som handler om å ikke lære av sine feil, men i stedet lære dem utenat. «Flere par i samlingen sliter med samlivet, og en strekker seg så langt for kona at han vil prøve synkronsvømming. Men han er altfor trang i saksene, og litt for treg i rullen. I bassenget møter han rivalen Finn, som er så dum at han ikke skjønner sin egen tatovering», røper forlaget Cappelen Damm.

Begge bøkene kommer etter planen ut i september.

Blant dem som gir ut diktsamlinger i høst er Monica Aasprong, Cornelius Jakhelln (Cappelen Damm), Terje Thorsen (Flamme), Sindre Ekrheim (Samlaget) og Kjersti Annesdatter Skomsvold (Oktober).

Jason

Jason, en av Norges mest kjente tegnere, er aktuell i høst.

Foto: Jason/Jippi Comics

Tegneseriefans kan glede seg til nye titler fra blant andre Sproingpris-vinner Bendik Kaltenborn (Liker stilen, No Comprendo Press), Jason (POP!, Jippi Comics) og Håvard Johansen (Stumtjener, en grafisk roman i tre deler, Jippi).

To kjente romanforfattere gir ut essaysamlinger i høst: Karl Ove Knausgård (Oktober) og Vigdis Hjorth (Cappelen Damm). Det kommer også en fra poet Jan Erik Vold. I Poesi ad lib presenterer, forklarer og applauderer han vår moderne poesi.

Veteranen Ragnar Hovland kommer med Frå Ragnar til Alle. E-post i Utval, hvor han byr på alt fra fraværsassistenter til livsfunderinger fra årene som litterær konsulent på Det Norske Samlaget.

Nye utenlandske titler på norsk

Den dominikansk-amerikanske forfatteren Junot Díaz, som for noen år siden fikk Pulitzer-prisen for romanen Oscar Waos korte, makeløse liv, er norgesaktuell i høst med en dobbel novellesamling: Måter å miste henne på og Synk.

Susan Cain, forfatteren av bestselgeren Quiet, kommer til Norge i forbindelse med lanseringen av den norske oversettelsen, Stille, i en verden som aldri slutter å snakke. Det samme gjør Katja Kettu, som i høst er aktuell med romanen Jordmora (begge på Pax forlag), om krigsbrudene og kvinnene i krigsleirene under andre verdenskrig.

Sistnevnte er allerede under utgivelse i 11 land, har blitt dramatisert for teater og skal filmatiseres.

Neil Gaiman, Havet ved enden av veien

Neil Gaimans første voksenroman på åtte år kommer på norsk i høst (Omslaget er ikke ferdig utarbeidet).

Foto: Vendetta forlag

Sørafrikanske Marlene van Niekerk, som fikk Noma-prisen i 1995 for boken Triomf, har en ny roman på norsk i høst: Agaat, oversatt av Eve-Marie Lund (Press). En annen sør-afrikansk forfatter på høstlistene er André Brink. Hans nye roman Philida kommer ut i september (Aschehoug).

Johannes Anyurus En storm kom fra paradiset er nominert til årets Nordisk råds litteraturpris. Boken kommer ut på norsk i august, oversatt av Håvard Syvertsen (Press).

Nobelprisvinneren Toni Morrisons siste bok, Home, kom ut på engelsk i fjor. Nå kommer den også ut på norsk med tittelen Hjem (Aschehoug).

Vendetta forlag gir ut Neil Gaimans nyeste voksenroman (hans første på åtte år), Havet i enden av veien. Boken handler om en mann som vender tilbake til sitt barndomshjem og blir dratt mot gården i enden av veien der han som syvåring møtte tre generasjoner kvinner.

Forlaget byr også på en ny bok i George R. R. Martins populære romanserie En sang om is og ild. Bok 4 del 1, som har arbeidstittel Kråkenes fest, kommer trolig i slutten av oktober.

NB! Artikkelen inneholder kun et utvalg av høstens bøker, og utgivelsene kan fortsatt bli flyttet på eller endret.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.