Diktdebutant forventer reaksjoner

Per Kristian Cani har allerede fått meldinger slengt etter seg på gaten på grunn av diktsamlingen sin. – Det er tydelig at det var på grunn av boken, forteller han.

Flyktningleir i Vest-Sahara

Flyktningleir i Vest-Sahara: Vest-Sahara var spansk koloni fram til midten av 1970-tallet. Da Spania trakk seg ut i 1975, gjorde både Marokko og Mauritania krav på landet, og mente områdene hadde tilhørt dem før den spanske okkupasjonen. Marokko har fortsatt styrker i landet.

Foto: Louafi Larbi / Scanpix/Reuters

Per Christian Cani

Per Christian Cani har allerede møtt motstand på grunn av diktsamlingen om Marokko og Vest-Sahara.

– Jeg forventer å møte litt motstand fra folk som kanskje blir provosert av de politiske tekstene, forteller forfatterdebutant Per Kristian Cani (36) til NRK.no.

I høst debuterer han på Flamme Forlag med boken «Atlas», en diktsamling fra og om Marokko og Vest-Sahara, inkludert noen kritiske tekster om norsk utenrikspolitikk.

Han har allerede blitt stoppet på gaten av folk som har reagert på at han skriver om den betente konflikten i Vest-Sahara.

Forfatteren synes episoden var ubehagelig, men ønsker ikke å snakke mer om den i frykt for å piske opp stemningen ytterligere.

Både FN og Haag-domstolen har fordømt Marokkos okkupasjon av landet, men Marokko nekter likevel å trekke ut styrkene som har vært der i over tretti år.

Inntrykk fra Marokko

– Mange av diktene tar utgangpunkt i fotografier jeg har tatt, men kun ett av dem trykkes i boken, forklarer han.

De siste årene har han besøkt Marokko og omland flere ganger, en av reisene varte i over to måneder. Innkvartering var på hosteller og veldig billige hoteller.

– Det var svært interessante reiser. Jeg har veldig sans for arabisk kultur og godt klima, forteller han.

Som litterære forbilder nevner han gamle grekere og romere som Homer, Arkhilokhos og Catullus.

– For ikke å glemme Ovid. Viktig fyr!

– Vær mye alene

Andre inspirerende leseopplevelser han har hatt den siste tiden, er magasinet Vagant nr. 2/2010, forteller han.

– Jeg låner det fra biblioteket. Magasinet inneholder blant annet en fin introduksjon til Jason Nelson, som produserer kunstspill og digital poesi på Internett.

Hva er dine tips til vordende forfattere?

– Les og vær mye alene.

Ved siden av skrivingen jobber han som norsklærer for voksne innvandrere.

Cani har ikke tenkt å legge opp som forfatter etter «Atlas», og har flere prosjekter på gang.

– Jeg har to skriveprosjekter under planlegging, men de kan ikke røpes her. De er fremdeles klassifisert som forretningshemmeligheter.