Hopp til innhold

Dikt om et barnedrap

Debutant Olav Gisle Øvrebø tar for seg drapet på to-åringen James Bulger i sin diktsamling «Barn som leikar».

James Bulger som ble drept to år gammel av to 10 år gamle gutter i 1993

To år gamle James Bulger ble drept av to 10-åringer i 1993.

Foto: Scanpix/AP

Forfatter Olav Gisle Øvrebø.

Forfatter Olav Gisle Øvrebø.

– Boken er et resultat av min nysgjerrighet: Hva driver barn til å drepe? Hva har guttene opplevd som har formet dem slik? Boken er også en oppfordring om å bry seg om utsatte barn, forteller Olav Gisle Øvrebø til NRK.no.

I 1993 ble to år gamle James Bulger bortført fra et kjøpesenter i en liten by utenfor Liverpool.

To dager senere ble han funnet drept på en jernbaneskinne et stykke unna, og gjerningsmennene var to ti år gamle gutter.

De to guttene ble løslatt fra fengsel i 2001 med nye identiteter, etter å ha sonet en straff på åtte år. Det er fortsatt et verdensomspennende forbud mot å avsløre identitetene deres.

LES OGSÅ: Forfatterdebutanter høsten 2011

Dylan og Espedal

Øvrebø bruker både fakta og fiksjon når han forsøker å forstå de to gjerningsmennene.

– Det er noen autentiske og noen forestilte glimt av livene til guttene som ble drapsmenn, forteller han.

Møte med etablerte forfattere som Trude Marstein, Kristin Ribe og Hanne Ørstavik har vært viktig for den unge debutanten.

– Men min egen skriving løsnet ikke før jeg fant et tema som virkelig engasjerte meg. Jeg tror det var viktig for meg, i alle fall i denne prosessen, at det jeg skrev om var noe utenfor meg selv, mener han.

Overvåkingsbilder av James Bulger (2) som blir bortført.

Overvåkingsbilder av James Bulger (2) som blir bortført fra et kjøpesenter i Bootle, i nærheten av Liverpool.

Inspirasjon har han også funnet hos Bob Dylan, Paal-Helge Haugen, J. M. Coetzee og Ingvild H. Risøy.

Samt i Tomas Espedals «Imot kunsten»:

– Passasjene der som ligner dikt er noe av det vakreste jeg har lest. Det er så konkret og samtidig så åpent.

LES OGSÅ: Bokdebutanter 2010

«Du ville ikke likt det om det ikke var vanskeleg»

Olav Gisle Øvrebø har skrevet siden 16-årsalderen, og gir oppmuntrende språklærere i skolen æren for at litteraturinteressen ble stadig sterkere.

For de som ikke har vært fullt så heldige med lærerne sine, finnes det alternative ruter inn i litteraturen, ifølge forfatteren:

– Finn deg noen forfattere du blir glad i og les dem mye, men utforsk stadig nye forfattere også og skriv mye selv. Formidle noe med skrivingen din som er viktig for deg. Gå inn i teksten din og finpuss den for tusende gong. Du ville ikke likt det om det ikke var vanskeleg.

LES OGSÅ: Disse bøkene kan du lese høsten 2011

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.