Hopp til innhold

Hva er det med Murakami?

Hvordan har en anonym, joggende, Beatles-diggende japaner blitt en litterær verdensstjerne? Hva er det med bøkene hans som får sensommerdøsige nordmenn til nærmest å fysisk slåss for å få oppleve ham live?

Haruki Murakami
Foto: Michal Cizek / Scanpix/AFP

Haruki Murakami er født i 1949, som sønn av en buddistprest. Han debuterte som 29-åring, og er i dag oversatt til over 30 språk. Inntil ganske nylig har han vært en godt skjult hemmelighet for det brede norske publikum. Men ikke lenger.

LES: Alle vil møte Haruki Murakami

Forfatter Frode Grytten har lest alt som finnes av Murakami på norsk og engelsk, etter at han ble oppmerksom på ham på begynnelsen av 1990-tallet.

– For meg er det bare en glede å kunne dele et så godt forfatterskap med mange lesere, sier Grytten.

– Jeg ble fascinert av den avslappede stilen hans, der rammeverket gjerne er hardkokt krim, men der jeg også møtte en surrealistisk verden jeg ikke var forberedt på.

Murakami for nybegynnere!

Hør Murakami-kjennerne Frode Grytten, Ika Kaminka, Magne Tørring og Knut Hoem anbefale bøker av Haruki Murakami. Disse kan egne seg som inngang til forfatterskapet hans:

Studio-diskusjon

Magne Tørring, Cille Biermann, Knut Hoem og Ika Kaminka i studio på Marienlyst. Murakami-entusiast Frode Grytten var med på linje fra Bergen.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Grytten mener Murakami er en moderne forfatter:

– Han skildrer samtidsmenneskets angst og utilpassethet i en hyperkapitalistisk verden. Menneskene hans er merkelig frie, eller de søker en frihet. Vi er mange som kan kjenne oss igjen i dette.

Realist og surrealist

Det som først og fremst karakteriserer Murakamis forfatterskap, er vekslingen mellom det realistiske og det surrealistiske, sier NRKs Knut Hoem:

– Det realistiske hos Murakami kan kanskje ikke leve uten det drømmeaktige, selv om jeg personlig har størst interesse for den realistiske fortellingen. For meg behøver ikke en Murakami-roman være tvers igjennom god. Det viktigste er at det er noen historier der eller strenger som lyser.

Knut Hoem får assosiasjoner til TV-serien Twin Peaks:

– Vi møter en verden der folk plutselig kan åpne døren inn til et annet landskap eller en annen verden. Du vet aldri hva som kan skje.

Mannen og myten

Oversetter Ika Kaminka har truffet Haruki Murakami flere ganger. Er han virkelig så sky som myten vil ha det til, eller er det koketteri?

– Han er genuint beskjeden, og, hvis vi skal tro det Murakami selv skriver om seg og sitt forfatterskap, så ble han alvorlig bekymret da han begynte å selge i store opplag i Japan. Han vil beskytte privatlivet sitt. Men det å være forfatter i Japan er noe helt annet enn å være forfatter i Norge. For Murakamis del er det rett og slett blitt en egen industri. Han har spalter i aviser og blader, de redigeres og gis ut som egne bøker. Og når han kommer med en ny bok, blir den diskutert og kommentert med nye utgivelser. Det eksisterer en hel skog med kommentarlitteratur om Murakami i hjemlandet.

– Ingen ung forfatter i Japan i dag kan overse Haruki Murakami, sier Magne Tørring, Japan-kjenner som også har oversatt Murakami.

– Alle er mer eller mindre påvirket av ham, og det er kommet mange dårligere kopier. Jeg tror mange japanere kjenner seg igjen i frihetstanken til Murakami, og drømmer om et annet liv enn det som legges på dem fra samfunnet omkring, sier Tørring.

Egen festival

Mandag 23. august er Haruki Murakami å se på scenen i Litteraturhuset i Oslo. Til det møtet ble altså billettene revet bort på 12 minutter. Selve Murakami-festivalen åpner i morgen med Frode Gryttens foredrag "Mens vi venter på Murakami".

Det er ikke bare i Norge Murakami har tilnærmet kultustatus. Forventningene til hans nye bok er store over hele verden:

LES: Verden venter på Murakami

LES OGSÅ: ANMELDELSE: Elskede Sputnik (2010)

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)