NRK Meny
Normal

Hemingway for fluefiskere

Ernest Hemingways mesterverk fra 1952, "Den gamle mannen og havet", er blitt forfatter Tove Nilsens "Hemingway-klassiker”. Romanen har også inspirert Lars Lenth, fra TV-serien "På fisketur med Bård og Harald", til å skrive bok - om en fluefisker!

Lars Lenth

Lars Lenth låner båten bil fiskekamerat Bård Tufte Johansen for å dorge rundt i Oslofjorden.

Foto: Anne Bøhler / NRK

Hør: Hemingway - Den gamle mannen og havet

Han var en gammel mann som fisket alene i Golfstrømmen. Nå var det gått 84 dager uten at han hadde fått en eneste fisk.

Fra Hemingway - Den gamle mannen og havet
Tove Nilsen

Forfatter Tove Nilsen har 'Den gamle mannen og havet' som favoritt av Hemingways bøker

Foto: Anne Bøhler / NRK

- Man tenker helt konkret. Får han fisk, eller går båten under? Hvordan skal han i det hele tatt få i seg noen dråper vann? Man blir helt revet med, og dette er vel et tegn på den gode historien, sier forfatter Tove Nilsen.

Stor fan

Forfatteren Lars Lenth er stor tilhenger av Hemingway, og har skrevet fluefiskeromanen "Den samme elva".

- Da jeg leste "Den gamle mannen og havet" første gang var jeg 15 år. Da var det utelukkende en kjempespennende historie, som var lett å kjenne seg igjen i - særlig dersom man er interessert i å fiske selv, sier Lars Lenth.

Gjort til latter

Bildegalleri:

Hemingways fortelling dreier seg om mannen Santiago og hans lille seilbåt utenfor kysten av Havana. Etter 84 dager uten en eneste fisk har den erfarne gamle mannen blitt gjort til latter blant de andre fiskerne, og den lille gutten som har pleid å være med får ikke lenger lov av sine foreldre til å følge med. Dermed drar Santiago ut i båten alene, og han drar mye lengre ut enn vanlig.

- Som fisker kjenner jeg meg veldig igjen i dette. Bare jeg drar litt lenger ut, så går det bedre, tenker jeg. Men dette stemmer jo ikke, ler Lars Lent.

Mytologien rundt den amerikanske forfatteren er omfattende, alt fra eventyrer, krigskorrespondent og helt, storviltjeger og kvinnejeger. Men I 1961 satte han punktum for sitt eget turbulente liv og etterlot seg romaner mange kjenner; "Og solen går sin gang", "Klokkene ringer for deg", "Farvel til våpnene" - og en en mengde noveller som har en stor fanskare.

Kritisert for smakløshet

Men han ble også kritisert. Da boken ”Across the river and into the trees” (Over floden og inn i skogene) kom ut i 1950, ble han beskylt for smakløshet og for å ha mistet grepet og ha blitt sentimental. Boken ble slaktet.

To år senere kom ”Den gamle mannen og havet” – en tynn flis av en roman . Den sørget for å gi den utskjelte forfatteren både Pulitzerpris og Nobelpris.

- Det er en greie for Hemingway å vise at det er det indre som teller, ikke det ytre, sier Lenth.

- Denne mannen gjennomgår de mest utrolige ting, tilføyer han.

- Det er nesten som om han viser oss hva det går an å gjøre med få midler og et veldig enkelt språk, sier Tove Nilsen.