Hopp til innhold

Ungdommens favoritt

Demian Vitanza fikk Ungdommens kritikerpris for romanen «Dette livet eller det neste». Lettlest, selv om den går i dybden, mener juryen.

Forfatteren får prisen for romanen "Dette livet eller det neste".

FIKK TILLIT: Demian Vitanza mottar Ungdommens kritikerpris og forklarer NRK hvordan han jobbet fram boka.

– Wow, tusen takk, dette var utrolig rørende.

Demian Vitanza mottok prisen på Sentralen i Oslo onsdag. Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen.

Vinnerboken handler om en norsk-pakistansk fremmedkriger som returnerer til Norge etter å ha vært i Syria. Fortellingen er bygd på intervjuer Vitanza gjorde med den tidligere fremmedkrigeren, som han møtte i et norsk fengsel.

Publikum i salen var elever fra videregående skoler fra hele landet, som hadde deltatt i jury-arbeidet og stemt fram Vitanzas bok.

– Han (journ. anm.: hovedpersonen) var på deres alder når det sklir ut. Dette er rørende, sa Vitanza fra scenen.

Ungdommens kritikerpris er en pris for norsk skjønnlitterær samtidslitteratur.

Ungdommens kritikerpris

JURYEN I ARBEID: Demian Vitanzas roman var soleklart best likt av de fleste av jury-skoleklassene fra landets videregående skoler.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Prisvinneren holdt skrivekurs i fengsel da han møtte mannen som ble hovedperson i boken.

– Jeg har alltid vært opptatt av mennesker som faller litt på utsiden. Det var spesielt at en fremmedkriger ville dele sin historie. Men historien måtte fortelles i romanform på grunn av både etiske, juridiske og sikkerhetsgrunner.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

«Vi mener at dette er en utrolig viktig bok, både på grunn av temaene den belyser, men også på grunn av den nye vinklingen vi får. Boken gir et innblikk i hvordan en ung gutt formes av samfunnet, kulturen og religionen som omgir ham. […] Selv om den fokuserer mye på forståelse og går i dybden på kompliserte tema og hendelser er den lettlest. Det synes vi er imponerende. Alle lesere ble inkludert i opplevelsen av boken.»

Det stod om åtte norske skjønnlitterære bøker utgitt i 2017.

Disse var nominert:

  • Demian Vitanza: «Dette livet eller det neste»
  • Therese Tungen: «Ein gong var dei ulvar»
  • Olaug Nilssen: «Tung tids tale»
  • Jan Kjærstad: «Berge »
  • Erlend O. Nødtvedt: «Vestlandet»
  • Øyvind Rimbereid: «Lenis plassar»
  • Lotta Elstad: «Jeg nekter å tenke»
  • Aina Villanger: «Baugeids bok»

Demian Vitanza var også blant de nominerte til årets P2-lytternes romanpris tidligere i år. Da kritiker Knut Hoem anmeldte boken, mente han den syder og koker hele veien.

Damien Vitanza mottar Ungdommens kritikerpris

Damien Vitanza på Sentralen i Oslo mottar Ungdommens kritikerpris av juryen, som har kåret hans bok til fjorårets aller beste.

Foto: Tina Waldø-Jensen / NRK

Kulturstrøm

  • Sjette førsteplass på albumlisten for Ariana Grande

    Ariana Grande sikrer seg sin sjette førsteplass på den amerikanske albumlisten med sitt sjuende studioalbum.

    – En uke med evig solskinn, skrev Ariana Grande i helgen på Instagram – og siktet til suksessen som hennes sjette album, kalt nettopp «Eternal Sunshine», har.

    Utgivelsen solgte det som tilsvarer 227.000 albumenheter i sin første uke, noe som er årets beste hittil, ifølge Billboard. Blant annet ble låtene strømmet 195 millioner ganger. Den nye platen, som også topper VG-lista her hjemme, er laget i samarbeid med svenskene Max Martin og Ilya Salmanzadeh.

    Grande har tidligere toppet albumlisten med «Positions» (2020), «Thank U, Next» (2019), «Sweetener» (2018), «My Everything» (2014) og «Yours Truly» (2013). 2016-platen «Dangerous Woman» kom «bare» til en andreplass.

    Ariana Grande
    Foto: AFP
  • Fem land vil ha «Cammo»

    NRK har inngått opsjonsavtale med Tyskland, Frankrike, Spania, Belgia og Nederland om nyinnspillinger av dramakomedien «Cammo».

    Over 700.000 så første sesong av «Cammo». Serien handler om influenseren Cammo, som går konkurs og må ta på seg jobben som støttekontakt for Kamilla med Downs syndrom.

    – Dette er helt surrealistisk! At humoren og historien i «Cammo» kan treffe både spanjoler og tyskere er skikkelig gøy. Jeg gleder meg til å se hvordan de forskjellige landene tolker manus, og er så takknemlig og glad for at historien om Cammo og Kamilla potensielt skal bli fortalt til så mange millioner mennesker, sier Caroline Glomnes, serieskaper og hovedrolleinnhaver.

    Katelyn Garbin og Caroline Glomnes i rollene som Kamilla og Cammo.
    Foto: NRK

Flere kulturnyheter