Ungdommens favoritt

Demian Vitanza fikk Ungdommens kritikerpris for romanen «Dette livet eller det neste». Lettlest, selv om den går i dybden, mener juryen.

Forfatteren får prisen for romanen "Dette livet eller det neste".

FIKK TILLIT: Demian Vitanza mottar Ungdommens kritikerpris og forklarer NRK hvordan han jobbet fram boka.

– Wow, tusen takk, dette var utrolig rørende.

Demian Vitanza mottok prisen på Sentralen i Oslo onsdag. Ungdommens kritikerpris er et samarbeid mellom Foreningen !les, Utdanningsforbundet, Norsk Kritikerlag og Den norske Forleggerforeningen.

Vinnerboken handler om en norsk-pakistansk fremmedkriger som returnerer til Norge etter å ha vært i Syria. Fortellingen er bygd på intervjuer Vitanza gjorde med den tidligere fremmedkrigeren, som han møtte i et norsk fengsel.

Publikum i salen var elever fra videregående skoler fra hele landet, som hadde deltatt i jury-arbeidet og stemt fram Vitanzas bok.

– Han (journ. anm.: hovedpersonen) var på deres alder når det sklir ut. Dette er rørende, sa Vitanza fra scenen.

Ungdommens kritikerpris er en pris for norsk skjønnlitterær samtidslitteratur.

Ungdommens kritikerpris

JURYEN I ARBEID: Demian Vitanzas roman var soleklart best likt av de fleste av jury-skoleklassene fra landets videregående skoler.

Foto: Anne Cathrine Straume / NRK

Prisvinneren holdt skrivekurs i fengsel da han møtte mannen som ble hovedperson i boken.

– Jeg har alltid vært opptatt av mennesker som faller litt på utsiden. Det var spesielt at en fremmedkriger ville dele sin historie. Men historien måtte fortelles i romanform på grunn av både etiske, juridiske og sikkerhetsgrunner.

I juryens begrunnelse heter det blant annet:

«Vi mener at dette er en utrolig viktig bok, både på grunn av temaene den belyser, men også på grunn av den nye vinklingen vi får. Boken gir et innblikk i hvordan en ung gutt formes av samfunnet, kulturen og religionen som omgir ham. […] Selv om den fokuserer mye på forståelse og går i dybden på kompliserte tema og hendelser er den lettlest. Det synes vi er imponerende. Alle lesere ble inkludert i opplevelsen av boken.»

Det stod om åtte norske skjønnlitterære bøker utgitt i 2017.

Disse var nominert:

  • Demian Vitanza: «Dette livet eller det neste»
  • Therese Tungen: «Ein gong var dei ulvar»
  • Olaug Nilssen: «Tung tids tale»
  • Jan Kjærstad: «Berge »
  • Erlend O. Nødtvedt: «Vestlandet»
  • Øyvind Rimbereid: «Lenis plassar»
  • Lotta Elstad: «Jeg nekter å tenke»
  • Aina Villanger: «Baugeids bok»

Demian Vitanza var også blant de nominerte til årets P2-lytternes romanpris tidligere i år. Da kritiker Knut Hoem anmeldte boken, mente han den syder og koker hele veien.

Damien Vitanza mottar Ungdommens kritikerpris

Damien Vitanza på Sentralen i Oslo mottar Ungdommens kritikerpris av juryen, som har kåret hans bok til fjorårets aller beste.

Foto: Tina Waldø-Jensen / NRK