Hopp til innhold

Gått ut på dato?

Stadig nye forlag gir ut gamle barnebok-klassikere, skrevet for over 100 år siden. Trenger vi dem?

Den siste mohikaner og Lille lord Fauntleroy

Transit forlag utgir nye fullstendige utgaver av 'Den siste mohikaner' og 'Lille lord Fountleroy'.

Foto: Brynjulf Jung Tjønn / NRK

Les flere litteraturnyheter her

Denne gangen er det Transit forlag som blant annet gir ut "Lille lord Fountleroy", "Den siste mohikaner" og "Jungelboken" i nye fullstendige utgaver. Gjør forlaget et kulturhistorisk løft ved å sørge for at barn og ungdom får muligheten til å bli kjent med disse gamle klassikerne? Eller er disse bøkene forlengst gått ut på dato? Burde barn og ungdom heller fordype seg i litteratur som er skrevet i samtiden?

- Ingen god leseropplevelse

Ine Marit Torsvik Bertelsen fra Rogaland fylkesbibilotek har lest Transits nyutgivelse av "Den siste mohikaner". Syntes hun det var en god leseropplevelse?

- Nei, det synes jeg ikke. Dette er en voksenbok. Tror ikke barn har interesse av å lese denne type litteratur; voksenbøker som senere er blitt til barnebøker, sier Torsvik Bertelsen.

Direktør for Norsk barnebokinstitutt, Kristin Ørjasæter, er enig i at det er en voksenbok. "Den siste mohikaner" ble første gang utgitt i 1826, og har i ettertid kommet i 70 forkortede utgaver i Norge som barnebøker.

- Flott at den gis ut

- Den komplette utgaven er ikke en barnebok, men jeg synes det er flott at den gis ut, for den har hatt betydning for senere forfatteres forsøk på å skrive indianderbøker. Så det at vi får kilden til indianerboktradisjonen, det synes jeg er fint, sier Ørjasæter.

Ola By Rise, tidligere anmelder og ansvarlig for barnelitteratur i Adresseavisen, har kun hatt tilgang til en forkortet versjon av boken. Han er likevel ikke særlig begeistret for utgivelsen.

- Tror jeg kan finne 100 bøker som jeg heller vil anbefale enn denne. Ville ikke dyttet den fram foran så mange andre, sier Ola By Rise.

Hør resten av debatten her: Debatt om barnebok-klassikere

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober