NRK Meny
Normal

De dødes tjern

Denne norske krimklassikeren får hårene til å reise seg på de fleste den dag i dag. Men greier den å skremme de unge også? Eller har de sett så mye skummelt på film at de ikke syns dette er noe nifst. Svaret får du her.

XX leser De Dødes Tjern

Boken er en klassiker - som også ble udødeliggjort i filmen fra 1958 der ”alle” husker Henny Moan med hvit nattkjole og utstrakte armer på vei mot det sorte tjernet. Historien ble også til radioteater på NRK.

I det hele tatt kan vi si at De dødes tjern danner et klart og tydelig referansepunkt for vår tids norske skrekkfilmer – Rovdyr, Fritt Vilt og Snarveien – der unge mennesker utsettes for både fysiske og psykiske farer i avsidesliggende, norsk natur.

Boken ble utgitt i 1942, midt under okkupasjonen, og på tross av at nazistenes sensur var streng. Den gangen som nå var nemllig spenning og krim populær lesing. Året i forveien hadde den unge forfatteren Andre Bjerke debutert som krimforfatter med boken ”Nattmennesket”, og han introduserte sitt psudonym og jeg-personen Bernhard Borge.

Uhyggelige omgivelser

Dette er handlingen i boken, som også har blitt filmatisert:

En av vennene til Bernhard, Bjørn Werner, har kjøpt en gammel hytte ved Blåtjernet, der det sies at den tidligere eieren går igjen etter et sjalusidrap. Bjørn Werner forsvinner, og man antar at han også har druknet seg selv i det bunnløse tjernet.

Bernhard og hans følge, reiser til Daumannshytta for å finne ut hva som har skjedd, og med i følget er psykoanalytikeren Kaj Bugge, som er en type etterforsker.

Denne gruppen av unge mennesker bestemmer seg altså for å dra til skogs for å finne ut hva som har hendt med sin forsvunne venn. Dette er i seg selv ikke så skummelt, men når forfatteren heter Bernhard Borge blir skogen truende klam og klaustrofobisk, og halve venneflokken får trang til å drukne seg i det bunnløse tjernet. Resten av flokken finner spor etter en gal morder og gåtefulle dagbøker.

Telttur til de dødes tjern, 2009

Bok i P2 overtalte fire 18-19-åringer til å dra på telttur med inkludert høytlesning av "De dødes tjern", og de fikk med seg opptaksutstyr.

Vil de la seg skremme av en bok fra 1942, eller er de så sløvet av alle skrekk- og horrorfilmer de har sett, at boken ikke går inn på dem slik den gjorde på de unge før i tiden?

Ute ved tjernet i skogen får vårt testpanel en lang natt med lommelykter og høytlesning, og dessuten skummel rasling utenfor teltet.