Hopp til innhold

Dansk ros til Helene Uri

Forfatteren Helene Uri får rosende omtale i den danske avisen Politiken.

Helene Uri

Helene Uris bøker er oversatt til i alt 16 språk. Hennes siste bok 'Den rettferdige' blir gitt ut i Danmark i 2010.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Det er kritikeren Anette Dina Sørensen som har lest Uris «Engel av Nylon» med begeistring.

«Helene Uri er i mine øyne å regne for en av det litterære Nordens kommende stjerner», skriver hun blant annet.

Kritikeren lovpriser Uris evne til å presentere en glatt og polert overflate som dekker over en udefinerbar ondskap og uro.

Rosende omtaler

Helene Uris romaner «Honningtunger» og «De beste blant oss» er også utgitt på dansk til rosende omtale.

«Helene Uris nye roman er en besk satire over kvinnekjønnet i dag. (Det) er elegant utført», skriver Berlingske Tidende om «Honningtunger».

Om «De beste blant oss» skriver Fyens Stiftstidende at det «er en av den slags sjeldne bøker, man bare håper aldri slutter, og når den gjør det, er det som å miste en god (og i dette tilfelle litt ond) venn».

Klar neste år


Årets roman «Den rettferdige» er under oversettelse til dansk for utgivelse i 2010, men har allerede fått seks stjerner i Børsen.


Forfatteren er også representert i Danmark med en rekke utgivelser av barnebøker og fagbøker. Helene Uri er i alt oversatt til 16 språk.

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.