Hopp til innhold

– Etikken må holde samme tempo som teknologien

OSLO (NRK): Dan Brown er optimist. NRK møtte forfatteren på hans første besøk til Norge.

Dan Brown

– Jeg har alltid forsøkt å balansere de to verdenene av religion og vitenskap. Det har vært et barndoms-spørsmål som har fortsatt inn i voksenlivet sier Dan Brown.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Dan Brown mener noe av grunnen til at religion og vitenskap går dårlig i hop, er at vitenskapen trenger å akseptere at det er noe ved menneskets sinn som krever et åndelig aspekt.

– Samtidig må religion må innrømme at mange av dens historier bare er metaforer – vakre fortellinger om moral, men ikke fakta rent bokstavelig. Inntil dette skjer, er det veldig vanskelig for dem å leve side om side.

Han har solgt millioner av bøker og er oversatt til mer enn 50 språk. I «Opprinnelse» står religion likevel sentralt, sammen med vitenskapelige framskritt.

– Må tro at noen liker det jeg skriver

Han er alltid litt nervøs når han slipper en ny bok ut i verden, men forteller at han har hatt det veldig moro med å skrive «Origin», eller «Opprinnelse» på norsk.

– Leserne ser ut til å like den, så da er jeg glad, sier Dan Brown på lanseringsturneen som har nådd Oslo.

Dan Brown

– Det er alltid noen som liker den, og noen som ikke liker den. Det er naturen ved selve det å jobbe med noe kreativt, sier Dan Brown på lansering i Oslo av romanen «Opprinnelse».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Anmeldelsene har vært varierende denne gangen. Noen har ment at temaene han skriver om er litt oppbrukte nå.

Dersom man ikke klarer å håndtere en dårlig anmeldelse, burde man heller ikke drive med kreativt arbeid, forklarer Brown.

– Du må bare ta på deg skylappene. Når du er en kreativ person, enten du er forfatter, musiker eller maler, så har du bare din egen smak til å guide deg. Du skriver den boken, maler det maleriet eller lager musikken som du personlig liker. Og så håper du at noen liker det samme som deg. Noen deler min smak, noen gjør det ikke. Men livet går videre.

– Jeg er respektfull

Noen ganger har folk vært opprørt over det han skriver om religion.

– Men så viser det seg at det gjerne er folk som ikke har lest bøkene mine. Denne boken mener jeg er respektfull overfor religion, den snakker også om det fine som religion har gjort for oss. Det er en preste-karakter i boken, som jeg har hørt katolikker si til meg at hvis den mannen var prest i virkeligheten, ville de fortsatt vært katolikker. Jeg prøver å være veldig respektfull.

Han er oppvokst i et hjem med både religion og vitenskap, og spørsmålet «hvor kommer vi fra og hvor skal vi» har fulgt ham inn i voksenlivet. Han tror ikke selv lenger på Gud, som i barndommen. Han er ikke ateist, men mer agnostiker nå.

– Jeg ønsker å stille spørsmål ved hvorvidt gudstro kan overleve vitenskapen. Dette er svære ting, og kjernen av det å være menneske.

Han tror vi står foran en ny renessanse for teknologien, og at dersom vi lar etikken følge samme tempo, er det grunn til å være optimist som ham.

– Teknologien kan løse mange av morgendagens store problemer – som overbefolkning, knapphet på naturressurser og global oppvarming.

Selv om menneskers nyvinninger gjennom historien også er blitt brukt til våpen, tror han at det finnes mer kreativitet enn destruktive krefter.

– Det er også mer kjærlighet enn hat. Jeg er optimist.

Dan Brown

– Dere har en fantastisk historie, med både vikinger og norrøn mytologi, og natur. Dessuten er dere et veldig sekulært land, noe som jeg synes er interessant, sier Dan Brown i Oslo på lanseringsturné.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Kulturstrøm

  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh
  • Fleire artistar droppar Eurovision-arrangement

    Artistane Dotter og Titiyo skulle opptredd i Eurovision Village, men har no trekt seg. Det melder NTB.

    Eurovision Village er det offisielle festivalområdet knytt til Eurovision i Sverige. Der skal det vere fleire konsertar og arrangement frå 4. til 11. mai. Fleire av dei som skal opptre har trekt seg frå arrangementa.

    Bookingansvarleg for Titiyo skriv at «logistiske årsaker» er årsaka til at artisten ikkje speler. Dotter har fått fleire oppfordringar til å boikotte Eurovision på Instagram, fordi Israel deltek, skriv NTB.