Hopp til innhold

Kan få internasjonalt gjennombrudd

Forfatteren Pedro Carmona-Alvarez får sin nye og kritikerroste roman oversatt til engelsk.

Pedro Carmona-Alvarez

Pedro Carmona-Alvarez .

Foto: Bokprogrammet / NRK

Det er forlaget Seagull Books, som er representert både i Chicago, New York og London, som har fattet interesse for Carmona-Alvarez` roman «Og været skiftet og det ble sommer og så videre»

Trist og vakker

– Jeg tipper at de likte boka og ble grepet av historien om Marita, som er meget trist, men likevel sann og vakker, sier forlegger Bjørn Aagenæs i Kolon Forlag om hvorfor Seagull Books valgte å oversette nettopp denne romanen.

Kolon forlag ga ut romanen i Norge sommeren 2012, etter at forfatteren selv valgte å stanse boken fra å bli utgitt året i forveien. Grunnen var at han kjente sterk tvil. I boken bretter forfatteren ut mye av det han syntes var vanskelig ved å vokse opp med foreldre som hadde flyktet.

Carmona-Alvarez` bok om mannen fra New Jersey og kvinnen fra Oslo, som møtes i New York på slutten av 1950-tallet, fikk straks gode tilbakemeldinger fra litteraturanmeldere i fjor. Boken ble raskt solgt til Danmark og Tyskland.

I disse dager oversetter Seagull Books boken til engelsk, og distribuerer den til blant annet India, England og USA.

Gyllen anledning

Pedro Carmona-Alvarez er i godt selskap når han nå blir utgitt på Seagull Books. Forlaget står også for utgivelsen av de andre norske forfatterne Tomas Espedal og Thorvald Steen på engelsk, og forlaget blir sett på som en gyllen anledning for forfattere til å bli lansert på verdensmarkedet.

Forlaget er representert i både Calcutta, Chicago, New York og London. Forlegger Naveen Kishore er blitt legendarisk etter å ha gitt ut europeisk litteratur på engelsk. Bok-oversettelsene spenner over et stort mangfold av klassikere,

– Seagull Books er et kvalitetsforlag som blant annet utgir Jean-Paul Sartre, Antonin Artaud, Guy Debord, Ingeborg Bachmann og Hans Magnus Enzensberger, Mo Yan, Cees Noteboom, Heiner Müller og Giorgio Agamben, så det er en ære å komme ut der. Dessuten gir det mulighet til å bli lest av svært mange mennesker, sier Bjørn Aagenæs.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)