Hopp til innhold

Roman om dyster bie-død ble årets bok

– Da jeg begynte å skrive om temaet, ble jeg skremt. Jeg har ønsket å vekke de samme følelsene hos leserne, sier forfatter Maja Lunde. Hun har skrevet boken «Bienes historie» fordi hun selv er redd for framtiden.

Maja Lunde

Maja Lundes roman «Bienes historie» handler om en dyster framtid uten de livsviktige innsektene, og «alle» vil lese den.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

I «Bienes historie» skriver Maja Lunde om en dyster framtid for all verdens land, når biene er utryddet.

Siden boken ble utgitt, har forfatteren fått høre fra flere at de nå ser på verden på en annen måte enn de gjorde før.

– Dette er det som gleder meg aller mest, sier Maja Lunde.

En dyster fremtid

Bienes historie

«Bienes historie» skildrer menneskenes første spede forsøk på å holde bier, via dagens industrielle landbruk og til en fremtid hvor biene er døde.

Juryen begrunner prisen med at romanen forteller tre sterke historier om relasjoner mellom foreldre og barn, om sorg, og om menneskenes sårbarhet.

Handlingen i romanen er satt til tre ulike epoker. I 1852 møter vi en biolog i England, når det moderne landbruket skyter fart. I 2007 opplever birøktere i USA tomme bikuber, og ingen vet hvor biene blir av. Begrepet «biedød» dukker opp. Sprøytemidler får mye av skylden for at det har gått galt i naturen i Lundes historie, som går fram til året 2098.

– Selv i teknologiens tidsalder har bøker den unike egenskapen at de kan ta oss med på en reise i tid og rom. I bienes historie blir vi tatt med på en slik reise, fra menneskenes første forsøk på birøkting til en fremtid der biene er borte som følge av våre handlinger.

– Maja Lundes historie er på mange måter en hstorie om sårbarhet, både om menneskenes og naturens sårbarhet. Det er skremmende om at i naturens kretsløp er vi mennesker kanskje mer til skade enn til gagn, sier kulturminister Thorhild Widvey som delte ut prisen.

Rørt av engasjement

– Jeg er enormt takknemlig og ydmyk over å motta Bokhandlerprisen. Jeg blir like glad hver gang noen forteller meg at de elsker «Bienes historie», og det at så mange litteraturkyndige lesere nå har gitt sin stemme til min roman, gjør denne prisen til noe helt spesielt. At temaet for boken dessuten har engasjert og truffet så bredt, gjør meg virkelig rørt, sier Maja Lunde.

«Bienes historie» er allerede solgt til 12 land: Tjekkia, Danmark, Nederland, Finland, Frankrike, Tyskland, Ungarn, Italia, Polen, Sverige, Spania, Tyrkia. Boken er også på langlisten for P2-lytternes romanpris 2015 .

Maja Lunde og Thorhild Widvey

Maja Lunde skriver om en global katastrofe i «Bienes historie», som er oversatt til en rekke språk. I dag fikk hun tildelt Bokhandlerprisen for romanen, her av kulturminister Thorhild Widvey på prisutdelingen for årets Bokhandlerpris, på Litteraturhuset i Oslo.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Maja Lunde debutere som voksenroman-forfatter med «Bienes historie» i år, etter flere bøker for barn.

Lunde forteller at hun har planer om å skrive flere bøker med tema i skjæringspunktet mellom mennesker og natur.

– Men det er alt jeg kan si foreløpig, sier hun lurt.

Disse var nominert i år:

I fjor gikk prisen til Lars Mytting for «Svøm med dem som drukner». . Året før ble den tildelt Cecilie Enger for «Mors gaver» .

Siste nytt fra NRKs nyhetsredaksjon med magasin, sport og vær.

Maja Lunde i Dagsrevyen:– Klimabildet er det store bildet, men det dreier seg også om hva som skjer i vår egen hage.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober